Zvaničnici EU i SAD stavljaju tačku na Izborni zakon?

U susret dolasku zvaničnika EU i SAD-a Angeline Eichhorst, i Metju Palmera lideri SDA i HDZ-a BiH od kojih se očekuje najviše ostaju na svojim stajalištima. Čović traži ograničenu korekciju Ustava BiH, koju Izetbegović naziva konstruktivnim izmjenama.

Bosna i Hercegovina 02.07.2021 | 20:57
Zvaničnici EU i SAD stavljaju tačku na Izborni zakon?

Mogu li Palmer i Angelina staviti tačku na izmjene Izbornog zakona BiH? Dragan Čović je ponovo optimističan, vjeruje da će u nedelju bar što se tiče HDZ-a i SDA biti završen. Ove stranke bi se sa američko-evropskim diplomatama trebale prvo naći na nivou delegacija, nakon čega bi za sto trebali sjesti svi.

“Isključivo realizacija sporazuma koji smo imali u Mostaru, koji je porpisan 17.06. ja sam više puta rekao da što se tiče nas taj završni rok je šesti mjesec, pa nećemo uzeti za zlo ako je četiri pet dana duže”, kazao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

“Gospođu Eichhorst sam vidio u Briselu, pa smo imali priliku da se temeljno ispričamo o situaciji u BIH, tako da je to nastavak razgovora sa njim, sa Palmerom, pretpostavljam Izborni Zakon”, kazao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Čović vjeruje da će postići dogovor u vezi sa izborom članova Predsjedništva. Izetbegović s druge strane, traži reciprocitet, da se umanje ovlaštenja Doma naroda.

“Moguće da se prema tom dogovoru korigira i jedan ograničeno i Ustav BiH da i to bude organičnog karaktera, da se riječ da se riječ Hrvat, Bošnjak, Srbin mijenjaju u pridjeve hrvatski, bošnjački, srpski”, dodao je.

Tri sastanka u ponedjeljak

Iz SNSD-a su za N1 potvrdili da su za ponedjeljak zakazana tri sastanka. Bilateralni sa Dodikom, sa sva tri člana Predsjedništva, te sa članovima interresorne radne grupe. Kao stranka, bar za sada ne učestvuju u razgovorima.

Političarima u BiH treba dati šansu, i očekivati da će se nešto pokrenuti sa mrtve tačke, poručio je sudija Suda u Strasbourgu Faris Vehabović, a posla je mnogo, pet presuda čeka na sprovedbu.

“Presuda Sejdić-Finci, prva koja se odnosi na izbornu diskriminaciju donesena je 2009. godine, prošlo je 12 godina od njenog usvajanja, nakon toga su došle druge presude, koje nisu manje važne, Zornić, Pilav, Šlaku, Pudarić”, podsjeća Vehabović.

Plan višednevne posjete američkog izaslanika za Zapadni balkan i direktorice pri Evropskoj službi za spoljne poslove nije do kraja poznat. Za sada je sigurno ići će u dva smjera, prvo sa predstavnicima političkih partija, a onda sa predstavnicima institucija.

(N1)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Borac

02.07.2021 20:24

Kada su mogli vezati zastave,mogu se i dogovoriti covic i izetbevovic.

ODGOVORITE
Name

Aco

03.07.2021 07:12

Jos zivis od proslosti a buducnost ti nije ni u planu. Ne treba je zaboraviti ali barem ostavi je po strani radi svoje djece i unucadi i radi i zivi za bolje sutra. Nemoj biti pracovjek

Name

jaaaaa

03.07.2021 05:27

Dok god ih ne smaknemo sa vlasti sve se vrti u krug i samo mlate praznu slamu sva trojica na nivou države,jadan narod ispašta dok se oni vožu po Antaliji,Briselu i kojekakvim destinacijama zbog uzaludnih dogovora koje narod plaća sve zarad nekog lažnog boljitka koji nije ni na vidiku a naravno samo za njihovu korist.Normalne mlade ljude dovesti a ne one koji 30 godina pričaju i ne izbijaju iz glave ratnohuškačke prošlosti,Dosta je Dodika,Cvijanovićki,Izetbegovića Čovića Komšića Džaferovića I drugih satelita i ratnih profitera višeee,okrenimo se prosperitetnoj budućnosti ako nije kasnoo...

ODGOVORITE
Name

Ah

03.07.2021 06:23

Sva tri su se dobrooo povezaliiii brane jedan drugog zbig prljavog kapitalaaaa a naridi su samooo farsa kao i izbori!! Pljacka stoljecaaa a ini se cere kao oni nisu odavde!!pokriveni mocni uljuljali se u svij prljavi kapital pa misle da su svi ludii samo oni prepametni pa njuhiv rad tj nerad i nemiral ce ostati u istoriji zabilezenkso presedan!! Na balkanu i bslkansji kvazi politicari!! Zlo 21 vijeka!! Pustis iza njih ostaje samo licni kapital enormnoooo rasteee do daljnjegaa!!! Uvezani umrezeni na svim nivoimaa!!!10

ODGOVORITE
Name

Mapet sou

03.07.2021 06:29

Svaki put kad Ameri narede, mundzosi i ustase moraju vezivati zastave! Ne vole se, ali sila Boga ne moli.

ODGOVORITE
Name

Vidjecete

03.07.2021 19:44

Kada Ameri i EU budu htjeli do izmjena Izbornog zakona će doći. A ovaj put do izmjena neće doći!