Позиција тешка али у Србију могу да дођу и Лавров и Шолц

У свету када две стране не желе да разговарају и не желе да се саслушају значајно је да имате земљу где могу да дођу и министар спољних послова Русије и немачки канцелар, рекла је данас премијерка Ана Брнабић и оценила да је то тешка позиција, али најисправнија могућа.

Србија 05.06.2022 | 12:41
Позиција тешка али у Србију могу да дођу и Лавров и Шолц

Брнабић је за ТВ Пинк рекла да је јутрос разговарала са председником Александром Вучићем који тренутно ради на посети Сергеја Лаврова и има читав низ састанака и са представницима Руске Федерације и САД, и Немачке и ЕУ.

Додала је и да је ситуација у вези са посетом Лаврова Србији изузетно компликована.

„Невероватно је да је данас ситуација у Европи и свету таква да председник једне државе треба да се бави таквим стварима као што је логистика путовања министра иностраних послова друге земље од које зависи да ли ће он доћи или неће“, навела је Брнабић.

Одговарајући на питање да ли ће у вези са посетом Сергеја Лаврова Србији бити много спин-прича, премијерка је рекла да их већ има.

На питање шта лично очекује од посете Лаврова, премијерка је поновила речи председника Александра Вучића које је он изговорио приликом недавног полагања заклетве да ће у Србији док је он ту, "увек моћи да се чује и да се чита и Шекспир и Достојевски и Хемигвеј и Гете".

Она је додала да ова посета ставља Србију у изузетно тешку ситуацију, јер, како је рекла, у овом тренутку у свету нико ни са ким не жели ни да разговара, а још мање неко неког да чује.

„Када имате посету на овако високом нивоу као што је посета министра спољних послова Руске Федерације, помислили бисте да су људи, посебно у кризним временима каква су данас кад је свет на ивици Трећег светског рата, заинтересовани да чују његове позиције колико год се не слагали са њим и мислили да су погрешне и да нису у складу са међународним правом", навела је Брнабић.

Она је указала да се не може направити корак ка миру, ако се не разговара и ако се стране не чују.

"Постоји ваљда нешто што треба да чујете. Постоји ваљда, бар неки простор за дијалог“, поручила је Брнабић.

Председница владе је додала да се потрудила да преузме неке задатке којима би се иначе бавио председник, јер зна колико се он бори да сачува нашу слободу у доношењу одлука и могућност да бранимо сопствене интересе.

(Тањуг/ фото: Принтсцреен/Пинк)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Питање Грцке

05.06.2022 11:48

Јос стоји ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тодор

05.06.2022 12:14

Ево сав сам се најезио од паметних реценица. Као да нас Секспир и Достојевски води.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАТО

05.06.2022 12:54

Компликована је она, зар је могуће за три мандата да нема нико други да води владу. То је апсолутно немогуће, али све је јасно....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

05.06.2022 21:35

Кази ти гдје су покрадене народне паре.мозда их амери цувају...

Name

Рале

06.06.2022 02:26

Ето сада не ваља ни брнабицка. Јели то она позива на рат или да омогуце људима дијалог. Бас интересантно нико од срба не ваља. Или руса. Ма да православље је куга. О томе се ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјероватно

06.06.2022 07:43

(: Туристицки :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзомба

06.06.2022 10:41

Ста сад овај момак трабуња.Е да,,врати ли онај Икону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еу-Фан

07.06.2022 07:24

Могли су Лавров и Солц да скупа руцају на Ади Циганлији - њих двојица су одувијек били пријатељи..

ОДГОВОРИТЕ