Надолазећа зима изазов и шанса за Отворени Балкан 

Отворени Балкан није алтернатива чланству ЕУ него убрзани пут да се земље што брже припреме за чланство и искористе све неискориштене међусобне могућности синергије и сарадње. Економија обима без административних препрека је важан моменат за регионалну сарадњу.

Регион 30.06.2022 | 21:45
Надолазећа зима изазов и шанса за Отворени Балкан 

- Важност сарадње и солидарности је највидљивија у случајевима елементарних непогода односно пожара, земљотреса, поплава итд. Међутим најновији изазови са којим су се појединачно суочиле земље и регион биле су пандемија Цовид-19 и енергетска и прехрамбена криза, која је наступила као посљедица руске инвазије на Украјину. 

Сарадња је важна и због односа Западног Балкана према ЕУ.

Глас једне земље упућен према ЕУ не значи много. Међутим, када свих шест земаља Западног Балкана заједнички наступе са једним гласом према ЕУ, то је већ нови квалитет и снага.

Отворени Балкан није алтернатива чланству ЕУ него убрзани пут да се земље што брже припреме за чланство и искористе све неискориштене међусобне могућности синергије и сарадње. Економија обима без административних препрека је важан моменат за регионалну сарадњу.

Отворени Балкан је ембрион нових економских кластера, који се већ формирају у региону и представљају конкурентску предност држава и региона.

Потребно је конкретније ускладити Отворени Балкан са другим иницијативама, да се не би преплетале и тако постигао висок ниво интеграције. Важно је осигурати економски развој и конкурентске предности и уложити напоре у стварање веће предвидљивости у региону.

Радити на развоју институција које требају смањити шверц, кријумчарење и избјегавање плаћања пореза и других даџбина. Потребна је стварати економију, која ће помоћи инвеститорима који желе радити законито, легално. Привредне коморе региона показале су ентузијазам по питању Отвореног Балкана, који је првенствено економски пројект, који је фокусиран на стварање нових могућности. 

Западни Балкан је енергетски рањивији од других. Посебно је рањив за предстојећу зиму.

Западни Балкан нема луксуз да једни другима окрећу леђа. Уколико желе да имају енергенте, електричну енергију, храну потребно је да дође до интензивне и квалитетне сарадње, јер Отворени Балкан припада људима, а не Вучићу, Рами, Ковачевском, Абазовићу ….  Отворени Балкан је још један механизам за лакше супротстављање кризама.

Аналитичари сматрају, да будућност припада народима Балкана само ако буду сарађивали и буду усмјерени ка будућности.  На тесту је кредибилитет ЕУ на Западном Балкану и вјероватно се ЕУ налази пред посљедњом шансом, да се земље Западног Балкана спасе од „загрљаја“ Русије, Кине и Турске.

Ниво и интензитет сарадње у региону највидљивији ће бити кроз успјешност припрема за презимљавање предстојеће зиме 2022/23, што представља највећи изазов за све у посљедњих неколико деценија. При томе је од пресудног значаја већа улога САД, посебно да се спријече евентуални нови конфликти, који могу настати као посљедица погоршане сигурносне ситуације и промијењене сигурносне архитектуре у Европи проузроковане руском инвазијом на Украјину, стоји у анализи Института за блискоисточне и балканске студије из Љубљане (ИФИМЕС).

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Дриблер

01.07.2022 06:45

Једно је сигурно а то је да је то америчка иницијатива..Није сигурно србијанска...И јесте замјена за улазак у ЕУ .И бити ће као и ЕУ под управом Америке..Ко направи,изуми производ тај је газда

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.07.2022 07:17

Њемци су против тога.Вјероватно сто их подсјеца на Југославију.А ста це бити, видјецемо.Амери могу да у то утјерају "невјерне Томе",али изгледа неце дјабе.