Hrvatska potvrdila: Dobijena zamolnica Tužilaštva BiH

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa potvrdilo je danas da je od Tužilaštva BiH dobijen zahtjev za krivično gonjenje 14 hrvatskih komandanata.

Region 09.08.2021 | 17:14
Hrvatska potvrdila: Dobijena zamolnica Tužilaštva BiH

I to zbog sumnje na kršenje međunarodnog prava u okviru vojno-policijske akcije ''Bljesak''.

Riječ je, navodi se, o postupku u kojem nadležno pravosudno tijelo BIH sumnja da je 14 državljana Hrvatske navodno počinilo krivična djela koja BIH dovodi u vezu s vojno-policijskom operacijom ''Bljesak''.

Navodi se i da je potrebno izvršiti detaljnu pravnu analizu dostavljene dokumentacije kako bi se utvrdilo postoje li formalne pretpostavke za preuzimanje krivičnog progona.

Dodaje se i da će Ministarstvo prilikom donošenja odluke o daljem postupanju voditi računa o državnim interesima, ali i o najboljim interesima osoba za koje se traži ustupanje krivičnog progona, a sve u okviru važećih međunarodnih propisa i hrvatskog zakona.

Ukazuje se da dostavljene zamolnice ne mogu dovesti u pitanje legitimitet, kako se navodi, oslobodilačkih operacija ''Bljesak'' i ''Oluja''".

Zahtjev Tužilaštva BiH da Hrvatska procesuira 14 generala zbog ratnih zločina počinjenih u operaciji Bljesak iz maja 1995., komentarisao je ranije danas bivši ministar odbrane Ante Kotromanović.

“Sjećam se toga, to smo s gnušanjem odbacili. Donijeli smo rezoluciju na vladi da je to neostvariva misija”, rekao je Kotromanović.

(Tanjug)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Krle

09.08.2021 15:24

Nek se Mile opet pozove na zastitu vitalnog nacionalnog interesa i sprijeci procesuiranje Hrvatskih generala! Samo napred mile sa parolom “sakom u glavu”!

ODGOVORITE
Name

Šilja

09.08.2021 15:29

Dodig(k) je predao jasenovačku arhivu, i on će kao posle 30 godina da se brine o ratnim zločinima nad Srbima. Na kraju krajeva to je bio prioritet koji je trebalo da se riješava prvi! Sad sve to djeluje tragikomično. Ovo je zapravo abolicija za hrvatske zločince generale, generale!

ODGOVORITE
Name

Nole

09.08.2021 15:30

Zamolnica nakon 26 god.A kad je hajka na srbe,onda ide naradba,i to odmah,po hitnom postupku.Bitange jedne na celu sa Komsicem...

ODGOVORITE
Name

RE

09.08.2021 15:50

Kada si tako pametan, odgovori nam koliko je do sada u RS otvoreno sidskih predmeta kada su u pitanju ratni zločini nad srpskim narodom, znači zadnjih 25 godina.?

Name

HRVATSKA ?

09.08.2021 15:40

STA TO BESE ?

ODGOVORITE
Name

KMET SIMAN

09.08.2021 15:57

Šta kaže naš zaštitnik na ovo, hoće li državotvorna stranka kontaktirati svoje prijatelje iz HDZ-a

ODGOVORITE