Uprkos podsticaju, učenici u Semberiji neće na zanate

Uprkos tome što će učenici koji se odluče za upisivanje deficitarnih zanimanja na tržištu rada i ove godine dobiti stipendiju, zainteresovanost za njih je veoma slaba. To su potvrdili direktori srednjih stručnih škola na održanom sastanku u Janji kod Bijeljine.

Republika Srpska 08.07.2021 | 15:39
Uprkos podsticaju, učenici u Semberiji neće na zanate

Većina budućih srednjoškolaca i dalje zaobilaze deficitarna zanimanja, zbog čega nekima od njih, poput bravar-zavarivač, tesar ili kamenorezac-keramičar, prijeti ukidanje.

“Ono što je interesantno, mi iz SSŠ Janja smo jedini na regiji koji imamo građevinske tehničare, turističke tehničare, kao i ekonomske tehničare kada je četvorogodišnje školovanje u pitanju. Deficitarna zanimanja tiču se trogodišnjeg školovanja, to su keramičari-kamenoresci, tesari i kuvari i konobari. Kamenoresci i keramičari su dosta popunjeni, tesari znatno manje dok su kuvari i konobari otprilike na 60 odsto popunjenosti”, rekao je Aleksandar Matić, direktor SSŠ Janja.

“Ove godine se pojavio novi - stari problem kod trogodišnjih zanimanja, tako da za sada imamo pola odjeljenja bravar-zavarivač. Znači da se pojavljuje opet isti problem, iako smo obezbjedili praksu i zaposlenje”, dodaje Mićo Stojšić, direktor Srednje škole “Vuk Karadžić” Lopare.

 Srednje škole u Bijeljini su popunile kapacitete i u novu školsku godinu biće upisano skoro hiljadu srednjoškolaca.

“Najveće interesovanje vladalo je za Tehničku, Ekonomsku i Poljoprivredno-medicinsku srednju školu, kao i Gimnaziju, gdje su popunjeni kapaciteti. U Ugljeviku je slična situacija, samo ostaju Janja i Lopare da popune upražnjena mjesta”, napominje predsjednik Aktiva direktora Srednjih škola u Semberiji  Duško Đurić.

Iz Aktiva direktora srednjih škola Semberije poručuju da je potrebno više promovisati deficitirana zanimanja učenicima kako bi se poboljšao trend upisa u te obrazovne smjerove. 

(BN)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Braco

08.07.2021 14:17

Kada mogu političari, mogu i djeca kupiti diplome sss. Što da se uči kada može da se kupi?

ODGOVORITE
Name

Boris

08.07.2021 17:16

Niko nije lud da radi najteže poslove za minimalne plate dok fukare sjede u foteljama a kriminalci su postali gospoda milioneri. Recite kolika je satnica zanatlije a koliko zaradi npr. Petar đokić bez škole baveći se politikom. Niko nije više naivan sem onih koji i dalje glasaju za duduke

Name

Akrobacija titule

08.07.2021 14:28

Gradjevinskog tehnicara kao struku razumijem, ali Boga mi turistickog, ekonomskog ili trgovackog nikako da skontam. To se ekonomi bave tehnikom ili sta?

ODGOVORITE
Name

Katastrofa

08.07.2021 14:30

Dok se plate u realnom sektoru ne podignu na dostojanstven nivo, i dok se ne natjeraju svi poslodavci da postuju zakone o radu i kolektivne ugovore, nema te promocije koja ce natjerati djecu da uce zanat. Djeca su dovoljno pametna da ne zele da budu neciji robovi za bijedne plate, i naravno da ce birati skole koje ce ih odvesti do fakulteta i nade da mogu sebi obezbjediti bolji zivot. Zaista je smijesno da odrasli ljudi, zaduzeni da obrazuju nasu omladinu, misle da ce stipendija i promocija podstaci mlade da biraju zanatske skole u ovakvom drustvu.

ODGOVORITE
Name

Rij3c

08.07.2021 14:48

Tko ce zanimanja kad su mizerno placena, a veliki pritisak i losu uslovi rada. Primjer krojac radi za platu do 500 KM, uslovi rada uzas, vulkanizer, lakirer pluca za par godina odose. Konobari, gdje ste vidjeli konobara sa 60 godina. Tj traze ugl do 35 godina. Kad budu bolji uslovi rada, i vece plate, upisivat ce djeca zanate.

ODGOVORITE
Name

Bosanac

08.07.2021 14:51

Kako će biti kada roditelji samo govore dijeci završi fakultet i nećeš morati raditi ništa,pokupili demagogiju komunizma iz bivšeg sistema.Radite malo p.... materina pa ce biti nešto

ODGOVORITE
Name

Re

08.07.2021 17:19

Nema džabe ni u stare babe. Danas nakon tog ". Crnog komunizma " imamo organizovani kriminal kao ideologiju. Nije ni čudo što niko neće časno i pošteno da radi kad svi vide da se učenje, trud i znoj ne isplate, a kriminal je najunosnija branša s tim da su kriminal i politika jednake branše

Name

Re Bosanac

08.07.2021 20:30

Nevjerovatno je da bica kao ti misle da fakultetski obrazovane osobe ne rade nista. Nemoj da mijesas intelektualce sa ovim ovcama koje kupuju diplome. Prosto je zapanjujuce da u 21. vijeku Bosanci jos misle da se raditi moze samo lopatom ili motikom. Osoba koja na poslu koristi mozak umjesto misica radi podjednako vrijedan posao kao i ti motikom. Bas me zanima ko bi te lijecio, branio na sudu, ucio u skoli, da svi odluce da odustanu od studiranja.

Name

Nece da robuju

08.07.2021 18:55

Onim sto su se napljackali. Podrska za djecu. Samo ucite a neka njihova djeca i unuci rade na tim deficitarnim zanimanjima.

ODGOVORITE