Primanja radnika ne prate troškove života i rast cijena

Upravni odbor Sindikata metalaca i rudara Republike Srpske jednoglasno je konstatovao da lična primanja radnika nisu na nivou koja mogu da prate troškove života i inflacijski rast cijena, odnosno da u mnogim preduzećima poslodavci još uvijek isplaćuju platu koja graniči sa minimalnom platom, ili su ispod prosjecne plate RS, pogotovo u metalskom sektoru.

Republika Srpska 31.05.2022 | 21:26
Primanja radnika ne prate troškove života i rast cijena

"Sva preduzeća koja djeluju u sastavu SMIR RS nesmetano rade, izuzev MOFAS d.o.o istočno Sarajevo, ali u preduzećima nema potrebnog  pomaka u povećanju ličnih primanja shodno potrebama troškova života", kaže se u saopštenju.

Upravni odbor je takođe zaključio da se dugo godina pojavljuje problem penzionisanja radnika koji rade u realnom sektoru, od nepovezanog radnog staža iz ranijeg perioda, do toga da radnicima u prosjek obračuna za visinu penzije ulazi period nakon ratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini kada se doprinosi obračunavaju na tadašnje minimalne iznose od 60 i 80 km, što bitno utiče na visinu penzije.

Na sastanku je posebno analizirana problematika pokretanja proizvodnje u preduzeću MOFAS d.o.o. Istočno Sarajevo, gdje je zaključeno da se proizvodnja u ovom preduzeću mora pod hitno pokrenuti, s obzirom da ima posla i činjenicu da su radnici tog preduzeća bez egzistencijalnih primanja.

Na kraju, UO je zauzeo stav da se, radi svih identifikovanih problema u realnom sektoru, pokrenu konkretne aktivnosti prema nadležnim ministarstvima Vlade Republike Srpske i  drugim relavantnim institucijama , kako bi se pronašao model njihovog rješavanja, kaže se u saopštenju.

(BN) 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Fenix

01.06.2022 04:59

Cjene Evropske a plate kao u Sjevernoj Korei.Ko je to još uspio bez fabrika podići standard naroda?Sve se zasniva na ubiranju poreza.Probudi se narode pa od jeseni da krenemo naprijed.

ODGOVORITE
Name

Tatar

01.06.2022 07:21

Samo se vi narežite ipak ćete morati pošteno a to je upravo vas kraj

Name

Tatar

01.06.2022 07:22

Bravo sindikat.Otkrili ste toplu vodu.Jos.samo.da operete ruke