"Доста је, овдје мора стати! Санкције могуће против политичара који подривају Западни Балкан"

Амерички амбасадор у БиХ Ерик Нелсон каже да су санкције могуће против оних политчара који подривају напредак на Западном Балкану, као и против оних који их подржавају у томе.

Босна и Херцеговина 12.08.2021 | 20:41
"Доста је, овдје мора стати! Санкције могуће против политичара који подривају Западни Балкан"

Нелсон је ово рекао у интервјуу Ал Јазеере на питање - Да ли су могуће снажније санкције против неких политичара у БиХ?

"Предсједник Бајден је јасно навео да смо ми препознали изазове на Западном Балкану као озбиљне. Интереси САД су такви да овај регион настави да напредује са демократским државама, транспарентним лидерством, владавином права и напретком ка европској заједници. Предсједник је такође нама јасно истакао шта је то што подрива такву врсту напретка и као што је јасно навео, санкције су једно од средстава које ћемо користити против оних који подривају напредак на Западном Балкану", рекао је Нелсон.

Он је рекао да подривање напретка, по проширеној дефиницији коју је дао Бајден, укључују и подржавање коруптивних радњи, а санкције су, како наводи, сада могуће и против оних који пружају подршку онима који подривању напредак Западног Балкана.

Он је рекао да САД подржавају Дејтонски споразум и у томе су одлучни.

"Дејтонски споразум је гарант територијалног интегритета и сувернитета БиХ, која се састоји од два ентитета и три народа и осталих. Наша подршка Дејтонском споразуму је утемељена и наставља се даље", казао је Нелсон.

Нагласио је да Дејтонски споразум и Устав БиХ не нуде могућност раздвајања и да би било какво подривање Дејтонског споразума изазвало посљедице.

Да ли је Додик (Милорад) релевантан политички саговорник за вас, вашу администрацију са којом треба да гради БиХ и приближи је европским вриједностима, Нелсон је одговорио да запаљива реторика која изазива на подјеле није прихватљива.

"Оптужбе против цијелог једног народа, о било којем да се ради, је неприхватљива. Реторика која још више наглашава подјеле међу људима ове земље је опасна и ја кажем и више људи треба да каже: - Доста је, овдје се мора стати!

Осврћући се на наметнуте амандмане на Кривични закон БиХ, које је донио бивши високи представник у БиХ, Нелсон је рекао да су се амандмани десили након дуготрајне ескалације у смислу величања ратних злочинаца.

(БН) 

Коментари / 79

Оставите коментар
Name

Реалиста

12.08.2021 18:52

Није се могла по уставу Југославије једнострано одцијепити нити једна република без сагласности свих других, а о Косову да не причам. Не подрзавам криминал владајуће секте али брате мили Америчко и западно лицимјерство нема краја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трифко

12.08.2021 19:03

Тако је Реалисто. Имаш моју подршку.

Name

СТА ЦЕ РЕЦИ ?

12.08.2021 19:07

Демократија лгбт популација људска права и остало ..има их много...НЕМА ПРАВДЕ БЕЗ СВЕТОГ ПЕТРА

Name

приједор

12.08.2021 19:10

Прочитај Устав СФРЈ па се јави..Све републике су поступиле по Уставу СФРЈ из 1974, годСве што би ти написао нема фајде кад тао говориш. напамет.

Name

Ре реалиста

12.08.2021 19:33

По Уставу Југославије јд нио и једнопартијски систем, па ко уведе вишепартијски? По истом том Уставу се нису могле укинути Аутономије Косова и Војводине, па ко их још 1990. укиде? Далеко си ти од реалисте

Name

Легалиста

12.08.2021 19:41

Није тачно. Могла је. Прочитај члан 2 Устава СФРЈ. Свака република је могла организовати референдум о изласку из СФРЈ. Једино се БиХ издвојила по слову Устава СФРЈ, а Словенија и Хрватска су то учиниле илегално.

Name

Ре приједор

12.08.2021 19:48

Реалиста је у праву. Ако си заиста процитао устав, тамо јасно и недвосмислено писе да се републике могу отцјепити искљуциво уз сагласност свих осталих република и покрајина, једногласне. Хрватска се управо због тога позивала на преседане медјународног права, а устав СФРЈ су никада нису спомињали јер сагласности осталих република није било.

Name

РЕ

12.08.2021 19:52

Шта пише у Дејтону, ко је све потписао Дејтон? Проблем је што Баја и Бајићи лажу народ, пуно је примјера, рецимо Баја каже да је БиХ настала у Дејтону, што је ноторна глупост, устав БиХ анекс 4, тачка 1, државни КОНТИНУИТЕТ...итд, у Дејтону се нигдје не спомињу некакве "заједничке институције"...сјећам се времена када су чланове предсјеништва звали "предсјеник у предсјеништву БиХ"...има тих "бисера" задњих 25 година. Додиг је провоцирао 15 година, мислим то је поштено, свако има право на своју политику па и отворено позивати на кршење мира, цртати неке нове карте...на крају ће Додигу у Сарајеву подићи споменик.

Name

Ре реалиста

12.08.2021 19:52

Немаш ти појма реално, причаш напамет, онако како ти мислиш да треба,референдум све рјешава, Шкотска није могла да се одцијепи од велике Британије због референдума, више их је гласало против одцјепљења, а исто тако је Британија изашла из ЕУ

Name

ре ре

12.08.2021 19:59

Имаш ли заједничку војску,имаш ли суд БХ,о чему причаш.

Name

РЕ РЕ РЕАЛИСТА

12.08.2021 20:02

"Немаш ти појма реално, причаш напамет, онако како ти мислиш да треба,референдум све рјешава, Шкотска није могла да се одцијепи од велике Британије због референдума, више их је гласало против одцјепљења, а исто тако је Британија изашла из ЕУ" - Значи ако Додик распише референдум то је легално јер референдум све ријешава. Или ћеш сад рећи еее али кад је Босна у питању референдум не важи. Докле више...

Name

Гаги Градиска

12.08.2021 20:05

Вама да је стало до народа овде ви би давно ресили нас Додика,Цовица и Бакира...али они су васи играци и ви са њима заједно униставате зивот и младе у овој дрзави....ви странци сте највеци покровитељи криминалсца у БиХ.

Name

@ реалиста

12.08.2021 20:10

Дај да једном завршимо с овим препуцавањам с чињеницамаПрва република која је поништиле Устав СФРЈ је Србија са својим Уставом из 1990 год.То су чињенице које нико е може побити..

Name

РЕ

12.08.2021 20:28

Иза Дејтонског мировног споразума је прије свега САД и НАТО, осим тога БиХ не може доћи под упитник из много разлога, имамо Брчко дистрикт БиХ, затим неприродна и неодбрањива линија разграничења између ФБиХ и РС, РС има границу која не постоји на планети, потпуно неприродно и огромне дужине, Баја је једно вријеме обећао да ће границу обиљежити, наравно од свега ништа :)) јој шта је тај до сада све наобећавао братеее. Баја сада форсира некакво мирно раздруживање уз некакве преговоре...тип бомба ко максим по дивизији, нитиће бити преговора нити раздруживања, како је кренуо он ће од РС-е направити празну љуштуру која неће имати садржај.

Name

Халло Реалиста

12.08.2021 20:48

1943 у Јајцу написано са је свака Република дрзава и самим тим има право на самоопредјељење до одцјепљења. Ако се сјетис слиједа догадја тих давних година прва се одцјепила Србија односно укинули су Аутономне покрајине а у предсједниству Југославије су задрзали представнике тих истих АП због наравно прегласавања осталих. Кога су питали за тај корак. Да скратим. Уколико зелис о нецему писати , информиси се али исправно а не како Резимски медији пису. На крају крајева прва реценица у мом тексту се изуцавала вец током мог основног образовању које сам заврсио у тадасњој Југославији. Тиме хоцу реци свако ко је заврсио основну сколу знао је за то . Исто тако уколико си процитао Дејтон ентитети немају то право односно то сто Миле трабуња да це се РС одцијепити нема правно упористе односно Милорад изазива са тим изјавама у најбољем слуцају незадовољство оних који знају цитати. Уколико он буде дјеловао по Том питању постоји могуцност сукоба сто предпостављам макар вецина становника Б и Х не зели. Углавном да скратим поцните градити дрзаву у којој це сви њени градјани имати једнака права а и обавезе . Никон 25 година јос увијек политицари трабуњају ист глупости као да нам свима није било довољно јада и биједе . Циљ треба да буде бољи зивот за свију а не константно звецкање орузјем , када цете доци висе памети.

Name

Ре реалиста како си глуп

12.08.2021 20:57

Нигдје на планети нису заставе постављене на аутопут само код нас. Коју везу има застава и аутопут?

Name

РеРеалиста

12.08.2021 21:27

Теалисто, ниси реалан. СФР Југославија је била ЗАЈЕДНИЦА 6 република, а свака република је имала ПРАВО ПО УСТАВУ СФРЈ на отцјепљење... Наравно, БиХ није мудро поступила, морала је висе преговарати са бх Србима, али на крају су Алија, Карадјиц, Бобан, Милосевиц, Тудјман само ПИУНИ у рукама великих сила

Name

Миле

13.08.2021 04:08

Кад су тензије и неред ја сам као риба у води

Name

Лазар

13.08.2021 04:39

Ненад Чанак: Србија је прекршила Устав из 1974 Милошевићевим уставом из 1990. год. и тако разбила Југославију

Name

НИЈЕ ДОСТА

13.08.2021 05:35

ВОДИТЕ ГА КОД МАДЛЕН ОЛБРАЈТ. ОН ЈЕ ЊЕН СВЈЕЗИ ПОВЈЕТАРАЦ. ЦУЈ САД КАД ЈЕ СВЕ ПОКРАДЕНО ЈОС САНКЦИЈЕ. ПА УВЕЛИ СТЕ МУ ВЕЦ КАКВЕ САД НОВЕ САНКЦИЈЕ. Е СВАСТА.

Name

@ре ре реалиста

13.08.2021 05:48

Ако се већ позивате на референдуме, па зашто онда нисте поштовали референдум из 1992.?

Name

Директ

13.08.2021 10:29

"Лазаре", устав из 1990, третира Србију, као СР Србију, која је саставни дио СФРЈ, тако да није Милошевић разбио Југославију, већ је само смањио аутономију покрајинама у оквиру СР Србије, која је и по том уставу, замишљена као СР у саставу СФРЈ.

Name

Ре реалиста

13.08.2021 14:10

СЛАЖЕМ СЕ АЛИ НАЈЕКСТРЕМНИЈИ БАНДИТ, РАЗБОЈНИК ИУНИШТАЧ СРПСКОГ НАРОДА МЕЂУ СРБИМА ЈЕ ДОДИК. СВЕ ЋЕ НАС ПРОДАТИ ДА САЧУВА ТЕ ОПЉАЧКАНЕ МИЛИЈАРДЕ СВОЈЕ, СВОЈИХ КУМОВА, ПРИЈАТЕЉА И КОАЛИЦИОНИХ БИТАНГИ.

Name

Ја

12.08.2021 18:58

Нешто се куха....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трифко

12.08.2021 19:01

Шта се куха. Они увијек кухају. Они су све и закухали од 91 па све до данас.

Name

ПИТАМ СЕ ПИТАМ

12.08.2021 20:25

ЈЕЛ ЊИХОВ МЈЕЗИМАЦ КОГА СУ ДОВЕЗЛИ НА ТЕНКУ ПОСТО МАЛО НЕСТАСАН А ИЗГУБИО ПОВЈЕРЕЊЕ НАС ГЛУПАКА ОД КОЈИХ 20 ГОДИНА ПРАВИ МАГАРЦИМА САД ЈЕ ПОТРОСИО СВЕ ЛОПОВЛУКЕ ПА НИ НАЈГЛУПЉИ МУ ВИСЕ НЕВЈЕРУЈУ. ИЗГЛЕДА ТРАЗЕ НЕКУ ЗАМЈЕНУ А КОД НАС СРБА ИМА ТАКВИХ НА ИЗВОЗ.

Name

Фед

12.08.2021 19:09

Видим Реалиста да си струцњак за уставно право

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

12.08.2021 19:11

Додик фолира као хоце да га ухапсе да испадне херој и тако скрене пазњу овом напаценом народу све це урадити само да одстане на власти будими паметни драги народе морамо га отјерати и све му одузет не смије нам побијеци у иностранство

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

12.08.2021 19:47

Тако је, баш тако! Лопову само судити, никакав он херој није!

Name

Да не повјерујес

13.08.2021 05:37

За неке је миле мали бог а за неке цак и јуначина тј херој

Name

?️

12.08.2021 19:11

И шта ће народ добити са тим...ми би нешто конкретно...посао, добру плату...годишњи одмор, стан...тако нормалан живот...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.08.2021 21:01

Плату, стан, добар посао, годисњи одмор, то би ми…., мало висе мира, нормалности, извјесности

Name

Недо

12.08.2021 19:11

Први Србин кога су Енглези изиграли био је Књаз Милос. Од тада па до дана данасњег Англоамериканци су највеци и најлукавији српски непријатељи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.08.2021 06:09

А коме су то Британци у свијету били пријатељи, а да немају велике добити од тога. Исто тако Руси. Засто не уцимо да њемацка и Русија су били савезници да преполове Пољску, да је 15 000 Пољских војника и официра у масовним гробницама дубоко у Русији. Лазну изторију изуцавамо, само зарад оних који нам никад не помазу мазмо оци насој дјеци.

Name

Кочићев Вијенац

12.08.2021 19:24

Браво за Нелсона

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јип

12.08.2021 19:24

Зивјела Америка и санкције ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

12.08.2021 19:25

Колико сте глупи или намјерно то радите. Санкције њима дижу рејтинг а држава и народ јос више тону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

12.08.2021 19:49

Па у томе и јест фора. Ми га бирамо и ми испаштамо

Name

Еро

13.08.2021 04:36

Питање је да ли он увијек буде изабран на то мјесто гдје је сад И гдје је био...Велике су изборне преваре!Теслиц је цист доказ,гдје су покусали,али нису успјели...

Name

Дзими

12.08.2021 19:34

Г. Забринути. Такав је један отисао. Забринут 12 година. На крају несто донесе сто би требао прије 12 г. ОВДИЈЕ СЕ СВЕ ЗНА. КО ЈЕ ЗЛОЦИНАЦ, КО ЈЕ МАФИЈАШ, КО КОГА ПОДРЗАВА, А КО ЈЕ НАЈЕБАО. ДоСТА НАМ ЈЕ ТАКВИХ... јос мало, Руски амбасадор це ми донијети одлуку да морам размисљати као путин.. као Вукови додикови..Ти забринут... Г. Уз дузно постовање, немисли те ли се одмакнути од забринутости. Уставили сте ријесење 95, оставили нас 92, ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само гледам

12.08.2021 19:47

Доста је и било хајте људи да зивимо и градимо насу дрзаву БиХ и нека буде и српска и бошњачка и хрватска и нека ентитета РС само да престану препуцавања па доста је више одлази нам народ из дрзаве нису само млади

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.08.2021 21:02

Слазем се. Да покусамо зивјети нормално

Name

к55

12.08.2021 19:48

Немогу нам санкције ниста.Зивио СНСД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре к55

12.08.2021 20:32

Колико сте се ви из СНСДа накрали вама санкције и немогу ништа.

Name

ДЕ

12.08.2021 23:26

Додик је увијек био и остао уз свој народ и са својим народом

Name

Спори Гонзалес

12.08.2021 19:50

Америчка демократија, односно санкције резервисане само за Србе! Реците ми према коме су на Балкану, икада санкције уведене, осим према Србима! Иди бегај бре више...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

13.08.2021 04:04

Сваком по заслугама.

Name

Прле

13.08.2021 06:48

Браво стари. Све си добро написао. Капа доле.

Name

Директ

12.08.2021 19:53

Драги Ериче, министарка финансија РС Зора Видовић планира да купи аутомобил од скоро 100 хиљада марака, у земљи у којој многи живе од 90 КМ мјесечно. Шта чекаш? Дјелуј! Нема више "доста је", пошто одавно је доста, само је питање, ко ће овој мафији на власти, стати иза леђа и ставити им лисице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смислов

12.08.2021 20:11

Па требали би размислити због чега је тако

Name

РП

12.08.2021 20:32

Све стручњаци .А свима мета није Додик,већ Српска. Гледам глупости,као неко живи са 90 км.Значи од борачког додатка и никад није радио! Које глупости пишете. Српске ће бити заувјек.

Name

Директ

13.08.2021 10:17

Додик није једнако Српска.

Name

циркус

12.08.2021 20:20

Амбасадор никако да укапира да он није диктатор, Свима је висе доста васе демократије .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ласситер

13.08.2021 04:34

'оћеш ли руску демократију?

Name

Реалност

12.08.2021 20:32

Треба ударити санкције политицарима који се баве криминалом и корупцијом. Оваквим потезом мозе се ресити економске проблеме у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.08.2021 22:48

Слазем се. Самкције за све који имају везе са кодупцијом и криминалом

Name

Напредак

12.08.2021 20:51

У августу сваста треба да се деси са српским политицарима неце то ни налета миловог заобици ни цовица јос мало и склоњени сте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалност

12.08.2021 20:58

Хвала Богу висе нек се сви политицари смјено сто заустављу ову земљу ка бољем сутра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свијет се мозе

12.08.2021 21:27

Замислити као Земља засустављена. Само постоје неки вихори. Али ипак и поред тога се окреце.

Name

Јово

12.08.2021 21:48

Смјењујте мајмуне, ШТА ЧЕКАТЕ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пипи

12.08.2021 21:52

Хај да и то видимо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђуро

12.08.2021 22:13

Дај боже што прије да почну санкционисати то је једини спас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоле

12.08.2021 22:29

То је једини спас? Једини спас је истјерати те што уводе санкције и пустити нас саме да се договоримо.

Name

Избјеглица

13.08.2021 01:18

Драги Американци и свијете. Како вам није зао да 20 година дозвољавате да се људи у БиХ пате. Па зар не би било боље да су за ових 20 година направили стандард и сад би лијепо путовали по свијету и тросили зараде. Него јадан народ нема ни за хљеба. Прва Европа није смијела дозволити да БиХ буде сиротиња задњих 20 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зока

13.08.2021 07:23

Њима жао? Па они нам то раде. Намјерно. Сво вријеме. Само не знам зашто. Коме су још кокузи ко ми потребни.

Name

ре

13.08.2021 11:14

Иди гласај за промјену ако ти ста смета.

Name

Мајка Нови Град

13.08.2021 03:59

Подрска !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васо

13.08.2021 04:06

Подржавам сваку санкцију каква год била, јер ови наши мишеви само за то знају. Ево МУП послао дописе свим полицијским станицама да се хитно поступа по ИНЗКОВОМ закону, а толика се халабука дикгла да се неће поступати. Према томе само санкције. Ја нисам чуо да је иједан политичар негирао геноцид након ступања на снагу тог закона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

13.08.2021 04:33

Ово је све сценариј за напацене народе! Договор између Додика и Инцка да се дигне "лазна узбуна" провјереним методама националне угрожености (параван), а заправо циљ је да се Додик "опере", сацува покрадено енормно богатство, избјегне одговорност и процесуирање а код наивних градјана испадне национални јунак и заститник Срба! Замисао је да буде смијењен али да сацува покрадено, само да не одговара спреман је зртвовати РС до задњег цовјека! У ту прицу увукао је и несретну опозицију за ситне паре, која, и онако, само гледа лицне интересе а не интересе превареног, обесправљеног народа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мимоза

13.08.2021 04:46

Људи српски народ је опљацкала наса власт која влада 20 година. Није нам за лос зивот и стандард крива БИХ нити муслимани. Крив бурле и његови болесни истонисљеници. Засо си СРБИНЕ постао кукавица. Има ли смисла дизати националне тензије а за сву муку криви велики Срби који се будају у прса а пљацкају свој народ. Сто друге нападати а невидјети своје ВОДЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОРАД

13.08.2021 05:21

ПОД ХИТНО СМЈЕНА ДОДИКА И ТРАЈНА ЗАБРАНА БАВЉЕЊА ЈАВНИМ ПОСЛОВИМА - ЈЕДИНО РЈЕШЕЊЕ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т38814912

13.08.2021 05:25

Мрш у америку па тамо заводите ред

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоле

13.08.2021 06:44

Тако је лаве! Придружујем се твојим рјечима!

Name

Зоја

13.08.2021 07:37

Коју фрку тек тамо имају. Како ће тек тамо да пукне.

Name

Напокон

13.08.2021 06:05

Било је вријеме да се уведу санкције већ одавно .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоле

13.08.2021 06:59

Другови, немојте се палити на овај чланак. Треба га једноставно игнорисати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јусо

13.08.2021 07:49

Кажу Амури тражу добровољце за Кабул. Талибан само што им није освојио амбасаду. Хоћемо ли се пријавити?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јусо

14.08.2021 07:18

Талибан дошао на 30 км од Кабула. Нови Сајгон за Амуре. Бјеже у паници. Спаљу папире и документе иза себе.

Name

јааааа

13.08.2021 08:45

Па ви сте их и довели на власт дозволили им да тако раде и сад након толико времена им уводите санкције,смјењујте их сву тројицу какве санкције ионако нису даље од Балкана мрднули,обогатили су се само на рачун овог напаћеног народа и ништа више,гледају како ће што више продубити тензије да би сачували своје породице и фотеље,робија за сва злодјела за сву тројицу и тек онда ће моћи нормално да се живи и ником више неће паст на памет да тако води државу ма ком народу припадао,док се стара гарнитура "мрцина" не замјени нема нам напредка у будућност.

ОДГОВОРИТЕ