У Српској нове соларне електране изгубиле подстицаје

Бројни инвеститори у мале соларне електране у Републици Српској остали су без гарантованог откупа струје из својих постројења, јер су квоте намјењене за подстицај испуњене још у марту ове године, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 16.06.2021 | 16:10
У Српској нове соларне електране изгубиле подстицаје

Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске ових дана масовно одбија произвођаче јер простора за подстицаје више нема.

Тако су у посљедњих неколико седмица одбијени захтјеви за подстицај за четири мале соларне електране „Тули“ у Требињу, 14 малих соларних електрана „Берковићи“ у истоименој локалној заједници као и двије соларне електране „Елинг жица“ из Теслића.

„На основу чињеница којима располаже Регулаторна комисија, као и на основу потврде Оператора система подстицаја утврђено је да у систему подстицаја производње електричне енергије из обновљивих извора, не постоје расположиве количине електричне енергије за подстицање производње из соларних електрана у 2021. години, утврђене Акционим планом Републике Српске за кориштење обновљивих извора“, наводи се у рјешењима којима се одбијају захтјеви инвеститора.

Предсједник РЕРС-а Владислав Владичић каже за ЦАПИТАЛ како нове захтјеве за подстицаје одбијају већ неколико мјесеци. Инвеститорима предлаже да се обрате Влади Републике Српске.

 „Влада Републике Српске је та која сваке године разматра акциони план и о томе доноси одлуку. Одмах по нашем рјешењу они Влади могу њој упутити захтјев да изврше измјене Акционог плана, а на њој је да одлучи да ли ће то уважити или не“, казао је Владичић.

Иначе, Влада РС је количине електричне енегрије из малих соларних електрана за које гарантује откуп од 2015. године повећала за десет пута, али је очигледно да то не може ни близу задовољити потребе инвеститора.

Како је ЦАПИТАЛ раније писао, многи су изградњу малих соларних електрана у Српској препознали као добру шансу за зараду.

Гарантована откупна цијена која са подстицајем износи укупно 18 пфенига по киловат часу произведене струје на период од једне и по деценије даје гаранцију да ће се инвестиција исплатити.

То је привукло бројне инвеститоре али и политичаре, о чему је портал ЦАПИТАЛ писао у тексту „Политичари у Херцеговини граде стотине соларних електрана без концесије“.

Међутим, проблем је то што је велики број њих искористио рупе у закону како би избјегао плаћање концесија на начин да умјесто једне велике граде стотине малих, засебних електрана од којих је свака само пар киловата испод законског прага за плаћање концесије.

(Цапитал)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

јанко

16.06.2021 14:27

Па нека се онда ударе шаком у главу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

16.06.2021 14:46

Битно је да има новца за Проинтет, за нове службене аутомобиле, за Јахорину. Никад Ми у ЕУ нећемо ући. Јад и биједа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Врана

16.06.2021 16:20

Изгледа да је рода кад је носила Дјокица из породилиста спустила у Калиновик уместо у Лондон

Name

Добој

16.06.2021 15:00

Која зајебанција, дузе је трајао откуп чинчила и пузева, и осталих срања у овој никаквој дрзави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

16.06.2021 15:21

Важно је да баја добије подстицај, трактор, гориво и остало. А остали народ, нека се слика о свом трошку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има Само за банду црвену

16.06.2021 15:30

И њихове пајдасе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ

16.06.2021 19:32

Па сви те подстицаје добивају из џепа грађана, уведеш сиротињи таксу за обновљиве изворе и дијелиш богаташима који праве електране, наша власт је сушта супротност од Робина Худа

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

16.06.2021 21:37

Наравно да нема кад су подјелили измедју себе и сад препродају по висеструким цјенама,Нико нормалним путем немозе добити субвенцију без њихове фирме која све ради и препродаје.

ОДГОВОРИТЕ