Примања радника не прате трошкове живота и раст цијена

Управни одбор Синдиката металаца и рудара Републике Српске једногласно је констатовао да лична примања радника нису на нивоу која могу да прате трошкове живота и инфлацијски раст цијена, односно да у многим предузећима послодавци још увијек исплаћују плату која граничи са минималном платом, или су испод просјецне плате РС, поготово у металском сектору.

Република Српска 31.05.2022 | 21:26
Примања радника не прате трошкове живота и раст цијена

"Сва предузећа која дјелују у саставу СМИР РС несметано раде, изузев МОФАС д.о.о источно Сарајево, али у предузећима нема потребног  помака у повећању личних примања сходно потребама трошкова живота", каже се у саопштењу.

Управни одбор је такође закључио да се дуго година појављује проблем пензионисања радника који раде у реалном сектору, од неповезаног радног стажа из ранијег периода, до тога да радницима у просјек обрачуна за висину пензије улази период након ратних дешавања у Босни и Херцеговини када се доприноси обрачунавају на тадашње минималне износе од 60 и 80 км, што битно утиче на висину пензије.

На састанку је посебно анализирана проблематика покретања производње у предузећу МОФАС д.о.о. Источно Сарајево, гдје је закључено да се производња у овом предузећу мора под хитно покренути, с обзиром да има посла и чињеницу да су радници тог предузећа без егзистенцијалних примања.

На крају, УО је заузео став да се, ради свих идентификованих проблема у реалном сектору, покрену конкретне активности према надлежним министарствима Владе Републике Српске и  другим релавантним институцијама , како би се пронашао модел њиховог рјешавања, каже се у саопштењу.

(БН) 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Фениx

01.06.2022 04:59

Цјене Европске а плате као у Сјеверној Кореи.Ко је то још успио без фабрика подићи стандард народа?Све се заснива на убирању пореза.Пробуди се народе па од јесени да кренемо напријед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

01.06.2022 07:21

Само се ви нарежите ипак ћете морати поштено а то је управо вас крај

Name

Татар

01.06.2022 07:22

Браво синдикат.Открили сте топлу воду.Јос.само.да оперете руке