Хрватска потврдила: Добијена замолница Тужилаштва БиХ

Хрватско Министарство правосуђа потврдило је данас да је од Тужилаштва БиХ добијен захтјев за кривично гоњење 14 хрватских команданата.

Регион 09.08.2021 | 17:14
Хрватска потврдила: Добијена замолница Тужилаштва БиХ

И то због сумње на кршење међународног права у оквиру војно-полицијске акције ''Бљесак''.

Ријеч је, наводи се, о поступку у којем надлежно правосудно тијело БИХ сумња да је 14 држављана Хрватске наводно починило кривична дјела која БИХ доводи у везу с војно-полицијском операцијом ''Бљесак''.

Наводи се и да је потребно извршити детаљну правну анализу достављене документације како би се утврдило постоје ли формалне претпоставке за преузимање кривичног прогона.

Додаје се и да ће Министарство приликом доношења одлуке о даљем поступању водити рачуна о државним интересима, али и о најбољим интересима особа за које се тражи уступање кривичног прогона, а све у оквиру важећих међународних прописа и хрватског закона.

Указује се да достављене замолнице не могу довести у питање легитимитет, како се наводи, ослободилачких операција ''Бљесак'' и ''Олуја''".

Захтјев Тужилаштва БиХ да Хрватска процесуира 14 генерала због ратних злочина почињених у операцији Бљесак из маја 1995., коментарисао је раније данас бивши министар одбране Анте Котромановић.

“Сјећам се тога, то смо с гнушањем одбацили. Донијели смо резолуцију на влади да је то неостварива мисија”, рекао је Котромановић.

(Тањуг)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Крле

09.08.2021 15:24

Нек се Миле опет позове на заститу виталног националног интереса и спријеци процесуирање Хрватских генерала! Само напред миле са паролом “саком у главу”!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шиља

09.08.2021 15:29

Додиг(к) је предао јасеновачку архиву, и он ће као после 30 година да се брине о ратним злочинима над Србима. На крају крајева то је био приоритет који је требало да се ријешава први! Сад све то дјелује трагикомично. Ово је заправо аболиција за хрватске злочинце генерале, генерале!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

09.08.2021 15:30

Замолница након 26 год.А кад је хајка на србе,онда иде нарадба,и то одмах,по хитном поступку.Битанге једне на целу са Комсицем...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

09.08.2021 15:50

Када си тако паметан, одговори нам колико је до сада у РС отворено сидских предмета када су у питању ратни злочини над српским народом, значи задњих 25 година.?

Name

ХРВАТСКА ?

09.08.2021 15:40

СТА ТО БЕСЕ ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

КМЕТ СИМАН

09.08.2021 15:57

Шта каже наш заштитник на ово, хоће ли државотворна странка контактирати своје пријатеље из ХДЗ-а

ОДГОВОРИТЕ