"Dosta je, ovdje mora stati! Sankcije moguće protiv političara koji podrivaju Zapadni Balkan"

Američki ambasador u BiH Erik Nelson kaže da su sankcije moguće protiv onih politčara koji podrivaju napredak na Zapadnom Balkanu, kao i protiv onih koji ih podržavaju u tome.

Bosna i Hercegovina 12.08.2021 | 20:41
"Dosta je, ovdje mora stati! Sankcije moguće protiv političara koji podrivaju Zapadni Balkan"

Nelson je ovo rekao u intervjuu Al Jazeere na pitanje - Da li su moguće snažnije sankcije protiv nekih političara u BiH?

"Predsjednik Bajden je jasno naveo da smo mi prepoznali izazove na Zapadnom Balkanu kao ozbiljne. Interesi SAD su takvi da ovaj region nastavi da napreduje sa demokratskim državama, transparentnim liderstvom, vladavinom prava i napretkom ka evropskoj zajednici. Predsjednik je takođe nama jasno istakao šta je to što podriva takvu vrstu napretka i kao što je jasno naveo, sankcije su jedno od sredstava koje ćemo koristiti protiv onih koji podrivaju napredak na Zapadnom Balkanu", rekao je Nelson.

On je rekao da podrivanje napretka, po proširenoj definiciji koju je dao Bajden, uključuju i podržavanje koruptivnih radnji, a sankcije su, kako navodi, sada moguće i protiv onih koji pružaju podršku onima koji podrivanju napredak Zapadnog Balkana.

On je rekao da SAD podržavaju Dejtonski sporazum i u tome su odlučni.

"Dejtonski sporazum je garant teritorijalnog integriteta i suverniteta BiH, koja se sastoji od dva entiteta i tri naroda i ostalih. Naša podrška Dejtonskom sporazumu je utemeljena i nastavlja se dalje", kazao je Nelson.

Naglasio je da Dejtonski sporazum i Ustav BiH ne nude mogućnost razdvajanja i da bi bilo kakvo podrivanje Dejtonskog sporazuma izazvalo posljedice.

Da li je Dodik (Milorad) relevantan politički sagovornik za vas, vašu administraciju sa kojom treba da gradi BiH i približi je evropskim vrijednostima, Nelson je odgovorio da zapaljiva retorika koja izaziva na podjele nije prihvatljiva.

"Optužbe protiv cijelog jednog naroda, o bilo kojem da se radi, je neprihvatljiva. Retorika koja još više naglašava podjele među ljudima ove zemlje je opasna i ja kažem i više ljudi treba da kaže: - Dosta je, ovdje se mora stati!

Osvrćući se na nametnute amandmane na Krivični zakon BiH, koje je donio bivši visoki predstavnik u BiH, Nelson je rekao da su se amandmani desili nakon dugotrajne eskalacije u smislu veličanja ratnih zločinaca.

(BN) 

Komentari / 79

Ostavite komentar
Name

Realista

12.08.2021 18:52

Nije se mogla po ustavu Jugoslavije jednostrano odcijepiti niti jedna republika bez saglasnosti svih drugih, a o Kosovu da ne pričam. Ne podrzavam kriminal vladajuće sekte ali brate mili Američko i zapadno licimjerstvo nema kraja.

ODGOVORITE
Name

Trifko

12.08.2021 19:03

Tako je Realisto. Imaš moju podršku.

Name

STA CE RECI ?

12.08.2021 19:07

Demokratija lgbt populacija ljudska prava i ostalo ..ima ih mnogo...NEMA PRAVDE BEZ SVETOG PETRA

Name

prijedor

12.08.2021 19:10

Pročitaj Ustav SFRJ pa se javi..Sve republike su postupile po Ustavu SFRJ iz 1974, godSve što bi ti napisao nema fajde kad tao govoriš. napamet.

Name

Re realista

12.08.2021 19:33

Po Ustavu Jugoslavije jd nio i jednopartijski sistem, pa ko uvede višepartijski? Po istom tom Ustavu se nisu mogle ukinuti Autonomije Kosova i Vojvodine, pa ko ih još 1990. ukide? Daleko si ti od realiste

Name

Legalista

12.08.2021 19:41

Nije tačno. Mogla je. Pročitaj član 2 Ustava SFRJ. Svaka republika je mogla organizovati referendum o izlasku iz SFRJ. Jedino se BiH izdvojila po slovu Ustava SFRJ, a Slovenija i Hrvatska su to učinile ilegalno.

Name

Re prijedor

12.08.2021 19:48

Realista je u pravu. Ako si zaista procitao ustav, tamo jasno i nedvosmisleno pise da se republike mogu otcjepiti iskljucivo uz saglasnost svih ostalih republika i pokrajina, jednoglasne. Hrvatska se upravo zbog toga pozivala na presedane medjunarodnog prava, a ustav SFRJ su nikada nisu spominjali jer saglasnosti ostalih republika nije bilo.

Name

RE

12.08.2021 19:52

Šta piše u Dejtonu, ko je sve potpisao Dejton? Problem je što Baja i Bajići lažu narod, puno je primjera, recimo Baja kaže da je BiH nastala u Dejtonu, što je notorna glupost, ustav BiH aneks 4, tačka 1, državni KONTINUITET...itd, u Dejtonu se nigdje ne spominju nekakve "zajedničke institucije"...sjećam se vremena kada su članove predsjeništva zvali "predsjenik u predsjeništvu BiH"...ima tih "bisera" zadnjih 25 godina. Dodig je provocirao 15 godina, mislim to je pošteno, svako ima pravo na svoju politiku pa i otvoreno pozivati na kršenje mira, crtati neke nove karte...na kraju će Dodigu u Sarajevu podići spomenik.

Name

Re realista

12.08.2021 19:52

Nemaš ti pojma realno, pričaš napamet, onako kako ti misliš da treba,referendum sve rješava, Škotska nije mogla da se odcijepi od velike Britanije zbog referenduma, više ih je glasalo protiv odcjepljenja, a isto tako je Britanija izašla iz EU

Name

re re

12.08.2021 19:59

Imaš li zajedničku vojsku,imaš li sud BH,o čemu pričaš.

Name

RE RE REALISTA

12.08.2021 20:02

"Nemaš ti pojma realno, pričaš napamet, onako kako ti misliš da treba,referendum sve rješava, Škotska nije mogla da se odcijepi od velike Britanije zbog referenduma, više ih je glasalo protiv odcjepljenja, a isto tako je Britanija izašla iz EU" - Znači ako Dodik raspiše referendum to je legalno jer referendum sve riješava. Ili ćeš sad reći eee ali kad je Bosna u pitanju referendum ne važi. Dokle više...

Name

Gagi Gradiska

12.08.2021 20:05

Vama da je stalo do naroda ovde vi bi davno resili nas Dodika,Covica i Bakira...ali oni su vasi igraci i vi sa njima zajedno unistavate zivot i mlade u ovoj drzavi....vi stranci ste najveci pokrovitelji kriminalsca u BiH.

Name

@ realista

12.08.2021 20:10

Daj da jednom završimo s ovim prepucavanjam s činjenicamaPrva republika koja je poništile Ustav SFRJ je Srbija sa svojim Ustavom iz 1990 god.To su činjenice koje niko e može pobiti..

Name

RE

12.08.2021 20:28

Iza Dejtonskog mirovnog sporazuma je prije svega SAD i NATO, osim toga BiH ne može doći pod upitnik iz mnogo razloga, imamo Brčko distrikt BiH, zatim neprirodna i neodbranjiva linija razgraničenja između FBiH i RS, RS ima granicu koja ne postoji na planeti, potpuno neprirodno i ogromne dužine, Baja je jedno vrijeme obećao da će granicu obilježiti, naravno od svega ništa :)) joj šta je taj do sada sve naobećavao brateee. Baja sada forsira nekakvo mirno razdruživanje uz nekakve pregovore...tip bomba ko maksim po diviziji, nitiće biti pregovora niti razdruživanja, kako je krenuo on će od RS-e napraviti praznu ljušturu koja neće imati sadržaj.

Name

Hallo Realista

12.08.2021 20:48

1943 u Jajcu napisano sa je svaka Republika drzava i samim tim ima pravo na samoopredjeljenje do odcjepljenja. Ako se sjetis slijeda dogadja tih davnih godina prva se odcjepila Srbija odnosno ukinuli su Autonomne pokrajine a u predsjednistvu Jugoslavije su zadrzali predstavnike tih istih AP zbog naravno preglasavanja ostalih. Koga su pitali za taj korak. Da skratim. Ukoliko zelis o necemu pisati , informisi se ali ispravno a ne kako Rezimski mediji pisu. Na kraju krajeva prva recenica u mom tekstu se izucavala vec tokom mog osnovnog obrazovanju koje sam zavrsio u tadasnjoj Jugoslaviji. Time hocu reci svako ko je zavrsio osnovnu skolu znao je za to . Isto tako ukoliko si procitao Dejton entiteti nemaju to pravo odnosno to sto Mile trabunja da ce se RS odcijepiti nema pravno uporiste odnosno Milorad izaziva sa tim izjavama u najboljem slucaju nezadovoljstvo onih koji znaju citati. Ukoliko on bude djelovao po Tom pitanju postoji mogucnost sukoba sto predpostavljam makar vecina stanovnika B i H ne zeli. Uglavnom da skratim pocnite graditi drzavu u kojoj ce svi njeni gradjani imati jednaka prava a i obaveze . Nikon 25 godina jos uvijek politicari trabunjaju ist gluposti kao da nam svima nije bilo dovoljno jada i bijede . Cilj treba da bude bolji zivot za sviju a ne konstantno zveckanje oruzjem , kada cete doci vise pameti.

Name

Re realista kako si glup

12.08.2021 20:57

Nigdje na planeti nisu zastave postavljene na autoput samo kod nas. Koju vezu ima zastava i autoput?

Name

ReRealista

12.08.2021 21:27

Tealisto, nisi realan. SFR Jugoslavija je bila ZAJEDNICA 6 republika, a svaka republika je imala PRAVO PO USTAVU SFRJ na otcjepljenje... Naravno, BiH nije mudro postupila, morala je vise pregovarati sa bh Srbima, ali na kraju su Alija, Karadjic, Boban, Milosevic, Tudjman samo PIUNI u rukama velikih sila

Name

Mile

13.08.2021 04:08

Kad su tenzije i nered ja sam kao riba u vodi

Name

Lazar

13.08.2021 04:39

Nenad Čanak: Srbija je prekršila Ustav iz 1974 Miloševićevim ustavom iz 1990. god. i tako razbila Jugoslaviju

Name

NIJE DOSTA

13.08.2021 05:35

VODITE GA KOD MADLEN OLBRAJT. ON JE NJEN SVJEZI POVJETARAC. CUJ SAD KAD JE SVE POKRADENO JOS SANKCIJE. PA UVELI STE MU VEC KAKVE SAD NOVE SANKCIJE. E SVASTA.

Name

@re re realista

13.08.2021 05:48

Ako se već pozivate na referendume, pa zašto onda niste poštovali referendum iz 1992.?

Name

Direkt

13.08.2021 10:29

"Lazare", ustav iz 1990, tretira Srbiju, kao SR Srbiju, koja je sastavni dio SFRJ, tako da nije Milošević razbio Jugoslaviju, već je samo smanjio autonomiju pokrajinama u okviru SR Srbije, koja je i po tom ustavu, zamišljena kao SR u sastavu SFRJ.

Name

Re realista

13.08.2021 14:10

SLAŽEM SE ALI NAJEKSTREMNIJI BANDIT, RAZBOJNIK IUNIŠTAČ SRPSKOG NARODA MEĐU SRBIMA JE DODIK. SVE ĆE NAS PRODATI DA SAČUVA TE OPLJAČKANE MILIJARDE SVOJE, SVOJIH KUMOVA, PRIJATELJA I KOALICIONIH BITANGI.

Name

Ja

12.08.2021 18:58

Nešto se kuha....

ODGOVORITE
Name

Trifko

12.08.2021 19:01

Šta se kuha. Oni uvijek kuhaju. Oni su sve i zakuhali od 91 pa sve do danas.

Name

PITAM SE PITAM

12.08.2021 20:25

JEL NJIHOV MJEZIMAC KOGA SU DOVEZLI NA TENKU POSTO MALO NESTASAN A IZGUBIO POVJERENJE NAS GLUPAKA OD KOJIH 20 GODINA PRAVI MAGARCIMA SAD JE POTROSIO SVE LOPOVLUKE PA NI NAJGLUPLJI MU VISE NEVJERUJU. IZGLEDA TRAZE NEKU ZAMJENU A KOD NAS SRBA IMA TAKVIH NA IZVOZ.

Name

Fed

12.08.2021 19:09

Vidim Realista da si strucnjak za ustavno pravo

ODGOVORITE
Name

Bl

12.08.2021 19:11

Dodik folira kao hoce da ga uhapse da ispadne heroj i tako skrene paznju ovom napacenom narodu sve ce uraditi samo da odstane na vlasti budimi pametni dragi narode moramo ga otjerati i sve mu oduzet ne smije nam pobijeci u inostranstvo

ODGOVORITE
Name

RE

12.08.2021 19:47

Tako je, baš tako! Lopovu samo suditi, nikakav on heroj nije!

Name

Da ne povjerujes

13.08.2021 05:37

Za neke je mile mali bog a za neke cak i junačina tj heroj

Name

?️

12.08.2021 19:11

I šta će narod dobiti sa tim...mi bi nešto konkretno...posao, dobru platu...godišnji odmor, stan...tako normalan život...

ODGOVORITE
Name

Re

12.08.2021 21:01

Platu, stan, dobar posao, godisnji odmor, to bi mi…., malo vise mira, normalnosti, izvjesnosti

Name

Nedo

12.08.2021 19:11

Prvi Srbin koga su Englezi izigrali bio je Knjaz Milos. Od tada pa do dana danasnjeg Angloamerikanci su najveci i najlukaviji srpski neprijatelji.

ODGOVORITE
Name

re

13.08.2021 06:09

A kome su to Britanci u svijetu bili prijatelji, a da nemaju velike dobiti od toga. Isto tako Rusi. Zasto ne ucimo da njemacka i Rusija su bili saveznici da prepolove Poljsku, da je 15 000 Poljskih vojnika i oficira u masovnim grobnicama duboko u Rusiji. Laznu iztoriju izucavamo, samo zarad onih koji nam nikad ne pomazu mazmo oci nasoj djeci.

Name

Kočićev Vijenac

12.08.2021 19:24

Bravo za Nelsona

ODGOVORITE
Name

Jip

12.08.2021 19:24

Zivjela Amerika i sankcije ?

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

12.08.2021 19:25

Koliko ste glupi ili namjerno to radite. Sankcije njima dižu rejting a država i narod jos više tonu.

ODGOVORITE
Name

Ja

12.08.2021 19:49

Pa u tome i jest fora. Mi ga biramo i mi ispaštamo

Name

Ero

13.08.2021 04:36

Pitanje je da li on uvijek bude izabran na to mjesto gdje je sad I gdje je bio...Velike su izborne prevare!Teslic je cist dokaz,gdje su pokusali,ali nisu uspjeli...

Name

Dzimi

12.08.2021 19:34

G. Zabrinuti. Takav je jedan otisao. Zabrinut 12 godina. Na kraju nesto donese sto bi trebao prije 12 g. OVDIJE SE SVE ZNA. KO JE ZLOCINAC, KO JE MAFIJAŠ, KO KOGA PODRZAVA, A KO JE NAJEBAO. DoSTA NAM JE TAKVIH... jos malo, Ruski ambasador ce mi donijeti odluku da moram razmisljati kao putin.. kao Vukovi dodikovi..Ti zabrinut... G. Uz duzno postovanje, nemisli te li se odmaknuti od zabrinutosti. Ustavili ste rijesenje 95, ostavili nas 92, ...

ODGOVORITE
Name

Samo gledam

12.08.2021 19:47

Dosta je i bilo hajte ljudi da zivimo i gradimo nasu drzavu BiH i neka bude i srpska i bošnjačka i hrvatska i neka entiteta RS samo da prestanu prepucavanja pa dosta je više odlazi nam narod iz drzave nisu samo mladi

ODGOVORITE
Name

Re

12.08.2021 21:02

Slazem se. Da pokusamo zivjeti normalno

Name

k55

12.08.2021 19:48

Nemogu nam sankcije nista.Zivio SNSD

ODGOVORITE
Name

Re k55

12.08.2021 20:32

Koliko ste se vi iz SNSDa nakrali vama sankcije i nemogu ništa.

Name

DE

12.08.2021 23:26

Dodik je uvijek bio i ostao uz svoj narod i sa svojim narodom

Name

Spori Gonzales

12.08.2021 19:50

Američka demokratija, odnosno sankcije rezervisane samo za Srbe! Recite mi prema kome su na Balkanu, ikada sankcije uvedene, osim prema Srbima! Idi begaj bre više...

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

13.08.2021 04:04

Svakom po zaslugama.

Name

Prle

13.08.2021 06:48

Bravo stari. Sve si dobro napisao. Kapa dole.

Name

Direkt

12.08.2021 19:53

Dragi Eriče, ministarka finansija RS Zora Vidović planira da kupi automobil od skoro 100 hiljada maraka, u zemlji u kojoj mnogi žive od 90 KM mjesečno. Šta čekaš? Djeluj! Nema više "dosta je", pošto odavno je dosta, samo je pitanje, ko će ovoj mafiji na vlasti, stati iza leđa i staviti im lisice.

ODGOVORITE
Name

Smislov

12.08.2021 20:11

Pa trebali bi razmisliti zbog čega je tako

Name

РП

12.08.2021 20:32

Све стручњаци .А свима мета није Додик,већ Српска. Гледам глупости,као неко живи са 90 км.Значи од борачког додатка и никад није радио! Које глупости пишете. Српске ће бити заувјек.

Name

Direkt

13.08.2021 10:17

Dodik nije jednako Srpska.

Name

cirkus

12.08.2021 20:20

Ambasador nikako da ukapira da on nije diktator, Svima je vise dosta vase demokratije .

ODGOVORITE
Name

Lassiter

13.08.2021 04:34

'oćeš li rusku demokratiju?

Name

Realnost

12.08.2021 20:32

Treba udariti sankcije politicarima koji se bave kriminalom i korupcijom. Ovakvim potezom moze se resiti ekonomske probleme u BiH.

ODGOVORITE
Name

Re

12.08.2021 22:48

Slazem se. Samkcije za sve koji imaju veze sa kodupcijom i kriminalom

Name

Napredak

12.08.2021 20:51

U avgustu svasta treba da se desi sa srpskim politicarima nece to ni naleta milovog zaobici ni covica jos malo i sklonjeni ste

ODGOVORITE
Name

Realnost

12.08.2021 20:58

Hvala Bogu vise nek se svi politicari smjeno sto zaustavlju ovu zemlju ka boljem sutra.

ODGOVORITE
Name

Svijet se moze

12.08.2021 21:27

Zamisliti kao Zemlja zasustavljena. Samo postoje neki vihori. Ali ipak i pored toga se okrece.

Name

Jovo

12.08.2021 21:48

Smjenjujte majmune, ŠTA ČEKATE?

ODGOVORITE
Name

Pipi

12.08.2021 21:52

Haj da i to vidimo

ODGOVORITE
Name

Đuro

12.08.2021 22:13

Daj bože što prije da počnu sankcionisati to je jedini spas

ODGOVORITE
Name

Jole

12.08.2021 22:29

To je jedini spas? Jedini spas je istjerati te što uvode sankcije i pustiti nas same da se dogovorimo.

Name

Izbjeglica

13.08.2021 01:18

Dragi Amerikanci i svijete. Kako vam nije zao da 20 godina dozvoljavate da se ljudi u BiH pate. Pa zar ne bi bilo bolje da su za ovih 20 godina napravili standard i sad bi lijepo putovali po svijetu i trosili zarade. Nego jadan narod nema ni za hljeba. Prva Evropa nije smijela dozvoliti da BiH bude sirotinja zadnjih 20 godina.

ODGOVORITE
Name

Zoka

13.08.2021 07:23

Njima žao? Pa oni nam to rade. Namjerno. Svo vrijeme. Samo ne znam zašto. Kome su još kokuzi ko mi potrebni.

Name

re

13.08.2021 11:14

Idi glasaj za promjenu ako ti sta smeta.

Name

Majka Novi Grad

13.08.2021 03:59

Podrska !!!

ODGOVORITE
Name

Vaso

13.08.2021 04:06

Podržavam svaku sankciju kakva god bila, jer ovi naši miševi samo za to znaju. Evo MUP poslao dopise svim policijskim stanicama da se hitno postupa po INZKOVOM zakonu, a tolika se halabuka dikgla da se neće postupati. Prema tome samo sankcije. Ja nisam čuo da je ijedan političar negirao genocid nakon stupanja na snagu tog zakona.

ODGOVORITE
Name

Boris

13.08.2021 04:33

Ovo je sve scenarij za napacene narode! Dogovor između Dodika i Incka da se digne "lazna uzbuna" provjerenim metodama nacionalne ugroženosti (paravan), a zapravo cilj je da se Dodik "opere", sacuva pokradeno enormno bogatstvo, izbjegne odgovornost i procesuiranje a kod naivnih gradjana ispadne nacionalni junak i zastitnik Srba! Zamisao je da bude smijenjen ali da sacuva pokradeno, samo da ne odgovara spreman je zrtvovati RS do zadnjeg covjeka! U tu pricu uvukao je i nesretnu opoziciju za sitne pare, koja, i onako, samo gleda licne interese a ne interese prevarenog, obespravljenog naroda!

ODGOVORITE
Name

Mimoza

13.08.2021 04:46

Ljudi srpski narod je opljackala nasa vlast koja vlada 20 godina. Nije nam za los zivot i standard kriva BIH niti muslimani. Kriv burle i njegovi bolesni istonisljenici. Zaso si SRBINE postao kukavica. Ima li smisla dizati nacionalne tenzije a za svu muku krivi veliki Srbi koji se budaju u prsa a pljackaju svoj narod. Sto druge napadati a nevidjeti svoje VODJE.

ODGOVORITE
Name

MILORAD

13.08.2021 05:21

POD HITNO SMJENA DODIKA I TRAJNA ZABRANA BAVLJENJA JAVNIM POSLOVIMA - JEDINO RJEŠENJE !!!

ODGOVORITE
Name

T38814912

13.08.2021 05:25

Mrš u ameriku pa tamo zavodite red

ODGOVORITE
Name

Jole

13.08.2021 06:44

Tako je lave! Pridružujem se tvojim rječima!

Name

Zoja

13.08.2021 07:37

Koju frku tek tamo imaju. Kako će tek tamo da pukne.

Name

Napokon

13.08.2021 06:05

Bilo je vrijeme da se uvedu sankcije već odavno .

ODGOVORITE
Name

Jole

13.08.2021 06:59

Drugovi, nemojte se paliti na ovaj članak. Treba ga jednostavno ignorisati.

ODGOVORITE
Name

Juso

13.08.2021 07:49

Kažu Amuri tražu dobrovoljce za Kabul. Taliban samo što im nije osvojio ambasadu. Hoćemo li se prijaviti?

ODGOVORITE
Name

Juso

14.08.2021 07:18

Taliban došao na 30 km od Kabula. Novi Sajgon za Amure. Bježe u panici. Spalju papire i dokumente iza sebe.

Name

jaaaaa

13.08.2021 08:45

Pa vi ste ih i doveli na vlast dozvolili im da tako rade i sad nakon toliko vremena im uvodite sankcije,smjenjujte ih svu trojicu kakve sankcije ionako nisu dalje od Balkana mrdnuli,obogatili su se samo na račun ovog napaćenog naroda i ništa više,gledaju kako će što više produbiti tenzije da bi sačuvali svoje porodice i fotelje,robija za sva zlodjela za svu trojicu i tek onda će moći normalno da se živi i nikom više neće past na pamet da tako vodi državu ma kom narodu pripadao,dok se stara garnitura "mrcina" ne zamjeni nema nam napredka u budućnost.

ODGOVORITE