Због економског поробљавања Српска није слободна

Нема основа за очекивања било каквих сукоба на Балкану у наредном периоду, тврди професор Дарко Трифуновић из Института за међународну и националну безбједност у Београду. Он је у емисији “Глобално” БН телевизије подвукао да политичари који немају перспективу константно подгријавају теме сукоба.

Република Српска 16.06.2021 | 22:51
Због економског поробљавања Српска није слободна

Наступа мирно безбједносно, али врело политичко љето на Балкану.

"Најважније, бар мени како безбједњаку то је да не видим никакав сукоб без обзира на то што су неки најављивали. Најважније је да грађани могу мирно да спавају, бар што се тога тиче", каже проф. др Дарко Трифуновић из Института за међународну и националну безбједност у Београду.

Политичари који немају иницијативу и стварне резултате који обезбјеђују бољи живот грађана, увијек играју на карту превара, каже професор Дарко Трифуновић истичући да смо већ дугогодишњи свједоци опстанка политичара који једно говоре, а друго раде.

"Не постоји ниједна већа инвестиција. Економски Република Српска одумире. Политички, Република Српска нема пријатеља на Западу. Република Српска је себи дозволила и да изгуби нит са Израелом."

Трифуновић објашњава да Српска није слободна, а све захваљујући економском поробљавању.

"Ако неко од Српске преко различитих тајкуна који су оперативци руске тајне службе купи обвезнице ви више нисте слободни. Тај ко је купио те обвезнице не само да може да ради шта хоће на вашој територији него сте ви себе у тој геополитичкој игри позиционирали као једну од приоритетних мета", каже он.

Када је ријеч о сарадњи Београда и Приштине, предсједник Матице Албанаца у Србији Демо Бериша каже да нема промјене у лошим односима, те да ће се ствари почети помјерати када сви схвате да морају да живе заједно.

"Када једнога дана сви будемо чланови ЕУ, онда ћемо бити чланови једне те исте државе, а овдје једни другима очи вадимо. Љето неће донијети ништа ново када су у питању српско-албански односи јер имамо два различита концепцијска циља. Србија не жели да призна тзв. Независност Косова, а власти у Приштини стављају као први циљ међусобно признање", наводи Бериша.

Увећање снага КФОРА на КиМ није порука Београду него Аљбину Куртију, каже Трифуновић.

"Аљбин Курти је из крила које је везано за Адема Демаћија, а он је духовни отац ОВК. Он неће водити западну политику, а овим гестом је Запад подигао руку у ваздух и њему шаље поруку да мора да води рачуна шта прича и како наступа."

"Курти ће све учинити да себе сачува на власти, а то није у стању да уради јер ништа не чини да заштити сопствено грађанство у економском и
здравственом смислу. Он је затворио приштински вилајет у један тор", рекао је Бериша.

Насушна потреба свих на Балкану је помирење, истичу саговорници, додајући да до тога неће доћи све док нам међународна заједница кроји
политику.

(БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Ето

16.06.2021 22:04

Српска није слободна јер је заробљена од групе тајкуна,предвођених Бајом,огрезлих у пљачки властитих сународника

ОДГОВОРИТЕ
Name

То је

17.06.2021 07:31

Увијек тако.Када знамо да нас власт пљацка знас и ко мозе доци као ткз. инвеститор итд....

Name

јанко

16.06.2021 22:22

Неман вреба да уграби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пропаст

17.06.2021 05:31

Када нема домацина у куци, цитај дрзави, а закони се не спроводе онда имамо ово стање данас. Пропаст!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

17.06.2021 07:16

Бурле свјесно иде до најтеже криминалне одговорности, ако буде икада одговарао за крах свега у РС.

Name

Портпарол Ковацхевицх

17.06.2021 05:53

Каква пропаст, па Српска је показа финанцијски капацитет на берзи у Лондону!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

квази-безбедњак

17.06.2021 05:56

По њему ако од РУСА узмемо паре они ће нас поробити и тиме за запад постајемо мета али то није проблем ако узмемо од било кога другог.Давно сам се уверио да је он НАТО лобиста и неко ко се хвалио помоћи Србије и Србима а замисли у сред рата Србије и НАТО он морао да иде на студије у Швицерску.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дупли арсини

17.06.2021 07:28

Цим неко засмета западу одмах је руски спијун а у обрнузој ситуацији је опозиционар који се грцевито бори због угрозености владавине права ....

Name

587

17.06.2021 08:49

Милету ко вјерује, мозе се комотно јавити доктору на преглед.

ОДГОВОРИТЕ