Šta bi za Evropu značilo isključenje ruskog gasa?!

Kremlj je zaprijetio da će prestati slati gas „neprijateljskim“ zemljama – uključujući sve one u Evropi – ukoliko ne plate u rubljama.

Svijet 02.04.2022 | 16:14
Šta bi za Evropu značilo isključenje ruskog gasa?!

Njemačka i neki drugi odbili su plaćanje u rubljama, što bi moglo dovesti do mogućnosti pražnjenja cijevi.

Koristeći analizu briselskog trusta mozgova Bruegel, London Evening Standard istražio je uticaj i opcije za Evropu.

Velika Britanija dobija samo malu količinu svog gasa iz Rusije, a lavovski udio dolazi iz britanskih naftnih polja i Norveške.

Ali cijene će i dalje rasti jer se britanski dobavljači energije takmiče s drugim evropskim kompanijama u kupovini britanskog gasa.

Za sada, domaćinstva bi trebalo da budu zaštićena od nestabilnosti tržišta Ofgem-ovom gornjom cenom – uprkos velikom porastu koji je stupio na snagu u petak.

Rano je još za prognoze, ali nedavna analiza američke banke Goldman Sachs ukazuje na to da bi gornja granica cijena mogla biti povećana za još 90% u oktobru ako prestane dotok ruskog gasa u Evropu.

Nije čvrsto pravilo, ali što su zemlje istočnije, to se više oslanjaju na ruski gas.

Njemačka i Italija bile bi ozbiljno pogođene, kao i nekoliko drugih zemalja na istoku kontinenta. Španija i Portugal bi bili manje pogođeni.

Luke na Iberijskom poluostrvu su u mogućnosti da uvoze 40 teravat sati (TWh) tečnog prirodnog gasa (LNG) sa brodova svakog meseca.

Poluostrvo troši samo 30 TWh mjesečno. Ali transport tog viška gasa u ostatak Evrope je komplikovaniji; cijevi koje povezuju ovo područje sa kontinentom mogu prenositi samo pet TWh plina svakog mjeseca.

Gas koji se uvozi u Francusku tretira se drugačije kako jer mu se daje neobičan miris koji bi pomogao ljudima da bolje otkriju curenje gasa. To znači da je transport gasa iz Francuske u druge zemlje komplikovaniji.

Postoji i zabrinutost da zemlje možda neće biti spremne da sarađuju.

Neke zemlje EU imaju više uskladištenog gasa od drugih i mogu odbiti da ga izvoze svojim susjedima.

Skladišta gasa u EU bila su u utorak ove sedmice popunjena oko 26,4 posto, prema podacima AGSI-ja, projekta koji vodi sindikat.

To je ispod prosjeka na isti dan u posljednjih 10 godina, sa 36,3%, ali je skladištenje bilo manje u 2018. (17,8%) i 2017. (25,8%).

U januaru su stručnjaci u Bruegelu rekli da će zemlje EU možda morati poduzeti "hitne mjere" prije kraja zime ako gas bude prekinut.

Dodali su: “Do ljeta bi EU vjerovatno mogla preživjeti velike prekide u isporuci ruskog gasa, na osnovu kombinacije povećanog uvoza LNG-a i mjera na strani potražnje, kao što su ograničenja industrijskog gasa. Ali, ako se obustava isporuke ruskog gasa produži u naredne zime, za EU bi bilo teže da se sa tim izbori.

Može li Evropa dobiti više gasa na drugom mjestu?

Teoretski, dodatnih 1.100 TWh LNG-a moglo bi se uvesti u luke EU, u poređenju sa onim što je uvezeno 2021. (730 TWh).

Cjevovodi EU s Norveškom takođe bi tehnički mogli donijeti 200 TWh više nego prošle godine, dok bi Sjeverna Afrika i Azerbejdžan mogli isporučiti dodatnih 450 TWh između njih.

Zajedno, sve ove opcije mogle bi biti dovoljne da zamijene 1.700 TWh koje je Rusija isporučila 2021.

Velika Britanija takođe ima prostor u svojim planovima da pošalje još 400 TWh u EU.

Međutim, to ne znači da zalihe postoje.

Gas će se morati ispumpati iz zemlje u SAD-u, na Bliskom istoku i drugdje i ukrcati na ograničen broj brodova. Prodavci će tada morati izabrati Evropu kao svoju destinaciju pored Azije i Amerike.

Šta bi Evropa mogla učiniti da smanji količinu gasa koja joj je potrebna?

Oko 900 TWh gasa je sagoreno za proizvodnju električne energije prošle godine; nešto od toga moglo bi se zamijeniti naftom.

Ako Evropa bude imala sreće, vrijeme bi moglo turbonapuniti vjetroelektrane i solarne farme Njemačka bi mogla odlučiti odgoditi zatvaranje svojih nuklearnih elektrana, a povučene elektrane na ugalj bi se mogle vratiti u pogon ako budu funkcionalne.

Teška industrija, poput proizvođača čelika, aluminija i silicija bi mogle zatvoriti ili usporiti proizvodnju.

Vlade će možda morati da se uključe i kažu ljudima da smanje potrošnju, piše London Evening Standard.

 (BUKA)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

mislim

02.04.2022 14:28

Ama bez brige za dovitljivu evropu sta cemo mi jadnici.

ODGOVORITE
Name

Ma samo

02.04.2022 15:01

Uzivajte i molite se za mirno more i blage zime...

ODGOVORITE
Name

E sada

02.04.2022 15:03

Nastaje rat i sankcije izmedju vas, glodjite se do mile volje kada nemate mozga.

ODGOVORITE
Name

Valjuga

02.04.2022 16:02

OVAJ GLUPI BAJDEN OSUDJUJE RUSIJU ALI OVE EUROPSKE ZEMLJE JE OSUDIO NA VJECNU PROPAST SAMO DA BIH SEBI DOPRINIJEO DOBRO,,BANDIT SVJETSKI

Name

No sikiriki

02.04.2022 15:59

Za Europu,,, Nek se Rusi misle sta ce dalje,, Osim toga do zime nema Putina na vlasti,,stvari ce se normalizirati

ODGOVORITE
Name

Re

02.04.2022 17:30

Vidjet ce se ko moze duze izdrzati. Ne zuri.

Name

Re

02.04.2022 17:50

"Svaka čast, ovako razmišlja čovjek u čijoj zemlji vlada blagostanje" ! Samo nastavi sa komentarima, piši ono što mrzitelji Rusije vole da pročitaju !

Name

Mir

02.04.2022 16:21

Norveska ima gasa za 1/3 Evrope. Holandija ima svoje nalaziste, samo ga vrlo malo koristi, Nemacka takodje. Mislim da bi se malo namucili, ali bi za dvije godine, vili potpuno neovisni o ruskom gasunie, tako da to ni Rusima ne odgovara

ODGOVORITE
Name

@Mir

02.04.2022 20:17

Za dvije godine negativne posledice po Evropsku ekonomiju bile bi nepovratne. EU se nije pripremila za ovaj sukob, i definitivno je zajedno da Rusijom gubitnik u svemu ovome, i to veliki. SAD su jedine koje profitiraju, pa se covjek mora zapitati sta to misle oni koji vode EU... i zasto ovo sve rade?

Name

Sto briga ruse

02.04.2022 16:52

Imaju sve sto pozele, na svu srecu i pravoga lidera mocne Rusije....

ODGOVORITE
Name

Petar

02.04.2022 16:57

To Putine Brate,samo melji...

ODGOVORITE
Name

Re Petar

03.04.2022 05:51

E braca ste u PM ,svaka cast

Name

Demokrata

02.04.2022 17:40

Ništa naročito, samo što bi privreda EU stala. Ali pošto imaj velikog Beata preko Okeana, sigurno će propadti pošto ni Ameriki naje Stall do jake Evrope.

ODGOVORITE
Name

Sydney

03.04.2022 05:25

Naravno da moze. Zatvorice fabrike industriju i privredu poslat ljude kuci a stamparija evra ce radit u cetir smjene .stampat evre koje ce vlasti djelit radnicima koji nerade i stanovnistvu da pokriju troskove vecih cjena Vec isproban recept u corona krizi i corona zatvaranju kad su stampali trilione milijardi evra i dolara bez ikakvog pokrica i djelili narodu i firmama nekakve pomoci Sta ima veze ako jos nastampaju par desetina triliona evra. Vazno je da ima papira i boje da se nastampaju tone papira na kojima pise evro

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

03.04.2022 06:26

Odgovor Putina na sankcije EU, batina svakako ima dva kraja, nabavljajte pod hitno rublje, trebaće vam i za uvoz Ruskoga gasa, a i Ruske pšenice!

ODGOVORITE