Spoljnopolitički odbor EP danas o Izvještaju o Srbiji

- Poslanici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta danas će glasati u Briselu o usvajanju ovogodišnjeg izveštaja o Srbiji.

Srbija 14.06.2022 | 07:56
Spoljnopolitički odbor EP danas o Izvještaju o Srbiji

Na nacrt izveštaja koji je u aprilu predstavio izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Vladimir Bilčik, podneto je 439 amandmana, a poslaničke grupe su usvojile 40 kompromisnih amandmana kojima je proširen tekst izveštaja.

Evropski parlament je u fokus svog ovogodišnjeg izveštaja o Srbiji stavio poziv Beogradu da se "hitno" uskladi sa sankcijama koje je EU uvela protiv Rusije i Belorusije i to postavio kao jedan od uslova za dalji napredak Srbije na putu evrointegracija.

"Srpske vlasti se pozivaju da se istinski angažuju u neophodnim reformama i vrate zemlju na pravi put evropskih integracija i time ispune evropske aspiracije Srbije", navodi se u tekstu.

U nacrtu teksta izveštaja amandmanima je dopunjeno i da se od Beograda i Prištine očekuje potpisivanje pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa "zasnovanog na međusobnom priznanju", što, će ako bude usvojeno, biti i put da se međusobno priznanje pominje u zvaničnom dokumentu EU institucije kao potrebno rešenje dijaloga Beograda i Prištine.

Poslanik Zelenih, Viola fon Kramon zajedno je sa poslanikom liberala, Klemenom Grošeljem i nekolicinom predstavnika socijaldemokrata u Evropskom paralamentu, autor najvećeg broja amandmana koji su podenti na izveštaj o Srbiji, posebno u delu koji se odnosi na saradnju sa Rusijom.

Nakon glasanja u Spoljnopolitičkom odboru, izveštaj o Srbiji naći će se početkom jula i na finalnom plenarnom glasanju Evropskog parlamenta kada će biti usvojen u obliku pravno neobavezujuće rezolucije o Srbiji.

(Tanjug Foto: Arhiva/Tanjug)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Sada

14.06.2022 07:02

Pratim ritam tvoj ...

ODGOVORITE
Name

mislim

14.06.2022 08:14

Nema od tog nista.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

14.06.2022 08:51

Pre glasanja rezultat je poznat. Srbe ce osuditi, proglasiti za nevaljalce, predloziti sankcije, sve je vec vidjeno. Napaljeni su na Ruse, Rusima mogu pljunuti pod prozor, ali svako ko progovori rec sa Rusima, mora biti kaznjen. Sto kad bi to drustvo raspravljalo o zemljama, koje kupuju gas i naftu od Rusa u vreme embarga, npr svabe, madjari itd? Drustvo prokletih, militantnih i pokvarenih bave se Srbima, sto?

ODGOVORITE
Name

Prnjavor

14.06.2022 10:08

Konacno.to je trebalo odma,na samom startu..dati do znanja da nam primitivci i lopovi netrebaju u EU,niti oni koji bi da sede na 2 stolice.Hoćeš u EU?Hoćeš našu lovu???onda ima da vežeš volove gde ti gospodar kaže..nije na prosijacima da odlučuju

ODGOVORITE