Прекомјерни увоз гуши продају домаће лубенице

Удружење пољопривредника Федерације Босне и Херцеговине упутило је Савјету министара захтјев да се обустави увоз лубенице да би домаћи произвођачи добили прилику да своје производе пласирају на домаће тржиште.

Босна и Херцеговина 21.07.2022 | 07:30
Прекомјерни увоз гуши продају домаће лубенице

Наиме, у Босни и Херцеговини је у првој половини године веома доминантан увоз лубенице, на листи увоза се може пронаћи неколико земаља, а самим тим домаћи произвођачи су стављени на зачеље ове листе.

Неџад Бићо, предсједник Удружења пољопривредника ФБиХ, истакао је за "Независне" да увоз лубенице гуши домаћу производњу.

"Ово је стандардна прича с којом се суочавамо сваке године. Увоз је толико драстичан да максимално гуши све наше домаће произвођаче, обара цијену и они не могу да продају своју робу на домаћем тржишту", рекао је Бићо.

Како је рекао, било би добро да Савјет министара употријеби механизме који су неопходни да се заштите домаћи пољопривредници.

"Потребно је забранити увоз док има наше робе, те што прије пронаћи конкретно рјешење, а не да пољопривредници морају давати своју робу за мале паре", рекао је Бићо.

Према његовим ријечима, цијена коју откупљивачи нуде произвођачима је веома ниска.

"Цијена коју нуде откупљивачи је нижа него иначе, односно 0,20 КМ по килограму", рекао је Бићо, наводећи да је произвођачима неопходна помоћ.

Како су за "Независне новине" потврдили из Управе за индиректно опорезивање БиХ, увоз лубенице за првих шест мјесеци је вишеструко већи него извоз.

"За прву половину текуће године у БиХ су увезена 11.820.482 килограма лубенице у износу од 6.517.782 КМ", наводе из УИО.

Како истичу, овогодишњи увоз доминира из 13 земаља.

"Највише је увезено из Турске, и то 6.263.060 килограма, затим из Албаније - 4.206.584 килограма, те из преосталих земаља увоз је нешто мањи", подаци су УИО.

Када је ријеч у извозу, ту је доминантна само једна држава, односно лубенице из Босне и Херцеговине се могу једино пронаћи у Црној Гори.

"Извоз лубенице за прву половину године је 19.160 килограма у износу од 9.368 КМ", наводе из УИО.

Подсјећамо, лубенице су донедавно коштале и до двије КМ по килограму, али како јој се ближи врхунац сезоне, цијена опада, па се тако у маркетима  крећу од 0,60 КМ, а код уличних продаваца су нешто скупље, односно 0,80 КМ по килограму.

Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске, рекао је за "Независне новине" да је захтјев који је поднијело Удружења пољопривредника Федерације у потпуности оправдан, те да имају пуну подршку од стране пољопривредника из Српске.

"Константно имамо проблем с прекомјерним увозом у свим секторима пољопривредне производње, што нас директно угрожава", рекао је Маринковић.

Како је додао, пољопривредници се годинама уназад боре са овим проблемима.

"Годинама не можемо да пласирамо свој производ на домаће тржиште, што је велики проблем, а сви знамо колико су скупи инпути у свим секторима, а нарочито ове године, зато сматрам да је овај захтјев оправдан", рекао је Маринковић.

(Независне/ фото: Независне/архива)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

економиста

21.07.2022 06:06

Замислите какви трутови сједе у влади када им се мора на овај нацин обрацати! Ста је инаце улога ресорног министарства него регулација трзиста и протока роба? БиХ није ниста друго него отворена трзница за све оне који су је тако накарадну створиле. Једном ријецју безнадезан слуцај!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.07.2022 21:28

Можда би осим изјава требало нешто и предузети за остварење интереса пољопривредника. То одговорни нити чују нити хоће да чују.

Name

Сиктер море

21.07.2022 06:33

У Приједору лубеница кошта 1КМ/кг, значи накупци 5× зарађују од откупне цијене. Нема смисла што накупци понижавају произвођаче а овамо дебело зарађују

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

21.07.2022 06:47

Шта ради нераст кокошарац?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Липи

21.07.2022 07:03

Па извозите и ви, ко вам брани!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето Видиш

21.07.2022 07:29

Да нема увоза, да ови домаћи имају монопол, овде нико жив неби остао! Примјер, Јагода, која код нас расте, готово у сваком дворишту, била је два пута скупља од свјежег Ананаса који се увози ! Ја сам ипак за Ананас !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаско

21.07.2022 08:38

Какав ананас.Ја зивим у Швицарској и килограм домацих јагода у сезони је 11 франака или толико еура.Ананас је од 2 франка па до 7. Примјер увозних јагода којих има цијелу годину, ове из Спаније костају 3 до 4 франка и то када им није сезона.Домаце је домаце.

Name

Ре ето видис

21.07.2022 08:53

Потписујем. Или боранија 6 км у јеку и то у Семберији.. Увјек кукају..

Name

Татар

21.07.2022 10:36

Свако ко се бави увозом мора платити рекет иначе не може радити Ради тог рекета се и даје предност увозу а не води се рачуна о домаћем.

Name

Хе Хе

21.07.2022 12:17

Домаћи Пољопривредници, могу бити конкурентни само са пристојном цијеном, све док је код њих роба три пута скупља од увезене, од њихове приче нема ништа, све што они причају је "тра-ла-ла" ! Одрастао сам на њиви и на пијаци, знам о чему се ради, ови новокомпоновани Пољопривредници хоће да се обогате за једну годину, нема од тога ништа Бато, од овога се може само солидно живјети, чак што више лијепо, да ти ништа не фали, можеш да возиш нову Шкоду или Дачију, никако новог Мерцедеса или Волва !

Name

БОБ РОЦК

21.07.2022 10:15

Не серите, у Бијељини 0,20 км по кили, у мом граду 100 км од Бијељине 10 и више пута скупље по кг, ко кога ту зајебава, идите питајте владара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воxпопули

21.07.2022 16:57

Морају и пољопривредници да се мало онгазују око продаје,добар квалитет и добра цијена су први предуслов,није довољно само количину произвести па да те неко уцјењује.