Званичници ЕУ и САД стављају тачку на Изборни закон?

У сусрет доласку званичника ЕУ и САД-а Ангелине Еицххорст, и Метју Палмера лидери СДА и ХДЗ-а БиХ од којих се очекује највише остају на својим стајалиштима. Човић тражи ограничену корекцију Устава БиХ, коју Изетбеговић назива конструктивним измјенама.

Босна и Херцеговина 02.07.2021 | 20:57
Званичници ЕУ и САД стављају тачку на Изборни закон?

Могу ли Палмер и Ангелина ставити тачку на измјене Изборног закона БиХ? Драган Човић је поново оптимистичан, вјерује да ће у недељу бар што се тиче ХДЗ-а и СДА бити завршен. Ове странке би се са америчко-европским дипломатама требале прво наћи на нивоу делегација, након чега би за сто требали сјести сви.

“Искључиво реализација споразума који смо имали у Мостару, који је порписан 17.06. ја сам више пута рекао да што се тиче нас тај завршни рок је шести мјесец, па нећемо узети за зло ако је четири пет дана дуже”, казао је Драган Човић, предсједник ХДЗ-а БиХ.

“Госпођу Еицххорст сам видио у Бриселу, па смо имали прилику да се темељно испричамо о ситуацији у БИХ, тако да је то наставак разговора са њим, са Палмером, претпостављам Изборни Закон”, казао је Бакир Изетбеговић, предсједник СДА.

Човић вјерује да ће постићи договор у вези са избором чланова Предсједништва. Изетбеговић с друге стране, тражи реципроцитет, да се умање овлаштења Дома народа.

“Могуће да се према том договору коригира и један ограничено и Устав БиХ да и то буде органичног карактера, да се ријеч да се ријеч Хрват, Бошњак, Србин мијењају у придјеве хрватски, бошњачки, српски”, додао је.

Три састанка у понедјељак

Из СНСД-а су за Н1 потврдили да су за понедјељак заказана три састанка. Билатерални са Додиком, са сва три члана Предсједништва, те са члановима интерресорне радне групе. Као странка, бар за сада не учествују у разговорима.

Политичарима у БиХ треба дати шансу, и очекивати да ће се нешто покренути са мртве тачке, поручио је судија Суда у Страсбоургу Фарис Вехабовић, а посла је много, пет пресуда чека на спроведбу.

“Пресуда Сејдић-Финци, прва која се односи на изборну дискриминацију донесена је 2009. године, прошло је 12 година од њеног усвајања, након тога су дошле друге пресуде, које нису мање важне, Зорнић, Пилав, Шлаку, Пударић”, подсјећа Вехабовић.

План вишедневне посјете америчког изасланика за Западни балкан и директорице при Европској служби за спољне послове није до краја познат. За сада је сигурно ићи ће у два смјера, прво са представницима политичких партија, а онда са представницима институција.

(Н1)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Борац

02.07.2021 20:24

Када су могли везати заставе,могу се и договорити цовиц и изетбевовиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

03.07.2021 07:12

Јос зивис од прослости а будуцност ти није ни у плану. Не треба је заборавити али барем остави је по страни ради своје дјеце и унуцади и ради и зиви за боље сутра. Немој бити працовјек

Name

јааааа

03.07.2021 05:27

Док год их не смакнемо са власти све се врти у круг и само млате празну сламу сва тројица на нивоу државе,јадан народ испашта док се они вожу по Анталији,Бриселу и којекаквим дестинацијама због узалудних договора које народ плаћа све зарад неког лажног бољитка који није ни на видику а наравно само за њихову корист.Нормалне младе људе довести а не оне који 30 година причају и не избијају из главе ратнохушкачке прошлости,Доста је Додика,Цвијановићки,Изетбеговића Човића Комшића Џаферовића И других сателита и ратних профитера вишеее,окренимо се просперитетној будућности ако није касноо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ах

03.07.2021 06:23

Сва три су се доброоо повезалииии бране један другог збиг прљавог капиталаааа а нариди су самооо фарса као и избори!! Пљацка стољецааа а ини се цере као они нису одавде!!покривени моцни уљуљали се у свиј прљави капитал па мисле да су сви лудии само они препаметни па њухив рад тј нерад и немирал це остати у историји забилезенксо преседан!! На балкану и бслкансји квази политицари!! Зло 21 вијека!! Пустис иза њих остаје само лицни капитал енормноооо растеее до даљњегаа!!! Увезани умрезени на свим нивоимаа!!!10

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мапет соу

03.07.2021 06:29

Сваки пут кад Амери нареде, мундзоси и устасе морају везивати заставе! Не воле се, али сила Бога не моли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Видјецете

03.07.2021 19:44

Када Амери и ЕУ буду хтјели до измјена Изборног закона ће доћи. А овај пут до измјена неће доћи!