Zbog ekonomskog porobljavanja Srpska nije slobodna

Nema osnova za očekivanja bilo kakvih sukoba na Balkanu u narednom periodu, tvrdi profesor Darko Trifunović iz Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbjednost u Beogradu. On je u emisiji “Globalno” BN televizije podvukao da političari koji nemaju perspektivu konstantno podgrijavaju teme sukoba.

Republika Srpska 16.06.2021 | 22:51
Zbog ekonomskog porobljavanja Srpska nije slobodna

Nastupa mirno bezbjednosno, ali vrelo političko ljeto na Balkanu.

"Najvažnije, bar meni kako bezbjednjaku to je da ne vidim nikakav sukob bez obzira na to što su neki najavljivali. Najvažnije je da građani mogu mirno da spavaju, bar što se toga tiče", kaže prof. dr Darko Trifunović iz Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbjednost u Beogradu.

Političari koji nemaju inicijativu i stvarne rezultate koji obezbjeđuju bolji život građana, uvijek igraju na kartu prevara, kaže profesor Darko Trifunović ističući da smo već dugogodišnji svjedoci opstanka političara koji jedno govore, a drugo rade.

"Ne postoji nijedna veća investicija. Ekonomski Republika Srpska odumire. Politički, Republika Srpska nema prijatelja na Zapadu. Republika Srpska je sebi dozvolila i da izgubi nit sa Izraelom."

Trifunović objašnjava da Srpska nije slobodna, a sve zahvaljujući ekonomskom porobljavanju.

"Ako neko od Srpske preko različitih tajkuna koji su operativci ruske tajne službe kupi obveznice vi više niste slobodni. Taj ko je kupio te obveznice ne samo da može da radi šta hoće na vašoj teritoriji nego ste vi sebe u toj geopolitičkoj igri pozicionirali kao jednu od prioritetnih meta", kaže on.

Kada je riječ o saradnji Beograda i Prištine, predsjednik Matice Albanaca u Srbiji Demo Beriša kaže da nema promjene u lošim odnosima, te da će se stvari početi pomjerati kada svi shvate da moraju da žive zajedno.

"Kada jednoga dana svi budemo članovi EU, onda ćemo biti članovi jedne te iste države, a ovdje jedni drugima oči vadimo. Ljeto neće donijeti ništa novo kada su u pitanju srpsko-albanski odnosi jer imamo dva različita koncepcijska cilja. Srbija ne želi da prizna tzv. Nezavisnost Kosova, a vlasti u Prištini stavljaju kao prvi cilj međusobno priznanje", navodi Beriša.

Uvećanje snaga KFORA na KiM nije poruka Beogradu nego Aljbinu Kurtiju, kaže Trifunović.

"Aljbin Kurti je iz krila koje je vezano za Adema Demaćija, a on je duhovni otac OVK. On neće voditi zapadnu politiku, a ovim gestom je Zapad podigao ruku u vazduh i njemu šalje poruku da mora da vodi računa šta priča i kako nastupa."

"Kurti će sve učiniti da sebe sačuva na vlasti, a to nije u stanju da uradi jer ništa ne čini da zaštiti sopstveno građanstvo u ekonomskom i
zdravstvenom smislu. On je zatvorio prištinski vilajet u jedan tor", rekao je Beriša.

Nasušna potreba svih na Balkanu je pomirenje, ističu sagovornici, dodajući da do toga neće doći sve dok nam međunarodna zajednica kroji
politiku.

(BN)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Eto

16.06.2021 22:04

Srpska nije slobodna jer je zarobljena od grupe tajkuna,predvođenih Bajom,ogrezlih u pljački vlastitih sunarodnika

ODGOVORITE
Name

To je

17.06.2021 07:31

Uvijek tako.Kada znamo da nas vlast pljacka znas i ko moze doci kao tkz. investitor itd....

Name

janko

16.06.2021 22:22

Neman vreba da ugrabi.

ODGOVORITE
Name

Propast

17.06.2021 05:31

Kada nema domacina u kuci, citaj drzavi, a zakoni se ne sprovode onda imamo ovo stanje danas. Propast!

ODGOVORITE
Name

re

17.06.2021 07:16

Burle svjesno ide do najteže kriminalne odgovornosti, ako bude ikada odgovarao za krah svega u RS.

Name

Portparol Kovachevich

17.06.2021 05:53

Kakva propast, pa Srpska je pokaza financijski kapacitet na berzi u Londonu!?

ODGOVORITE
Name

kvazi-bezbednjak

17.06.2021 05:56

Po njemu ako od RUSA uzmemo pare oni će nas porobiti i time za zapad postajemo meta ali to nije problem ako uzmemo od bilo koga drugog.Davno sam se uverio da je on NATO lobista i neko ko se hvalio pomoći Srbije i Srbima a zamisli u sred rata Srbije i NATO on morao da ide na studije u Švicersku.....

ODGOVORITE
Name

Dupli arsini

17.06.2021 07:28

Cim neko zasmeta zapadu odmah je ruski spijun a u obrnuzoj situaciji je opozicionar koji se grcevito bori zbog ugrozenosti vladavine prava ....

Name

587

17.06.2021 08:49

Miletu ko vjeruje, moze se komotno javiti doktoru na pregled.

ODGOVORITE