Nadolazeća zima izazov i šansa za Otvoreni Balkan 

Otvoreni Balkan nije alternativa članstvu EU nego ubrzani put da se zemlje što brže pripreme za članstvo i iskoriste sve neiskorištene međusobne mogućnosti sinergije i saradnje. Ekonomija obima bez administrativnih prepreka je važan momenat za regionalnu saradnju.

Region 30.06.2022 | 21:45
Nadolazeća zima izazov i šansa za Otvoreni Balkan 

- Važnost saradnje i solidarnosti je najvidljivija u slučajevima elementarnih nepogoda odnosno požara, zemljotresa, poplava itd. Međutim najnoviji izazovi sa kojim su se pojedinačno suočile zemlje i region bile su pandemija Covid-19 i energetska i prehrambena kriza, koja je nastupila kao posljedica ruske invazije na Ukrajinu. 

Saradnja je važna i zbog odnosa Zapadnog Balkana prema EU.

Glas jedne zemlje upućen prema EU ne znači mnogo. Međutim, kada svih šest zemalja Zapadnog Balkana zajednički nastupe sa jednim glasom prema EU, to je već novi kvalitet i snaga.

Otvoreni Balkan nije alternativa članstvu EU nego ubrzani put da se zemlje što brže pripreme za članstvo i iskoriste sve neiskorištene međusobne mogućnosti sinergije i saradnje. Ekonomija obima bez administrativnih prepreka je važan momenat za regionalnu saradnju.

Otvoreni Balkan je embrion novih ekonomskih klastera, koji se već formiraju u regionu i predstavljaju konkurentsku prednost država i regiona.

Potrebno je konkretnije uskladiti Otvoreni Balkan sa drugim inicijativama, da se ne bi prepletale i tako postigao visok nivo integracije. Važno je osigurati ekonomski razvoj i konkurentske prednosti i uložiti napore u stvaranje veće predvidljivosti u regionu.

Raditi na razvoju institucija koje trebaju smanjiti šverc, krijumčarenje i izbjegavanje plaćanja poreza i drugih dadžbina. Potrebna je stvarati ekonomiju, koja će pomoći investitorima koji žele raditi zakonito, legalno. Privredne komore regiona pokazale su entuzijazam po pitanju Otvorenog Balkana, koji je prvenstveno ekonomski projekt, koji je fokusiran na stvaranje novih mogućnosti. 

Zapadni Balkan je energetski ranjiviji od drugih. Posebno je ranjiv za predstojeću zimu.

Zapadni Balkan nema luksuz da jedni drugima okreću leđa. Ukoliko žele da imaju energente, električnu energiju, hranu potrebno je da dođe do intenzivne i kvalitetne saradnje, jer Otvoreni Balkan pripada ljudima, a ne Vučiću, Rami, Kovačevskom, Abazoviću ….  Otvoreni Balkan je još jedan mehanizam za lakše suprotstavljanje krizama.

Analitičari smatraju, da budućnost pripada narodima Balkana samo ako budu sarađivali i budu usmjereni ka budućnosti.  Na testu je kredibilitet EU na Zapadnom Balkanu i vjerovatno se EU nalazi pred posljednjom šansom, da se zemlje Zapadnog Balkana spase od „zagrljaja“ Rusije, Kine i Turske.

Nivo i intenzitet saradnje u regionu najvidljiviji će biti kroz uspješnost priprema za prezimljavanje predstojeće zime 2022/23, što predstavlja najveći izazov za sve u posljednjih nekoliko decenija. Pri tome je od presudnog značaja veća uloga SAD, posebno da se spriječe eventualni novi konflikti, koji mogu nastati kao posljedica pogoršane sigurnosne situacije i promijenjene sigurnosne arhitekture u Evropi prouzrokovane ruskom invazijom na Ukrajinu, stoji u analizi Instituta za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane (IFIMES).

(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Dribler

01.07.2022 06:45

Jedno je sigurno a to je da je to američka inicijativa..Nije sigurno srbijanska...I jeste zamjena za ulazak u EU .I biti će kao i EU pod upravom Amerike..Ko napravi,izumi proizvod taj je gazda

ODGOVORITE
Name

re

03.07.2022 07:17

Njemci su protiv toga.Vjerovatno sto ih podsjeca na Jugoslaviju.A sta ce biti, vidjecemo.Ameri mogu da u to utjeraju "nevjerne Tome",ali izgleda nece djabe.