Шта би за Европу значило искључење руског гаса?!

Кремљ је запријетио да ће престати слати гас „непријатељским“ земљама – укључујући све оне у Европи – уколико не плате у рубљама.

Свијет 02.04.2022 | 16:14
Шта би за Европу значило искључење руског гаса?!

Њемачка и неки други одбили су плаћање у рубљама, што би могло довести до могућности пражњења цијеви.

Користећи анализу бриселског труста мозгова Бруегел, Лондон Евенинг Стандард истражио је утицај и опције за Европу.

Велика Британија добија само малу количину свог гаса из Русије, а лавовски удио долази из британских нафтних поља и Норвешке.

Али цијене ће и даље расти јер се британски добављачи енергије такмиче с другим европским компанијама у куповини британског гаса.

За сада, домаћинства би требало да буду заштићена од нестабилности тржишта Офгем-овом горњом ценом – упркос великом порасту који је ступио на снагу у петак.

Рано је још за прогнозе, али недавна анализа америчке банке Голдман Сацхс указује на то да би горња граница цијена могла бити повећана за још 90% у октобру ако престане доток руског гаса у Европу.

Није чврсто правило, али што су земље источније, то се више ослањају на руски гас.

Њемачка и Италија биле би озбиљно погођене, као и неколико других земаља на истоку континента. Шпанија и Португал би били мање погођени.

Луке на Иберијском полуострву су у могућности да увозе 40 терават сати (ТWх) течног природног гаса (ЛНГ) са бродова сваког месеца.

Полуострво троши само 30 ТWх мјесечно. Али транспорт тог вишка гаса у остатак Европе је компликованији; цијеви које повезују ово подручје са континентом могу преносити само пет ТWх плина сваког мјесеца.

Гас који се увози у Француску третира се другачије како јер му се даје необичан мирис који би помогао људима да боље открију цурење гаса. То значи да је транспорт гаса из Француске у друге земље компликованији.

Постоји и забринутост да земље можда неће бити спремне да сарађују.

Неке земље ЕУ имају више ускладиштеног гаса од других и могу одбити да га извозе својим сусједима.

Складишта гаса у ЕУ била су у уторак ове седмице попуњена око 26,4 посто, према подацима АГСИ-ја, пројекта који води синдикат.

То је испод просјека на исти дан у посљедњих 10 година, са 36,3%, али је складиштење било мање у 2018. (17,8%) и 2017. (25,8%).

У јануару су стручњаци у Бруегелу рекли да ће земље ЕУ можда морати подузети "хитне мјере" прије краја зиме ако гас буде прекинут.

Додали су: “До љета би ЕУ вјероватно могла преживјети велике прекиде у испоруци руског гаса, на основу комбинације повећаног увоза ЛНГ-а и мјера на страни потражње, као што су ограничења индустријског гаса. Али, ако се обустава испоруке руског гаса продужи у наредне зиме, за ЕУ би било теже да се са тим избори.

Може ли Европа добити више гаса на другом мјесту?

Теоретски, додатних 1.100 ТWх ЛНГ-а могло би се увести у луке ЕУ, у поређењу са оним што је увезено 2021. (730 ТWх).

Цјевоводи ЕУ с Норвешком такође би технички могли донијети 200 ТWх више него прошле године, док би Сјеверна Африка и Азербејџан могли испоручити додатних 450 ТWх између њих.

Заједно, све ове опције могле би бити довољне да замијене 1.700 ТWх које је Русија испоручила 2021.

Велика Британија такође има простор у својим плановима да пошаље још 400 ТWх у ЕУ.

Међутим, то не значи да залихе постоје.

Гас ће се морати испумпати из земље у САД-у, на Блиском истоку и другдје и укрцати на ограничен број бродова. Продавци ће тада морати изабрати Европу као своју дестинацију поред Азије и Америке.

Шта би Европа могла учинити да смањи количину гаса која јој је потребна?

Око 900 ТWх гаса је сагорено за производњу електричне енергије прошле године; нешто од тога могло би се замијенити нафтом.

Ако Европа буде имала среће, вријеме би могло турбонапунити вјетроелектране и соларне фарме Њемачка би могла одлучити одгодити затварање својих нуклеарних електрана, а повучене електране на угаљ би се могле вратити у погон ако буду функционалне.

Тешка индустрија, попут произвођача челика, алуминија и силиција би могле затворити или успорити производњу.

Владе ће можда морати да се укључе и кажу људима да смање потрошњу, пише Лондон Евенинг Стандард.

 (БУКА)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

мислим

02.04.2022 14:28

Ама без бриге за довитљиву европу ста цемо ми јадници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма само

02.04.2022 15:01

Узивајте и молите се за мирно море и благе зиме...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е сада

02.04.2022 15:03

Настаје рат и санкције измедју вас, глодјите се до миле воље када немате мозга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ваљуга

02.04.2022 16:02

ОВАЈ ГЛУПИ БАЈДЕН ОСУДЈУЈЕ РУСИЈУ АЛИ ОВЕ ЕУРОПСКЕ ЗЕМЉЕ ЈЕ ОСУДИО НА ВЈЕЦНУ ПРОПАСТ САМО ДА БИХ СЕБИ ДОПРИНИЈЕО ДОБРО,,БАНДИТ СВЈЕТСКИ

Name

Но сикирики

02.04.2022 15:59

За Еуропу,,, Нек се Руси мисле ста це даље,, Осим тога до зиме нема Путина на власти,,ствари це се нормализирати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.04.2022 17:30

Видјет це се ко мозе дузе издрзати. Не зури.

Name

Ре

02.04.2022 17:50

"Свака част, овако размишља човјек у чијој земљи влада благостање" ! Само настави са коментарима, пиши оно што мрзитељи Русије воле да прочитају !

Name

Мир

02.04.2022 16:21

Норвеска има гаса за 1/3 Европе. Холандија има своје налазисте, само га врло мало користи, Немацка такодје. Мислим да би се мало намуцили, али би за двије године, вили потпуно неовисни о руском гасуние, тако да то ни Русима не одговара

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Мир

02.04.2022 20:17

За двије године негативне последице по Европску економију биле би неповратне. ЕУ се није припремила за овај сукоб, и дефинитивно је заједно да Русијом губитник у свему овоме, и то велики. САД су једине које профитирају, па се цовјек мора запитати ста то мисле они који воде ЕУ... и засто ово све раде?

Name

Сто брига русе

02.04.2022 16:52

Имају све сто позеле, на сву срецу и правога лидера моцне Русије....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

02.04.2022 16:57

То Путине Брате,само мељи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Петар

03.04.2022 05:51

Е браца сте у ПМ ,свака цаст

Name

Демократа

02.04.2022 17:40

Ништа нарочито, само што би привреда ЕУ стала. Али пошто имај великог Беата преко Океана, сигурно ће пропадти пошто ни Америки наје Сталл до јаке Европе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сyднеy

03.04.2022 05:25

Наравно да мозе. Затворице фабрике индустрију и привреду послат људе куци а стампарија евра це радит у цетир смјене .стампат евре које це власти дјелит радницима који нераде и становниству да покрију троскове вецих цјена Вец испробан рецепт у цорона кризи и цорона затварању кад су стампали трилионе милијарди евра и долара без икаквог покрица и дјелили народу и фирмама некакве помоци Ста има везе ако јос настампају пар десетина трилиона евра. Вазно је да има папира и боје да се настампају тоне папира на којима писе евро

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

03.04.2022 06:26

Одговор Путина на санкције ЕУ, батина свакако има два краја, набављајте под хитно рубље, требаће вам и за увоз Рускога гаса, а и Руске пшенице!

ОДГОВОРИТЕ