Znanje je prvi uslov za razvoj lokalne zajednice

Povodom početka nove školske godine, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je posjetio Muzičku školu „Stevan Stojanović Mokranjac“, Tehničku školu „Mihajlo Pupin“, Ekonomsku školu i osnovne škole „Petar Petrović Njagoš“ u Velikoj Obarskoj i „Ćirilo i Metodije“ u Glavičicama.

Republika Srpska 01.09.2022 | 15:49
Znanje je prvi uslov za razvoj lokalne zajednice

Gradonačelnik je đacima poželio zdravu i uspješnu školsku godinu, sa željom da i dalje služe na čast i ponos svojim roditeljima, nastavnicima i čitavom gradu, a prosvjetnim radnicima da istraju u obavljanju svog plemenitog, ali nimalo lakog poziva.

Sve ove škole susreću se sa određenim problemima i izazovima u radu. Ekonomska škola za grijanje koristi mazut odnosno lož-ulje koje, kao i drugi energenti, prati skok tržišnih cijena. Ovakav problem imala je i osnovna škola u Brocu, a njegovo otklanjanje omogućila je donacija švajcarskog Кaritasa. Кandidovaćemo ovaj problem Ekonomske škole, kao projekat sa istovrsnim rješenjem da bismo u budućnosti imali sistem grijanja koji će biti ekonomski i ekološki prihvatljiviji.

Osnovna škola u Velikoj Obarskoj, pored problema fiskulturne sale na čijem rješenju se intenzivno radi, ima  i problem prokišnjavanja krova čije otklanjanje zahtjeva investiciju od približno trideset hiljada konvertibilnih maraka.

Tehničkoj školi su potrebne nove radionice za izvođenje praktične nastave, ali zbog enormnog rasta cijena građevinskog materijala vrijednost radova sada premašuje ranije procijenjenu vijednost radova te će premašiti budžetski okvir te javne nabavke, tako da će Grad raspisati novu javnu nabavku za te radove a njihovo izvođenje će biti nastavljeno u toku ove godine.

U jednom od odjeljenja prvih razreda Tehnička škola ima pet učenika generecija i još mnogo njih koji su bili "vukovci". Takvi đaci zaslužuju bogat profesorski kadar koji će ih usmjeriti ka fakultetima, da postanu dobri inženjeri, još bolji ljudi i najbolji ambasadori našeg grada gdje god da se budu pojavljivali.

Razgovarajući sa nastavnicima u Muzičkoj školi, gradonačelnik je rekao da se priprema tenderska dokumentacija za nabavku koncertnog klavira, kako bi se u Bijeljini mogli organizovati koncertni događaji na kojim bi učestvovali najbolji pijanisti.

Ove školske godine su po prvi put svi osnovci dobili besplatne udžbenike. Nabavku udžbenika od prvog do četvrtog razreda finansiralo je resorno Ministarstvo, a za nabavku udžbenika od petog do devetog razreda, iz budžeta grada Bijeljina izdvojeno je milion i trideset i šest hiljada konvertibilnih maraka.

- Sa zadovoljstvom mogu da najavim da će grad Bijeljina nastaviti da izdvaja sredstva za kupovinu udžbenika, jer vjerujemo da je znanje osnovni preduslov napretka svake zajednice - bio je jasan gradonačelnik Petrović.

Ove školske godine u osnovnim školama na području Grada, upisano je 909 učenika u prvi razred, što je za 51 više u odnosu na broj upisanih prvačića na početku prošle školske godine. Nakon junskog i julskog upisnog roka u srednje škole sa sjedištem na području Grada upisan je ukupno 841 učenik. Ostalo je 111 slobodnih mjesta u srednjim školama, nakon oba upisna roka, od čega sedamdeset jedno u zanimanjima četvrtog stepena i četrdeset u zanimanjima trećeg stepena.

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Tah

01.09.2022 14:12

Visoko skolstvo kaze da osnovne i srednje skole ne valjaju ... Ili bar se ne posvecuje svom javnom elementu ...

ODGOVORITE
Name

Tatar

01.09.2022 15:43

Da li valjaju ili ne valjaju to najbolje govori omjer kupljenih diploma i sa jedne i sa druge strane

Name

+

01.09.2022 15:42

ZAISTA TREBA VRATITI UGLED PORODICE I UGLED PROSVIJETNOG RADNIKA, U OČIMA ĐAKA I U DRUŠTVU. MI SMO ,PENZIONER, VOLJELI SVOJE UČITELJE I UČILI, I RADILI U OKVIRI PORODICE. SVE SE TO NEŠTO IZMIJENILO. HVALA PERTOVIĆU, KOJI KAO ČOVIJEK I SA SVOG POLOŽAJA, PODRŽAVA TE VRIJEDNOSTI.

ODGOVORITE