Бањалука прославила славу - Спасовдан

Бања Лука данас прославља Спасовдан, славу града и Саборног храма Христа Спаситеља.Свету архијерејску литургију у Храму Христа Спаситеља предводио је Његово преосвештенство епископ бањалучки г. Јефрем уз присуство епископа аустралијско-новозеландског г. Силуана.

Република Српска 02.06.2022 | 13:36
Бањалука прославила славу - Спасовдан

Током литургије обављен је чин освећења славског жита и колача, а након тога је услиједила свечана литија око храма. Обиљежавању Спасовдана присуствовали су градоначелник Бање Луке Драшко Станивуковић, предсједник Скупштине Града Младен Илић, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, министри Владе Републике Српске, народни посланици Народне скупштине Републике Српске и Парламентарне скупштине БиХ, одборници у Скупштини Града, те остале званице, као и бројни грађани Бање Луке.

Градоначелник је честитао грађанима славу града уз жеље да овај празник прославимо у миру, саборности и слози, а такође је упутио честитке и Граду Београду и Општини Источно Ново Сарајево, који такође прослављају Спасовдан.

– Радостан сам што смо данас када прослављамо славу Храма Христа Спаситеља и славу града као народ показали саборност. Спасовдан шаље једну важну поруку – да ће онај ко вјерује бити спасен, а тако и ми као народ само ако вјерујемо једни у друге и у пут који смо изабрали, ако вјерујемо у Републику Српску – своју земљу, ако вјерујемо у свој град, тада можемо у будућност – поручио је Станивуковић.

Он је истакао да иако спољне околности у свијету често нису тако оптимистичне, као вјерујући народ морамо задржати оптимизам, који можемо пронаћи унутар себе и у дубини своје душе.

– Морамо пронаћи вјеру, храброст и одважност да пронађемо наш пут и сачувамо мир и стабилност – рекао је Станивуковић.

Градоначелник је подсјетио да је обиљежавање Спасовдана започело културно-умјетничким програмом „У сусрет Спасовдану“, те да ће Бања Лука ове године славу прослављати три дана, као и да ће први пут ове године бити уприличена прослава славе са нашим суграђанима  уз највећи славски сто и славске обичаје, те додао да ће у духу традиције обиљежавање Спасовдана бити настављено и у петак, 3. јуна на платоу испред Храма Христа Спаситеља, гдје ће бити одржан Фестивал гуслара Републике Српске.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла да је да је данас свечан дан, те је упутила честитке грађанима Бање Луке и руководству Града.

– Бањој Луци желим све најбоље. Желим јој да се као град развија и да се то дешава убразаним кораком, те да у овим изазовним временима не пропустимо ниједну прилику да урадимо најбоље за своје грађане – истакла је она.

Подсјећамо, обиљежавање славе града биће настављено и у вечерњим часовима, гдје ће од 19.30 часова бити приређен посебан програм под називом „Спасовданско вече – слава кроз традицију“. У овом програму све присутне очекују занимљиви садржаји, попут модне ревије Удружења „Дуга“, наступ КУД „Пискавица“, групе „Дар“ и Арамбашић оркестра. Те вечери биће проглашени и побједници у прављењу најбоље славске погаче и домаће ракије.

Славу града, која је уједно и слава Саборног храма Христа Спаситеља, обиљежавају заједно – град Бања Лука и Српска православна црква – парохија бањалучка.

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ПЛАВИ ЈОРГОВНИ

02.06.2022 12:43

ЛУЦЕМЈЕРНА ИЗЈАВА ОРЕДСЈЕДНИЦЕ ЗЕЉКЕ ЦВИЈАНОВИЦ ДА СЕ БАЊА ЛУКА МОРА БРЗЕ И БОЉЕ РАЗВИЈАТИ.ПА КАКОЊЕНА СТРАНКА БЛОКИРА ВЛАДУ БАЊА ЛУКЕ И ТЈЕРА ИНВЕСТИТОРЕ КОЈИ СУ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ ЗА УЛАГАЊА У БАЊА ЛУКУ.СВАКИ ЊИХОВ КОРАК ЈЕ КОЦНИЦА У РАЗВОЈУ БАЊА ЛУКЕ БИЛА ДОК СУ БИЛИ ВЛАСТ,А САДА КАД ЈЕ СТАНИВУКОВИЦ ГРАДОНАЦЕЛНИК,СВАКИ ПРОЈЕКАТ БЛОКИРАЈУ,А ГРАДСКИ БУДЗЕТ ГЛОДЈУ СА СВОЈОМ СКУПСТИНСКОМ ВЕЦИНОМ УВИЈЕК КАД ВИДЕ ДА СЕ КРЕНЕ НАОРИЈЕД.И ПОД ТАКВИМ ОКОЛНОСТИМА,ТИМ ДРАСКА СТАНИВУКОВИЦА ОСТВАРУЈЕ ПОЗИТИВНЕ РЕЗУЛТАТЕ,А ОД ОКРОБРА ЦЕ БИТИ СИГУРНО ЛАКСЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

02.06.2022 13:00

Ста казе бисерка. Да се град убрзано развија. Све сте блокирали у том граду,ни једне марке нисте дали граду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Невесињац

02.06.2022 13:00

ОКЛЕ ТАЈ ИЛИЦ И ЗЕЉКА КРАЈ ТЕБЕ ДРАСКО НИЈЕ ИХ ФИНО ВИДЕТ ТО СУ БЕЗБОЗНИЦИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјук

02.06.2022 13:08

Онај који зна истину није ту присутан, назалост много је заваденог народа сто не знају и не виде истину, то са искреном вјером нема везе само лазном замагљеном, инаце би у институцијама цинили бозји закон а не дод8ков западни пролоповски, аминуј јефреме скренути

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дука

02.06.2022 13:40

Виде иваница изасо из хладовине, унезвјерио се, тројански коњ са омладином му делимице успио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

02.06.2022 14:30

Типично за секуларну и мултинационалну државу!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

02.06.2022 16:32

Мислим да је народу у РСу веома добро, ови нон стоп нешто славе. Свака част

ОДГОВОРИТЕ