Pozicija teška ali u Srbiju mogu da dođu i Lavrov i Šolc

U svetu kada dve strane ne žele da razgovaraju i ne žele da se saslušaju značajno je da imate zemlju gde mogu da dođu i ministar spoljnih poslova Rusije i nemački kancelar, rekla je danas premijerka Ana Brnabić i ocenila da je to teška pozicija, ali najispravnija moguća.

Srbija 05.06.2022 | 12:41
Pozicija teška ali u Srbiju mogu da dođu i Lavrov i Šolc

Brnabić je za TV Pink rekla da je jutros razgovarala sa predsednikom Aleksandrom Vučićem koji trenutno radi na poseti Sergeja Lavrova i ima čitav niz sastanaka i sa predstavnicima Ruske Federacije i SAD, i Nemačke i EU.

Dodala je i da je situacija u vezi sa posetom Lavrova Srbiji izuzetno komplikovana.

„Neverovatno je da je danas situacija u Evropi i svetu takva da predsednik jedne države treba da se bavi takvim stvarima kao što je logistika putovanja ministra inostranih poslova druge zemlje od koje zavisi da li će on doći ili neće“, navela je Brnabić.

Odgovarajući na pitanje da li će u vezi sa posetom Sergeja Lavrova Srbiji biti mnogo spin-priča, premijerka je rekla da ih već ima.

Na pitanje šta lično očekuje od posete Lavrova, premijerka je ponovila reči predsednika Aleksandra Vučića koje je on izgovorio prilikom nedavnog polaganja zakletve da će u Srbiji dok je on tu, "uvek moći da se čuje i da se čita i Šekspir i Dostojevski i Hemigvej i Gete".

Ona je dodala da ova poseta stavlja Srbiju u izuzetno tešku situaciju, jer, kako je rekla, u ovom trenutku u svetu niko ni sa kim ne želi ni da razgovara, a još manje neko nekog da čuje.

„Kada imate posetu na ovako visokom nivou kao što je poseta ministra spoljnih poslova Ruske Federacije, pomislili biste da su ljudi, posebno u kriznim vremenima kakva su danas kad je svet na ivici Trećeg svetskog rata, zainteresovani da čuju njegove pozicije koliko god se ne slagali sa njim i mislili da su pogrešne i da nisu u skladu sa međunarodnim pravom", navela je Brnabić.

Ona je ukazala da se ne može napraviti korak ka miru, ako se ne razgovara i ako se strane ne čuju.

"Postoji valjda nešto što treba da čujete. Postoji valjda, bar neki prostor za dijalog“, poručila je Brnabić.

Predsednica vlade je dodala da se potrudila da preuzme neke zadatke kojima bi se inače bavio predsednik, jer zna koliko se on bori da sačuva našu slobodu u donošenju odluka i mogućnost da branimo sopstvene interese.

(Tanjug/ foto: Printscreen/Pink)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Pitanje Grcke

05.06.2022 11:48

Jos stoji ...

ODGOVORITE
Name

Todor

05.06.2022 12:14

Evo sav sam se najezio od pametnih recenica. Kao da nas Sekspir i Dostojevski vodi.

ODGOVORITE
Name

BATO

05.06.2022 12:54

Komplikovana je ona, zar je moguće za tri mandata da nema niko drugi da vodi vladu. To je apsolutno nemoguće, ali sve je jasno....

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

05.06.2022 21:35

Kazi ti gdje su pokradene narodne pare.mozda ih ameri cuvaju...

Name

Rale

06.06.2022 02:26

Eto sada ne valja ni brnabicka. Jeli to ona poziva na rat ili da omoguce ljudima dijalog. Bas interesantno niko od srba ne valja. Ili rusa. Ma da pravoslavlje je kuga. O tome se radi.

ODGOVORITE
Name

Vjerovatno

06.06.2022 07:43

(: Turisticki :)

ODGOVORITE
Name

Dzomba

06.06.2022 10:41

Sta sad ovaj momak trabunja.E da,,vrati li onaj Ikonu.

ODGOVORITE
Name

Eu-Fan

07.06.2022 07:24

Mogli su Lavrov i Solc da skupa rucaju na Adi Ciganliji - njih dvojica su oduvijek bili prijatelji..

ODGOVORITE