Ученици Центра "Заштити ме" постају пекари, вртлари, фризери, кројачи...

У бањалучком Центру "Заштити ме" образују се ђаци са сметњама у развоју, који се уче и практичним вјештинама.

Република Српска 05.11.2021 | 15:12
Ученици Центра "Заштити ме" постају пекари, вртлари, фризери, кројачи...

Стога и не чуди да вриједне руке малишана стварају своје прве производе већ у школским клупама. Неки од њих су постали веома добри пекари и вртлари, а умију још много тога!

О њиховом умијећу, али и потребама, већ се прочуло широм региона, па је у једној добротворној акцији одлучено да им се пружи подршка. 

Добитак из Моззартовог "Хуманитарног тикета у подне", одбојкашица Србије Бјанка Буша, усмјерила је овим посебним малишанима, што је изазвало право одушевљење у Центру. 

"Желим да се захвалим компанији Моззарт која је наш дугогодишњи пријатељ и партнер, као и златној одбојкашици. Заједно су препознали наше потребе и на овај начин нам пружили неизмјерну помоћ. Надам да ће наша сарадња да се настави и даље", каже Зорица Кузмановић Василић, директорица ЈУ Центар "Заштити ме" Бањалука.  У овој установи имају основну и средњу школу, те интернат у којем живе дјеца која нису из Бањалуке и по томе су јединствени у Републици Српској. 

Ове године су уписали 145 ученика, од којих 25 борави у интернату. 

Основце образују по нивоима у зависности од тога да ли имају умјерени или тежи степен менталне ретардације. 

Њихови средњошколци могу да бирају да ли желе да постану пекари, кувари, цвјећари и вртлари, фризери, кројачи или зидари и молери. 

Како примјењују научено, показали су пекари који у својој малој радионици праве најукусије деликатесе, а дневно припеме чак 250 оброка!

Млади вртлари могу да се похвале пластеницима богатим свјежим поврћем од којег су већ припремили и зимницу. 

Родитељи ученика посебно су срећни јер Центар нуди услугу продуженог боравка, а њихов возач свакодневно вози дјецу у школу, па не морају да брину за превоз. 

Све активности Центра "Заштити ме" финансирају Министарство просвјете и културе РС и град Бањалука, а укључени су и у међународне пројекте.

Ипак, много им значи подршка људи великог срца и друштвено одговорних компанија као што је Моззарт. 

"Одушевљени смо начином на који у овом Центру раде са дјецом са сметњама у развоју. За сваку похвалу је то што ученици већ током школовања савладају занат, па убрзо нађу запослење. Подршку установи 'Заштити ме' смо пружали и раније, а сада видимо да је отишла у праве руке", каже Марија Раниловић, менаџер корпоративних комуникација компаније Моззарт. 

Оснивач хумана Њемица 

Центар "Заштити ме" једна је од четири установе у Републици Српској које образују дјецу са сметњама у развоју. Раније су били подстанари у згради Природно-математичког факултета, а од 1999. године имају своје просторије.

Захваљујући донацији Њемице Маријане Шомерс, која је жељела да пружи подршку људима са ових простора због великог страдања у Другом свјетском рату, 2001. године изграђен је интернат. Једина жеља јој је била да Центар носи име "Заштити ме" по њеној хуманитарној организацији у Њемачкој. 

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Логика

05.11.2021 14:33

За сваку похвалу је оваква активност! Парадокс је да многи способни неће ни да уче ни да раде. Они би само у политику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хик

05.11.2021 15:07

Још кад би се ти млади људи запослили након заврсеног сколовања прица би имала срецан крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милка

05.11.2021 15:25

Имају одличан стручни тим, за сваку похвалу!

ОДГОВОРИТЕ