Спољнополитички одбор ЕП данас о Извјештају о Србији

- Посланици Спољнополитичког одбора Европског парламента данас ће гласати у Бриселу о усвајању овогодишњег извештаја о Србији.

Србија 14.06.2022 | 07:56
Спољнополитички одбор ЕП данас о Извјештају о Србији

На нацрт извештаја који је у априлу представио известилац Европског парламента за Србију, Владимир Билчик, поднето је 439 амандмана, а посланичке групе су усвојиле 40 компромисних амандмана којима је проширен текст извештаја.

Европски парламент је у фокус свог овогодишњег извештаја о Србији ставио позив Београду да се "хитно" усклади са санкцијама које је ЕУ увела против Русије и Белорусије и то поставио као један од услова за даљи напредак Србије на путу евроинтеграција.

"Српске власти се позивају да се истински ангажују у неопходним реформама и врате земљу на прави пут европских интеграција и тиме испуне европске аспирације Србије", наводи се у тексту.

У нацрту текста извештаја амандманима је допуњено и да се од Београда и Приштине очекује потписивање правнообавезујућег споразума о нормализацији односа "заснованог на међусобном признању", што, ће ако буде усвојено, бити и пут да се међусобно признање помиње у званичном документу ЕУ институције као потребно решење дијалога Београда и Приштине.

Посланик Зелених, Виола фон Крамон заједно је са послаником либерала, Клеменом Грошељем и неколицином представника социјалдемократа у Европском параламенту, аутор највећег броја амандмана који су поденти на извештај о Србији, посебно у делу који се односи на сарадњу са Русијом.

Након гласања у Спољнополитичком одбору, извештај о Србији наћи ће се почетком јула и на финалном пленарном гласању Европског парламента када ће бити усвојен у облику правно необавезујуће резолуције о Србији.

(Тањуг Фото: Архива/Тањуг)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Сада

14.06.2022 07:02

Пратим ритам твој ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

14.06.2022 08:14

Нема од тог ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

14.06.2022 08:51

Пре гласања резултат је познат. Србе це осудити, прогласити за неваљалце, предлозити санкције, све је вец видјено. Напаљени су на Русе, Русима могу пљунути под прозор, али свако ко проговори рец са Русима, мора бити казњен. Сто кад би то друство расправљало о земљама, које купују гас и нафту од Руса у време ембарга, нпр свабе, мадјари итд? Друство проклетих, милитантних и покварених баве се Србима, сто?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

14.06.2022 10:08

Конацно.то је требало одма,на самом старту..дати до знања да нам примитивци и лопови нетребају у ЕУ,нити они који би да седе на 2 столице.Хоћеш у ЕУ?Хоћеш нашу лову???онда има да вежеш волове где ти господар каже..није на просијацима да одлучују

ОДГОВОРИТЕ