Украјинске снаге почеле повлачење из Сјеверодоњецка

Институт за проучавање рата (ИСW) објавио је нову анализу рата у Украјини. Украјински дужносници наредили су контролирано повлачење трупа из Северодоњецка 24. липња.

Свијет 25.06.2022 | 08:46
Украјинске снаге почеле повлачење из Сјеверодоњецка

Шеф управе Луханске области Серхиј Хајдај најавио је да се украјинске снаге повлаче с пробијених положаја у Северодњецку како би спријечиле даљње губитке особља и задржале чвршћу обрану другдје. Повлачење би требало бити довршено кроз неколико дана, потврдио је шегионалне војне управе Северодоњецка Роман Власенко.

Неименовани дућносник Пентагона тврди да ће то повлачење омогућити Украјинцима да учврсте обрамбене положаје те да ће додатно истрошити руско људство и опрему. Додао је да руско напредовање према Северодоњецку већ показује знакове “истрошености” и “слабљења морала”, што ће само додатно успорити руске офензивне операције у Донбасу.

Руске снаге покушавају заузети Северодоњецк најмање од 13. ожујка, исцрпљујући притом своје снаге и опрему тијеком три мјесеца.

ИСW наводи да ће украјинске трупе вјеројатно наставити одржавати своју обрану око Лисићанска и наставити исцрпљивати ​​руске трупе након пада Северодоњецка.

Додатно вријеме и труд бит ће потребно руским снагама да пријеђу ријеке с истока. Руске снаге ће се вјеројатно суочити с изазовима у покушају да у већој мјери опколе Лисичанск. Украјинске снаге ће се вјеројатно намјерно повући из Лисичанска ако руске снаге угрозе украјинска упоришта на том подручју.

Украјинска обавјештајна служба упозорила је да ће руске снаге извести нападе под лажном заставом у Бјелорусији како би увукле бјелоруске снаге у руску инвазију на Украјину. Обајвештајци су такођер упозорили да ће руски саботери слиједити образац сличан бомбашком нападу на станове у Чеченији почетком 2000-их.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Драган

25.06.2022 08:01

Зеленски реце да це побиједити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саваа

25.06.2022 13:38

Прече умрети него стоце победити идијот .