Упркос подстицају, ученици у Семберији неће на занате

Упркос томе што ће ученици који се одлуче за уписивање дефицитарних занимања на тржишту рада и ове године добити стипендију, заинтересованост за њих је веома слаба. То су потврдили директори средњих стручних школа на одржаном састанку у Јањи код Бијељине.

Република Српска 08.07.2021 | 15:39
Упркос подстицају, ученици у Семберији неће на занате

Већина будућих средњошколаца и даље заобилазе дефицитарна занимања, због чега некима од њих, попут бравар-заваривач, тесар или каменорезац-керамичар, пријети укидање.

“Оно што је интересантно, ми из ССШ Јања смо једини на регији који имамо грађевинске техничаре, туристичке техничаре, као и економске техничаре када је четворогодишње школовање у питању. Дефицитарна занимања тичу се трогодишњег школовања, то су керамичари-каменоресци, тесари и кувари и конобари. Каменоресци и керамичари су доста попуњени, тесари знатно мање док су кувари и конобари отприлике на 60 одсто попуњености”, рекао је Александар Матић, директор ССШ Јања.

“Ове године се појавио нови - стари проблем код трогодишњих занимања, тако да за сада имамо пола одјељења бравар-заваривач. Значи да се појављује опет исти проблем, иако смо обезбједили праксу и запослење”, додаје Мићо Стојшић, директор Средње школе “Вук Караџић” Лопаре.

 Средње школе у Бијељини су попуниле капацитете и у нову школску годину биће уписано скоро хиљаду средњошколаца.

“Највеће интересовање владало је за Техничку, Економску и Пољопривредно-медицинску средњу школу, као и Гимназију, гдје су попуњени капацитети. У Угљевику је слична ситуација, само остају Јања и Лопаре да попуне упражњена мјеста”, напомиње предсједник Актива директора Средњих школа у Семберији  Душко Ђурић.

Из Актива директора средњих школа Семберије поручују да је потребно више промовисати дефицитирана занимања ученицима како би се побољшао тренд уписа у те образовне смјерове. 

(БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Брацо

08.07.2021 14:17

Када могу политичари, могу и дјеца купити дипломе ссс. Што да се учи када може да се купи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

08.07.2021 17:16

Нико није луд да ради најтеже послове за минималне плате док фукаре сједе у фотељама а криминалци су постали господа милионери. Реците колика је сатница занатлије а колико заради нпр. Петар ђокић без школе бавећи се политиком. Нико није више наиван сем оних који и даље гласају за дудуке

Name

Акробација титуле

08.07.2021 14:28

Градјевинског техницара као струку разумијем, али Бога ми туристицког, економског или трговацког никако да сконтам. То се економи баве техником или ста?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Катастрофа

08.07.2021 14:30

Док се плате у реалном сектору не подигну на достојанствен ниво, и док се не натјерају сви послодавци да постују законе о раду и колективне уговоре, нема те промоције која це натјерати дјецу да уце занат. Дјеца су довољно паметна да не зеле да буду нецији робови за биједне плате, и наравно да це бирати сколе које це их одвести до факултета и наде да могу себи обезбједити бољи зивот. Заиста је смијесно да одрасли људи, задузени да образују насу омладину, мисле да це стипендија и промоција подстаци младе да бирају занатске сколе у оваквом друству.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Риј3ц

08.07.2021 14:48

Тко це занимања кад су мизерно плацена, а велики притисак и лосу услови рада. Примјер кројац ради за плату до 500 КМ, услови рада узас, вулканизер, лакирер плуца за пар година одосе. Конобари, гдје сте видјели конобара са 60 година. Тј тразе угл до 35 година. Кад буду бољи услови рада, и веце плате, уписиват це дјеца занате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

08.07.2021 14:51

Како ће бити када родитељи само говоре дијеци заврши факултет и нећеш морати радити ништа,покупили демагогију комунизма из бившег система.Радите мало п.... материна па це бити нешто

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.07.2021 17:19

Нема џабе ни у старе бабе. Данас након тог ". Црног комунизма " имамо организовани криминал као идеологију. Није ни чудо што нико неће часно и поштено да ради кад сви виде да се учење, труд и зној не исплате, а криминал је најуноснија бранша с тим да су криминал и политика једнаке бранше

Name

Ре Босанац

08.07.2021 20:30

Невјероватно је да бица као ти мисле да факултетски образоване особе не раде ниста. Немој да мијесас интелектуалце са овим овцама које купују дипломе. Просто је запањујуце да у 21. вијеку Босанци јос мисле да се радити мозе само лопатом или мотиком. Особа која на послу користи мозак умјесто мисица ради подједнако вриједан посао као и ти мотиком. Бас ме занима ко би те лијецио, бранио на суду, уцио у сколи, да сви одлуце да одустану од студирања.

Name

Неце да робују

08.07.2021 18:55

Оним сто су се напљацкали. Подрска за дјецу. Само уците а нека њихова дјеца и унуци раде на тим дефицитарним занимањима.

ОДГОВОРИТЕ