U Srpskoj nove solarne elektrane izgubile podsticaje

Brojni investitori u male solarne elektrane u Republici Srpskoj ostali su bez garantovanog otkupa struje iz svojih postrojenja, jer su kvote namjenjene za podsticaj ispunjene još u martu ove godine, saznaje portal CAPITAL.

Republika Srpska 16.06.2021 | 16:10
U Srpskoj nove solarne elektrane izgubile podsticaje

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske ovih dana masovno odbija proizvođače jer prostora za podsticaje više nema.

Tako su u posljednjih nekoliko sedmica odbijeni zahtjevi za podsticaj za četiri male solarne elektrane „Tuli“ u Trebinju, 14 malih solarnih elektrana „Berkovići“ u istoimenoj lokalnoj zajednici kao i dvije solarne elektrane „Eling žica“ iz Teslića.

„Na osnovu činjenica kojima raspolaže Regulatorna komisija, kao i na osnovu potvrde Operatora sistema podsticaja utvrđeno je da u sistemu podsticaja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, ne postoje raspoložive količine električne energije za podsticanje proizvodnje iz solarnih elektrana u 2021. godini, utvrđene Akcionim planom Republike Srpske za korištenje obnovljivih izvora“, navodi se u rješenjima kojima se odbijaju zahtjevi investitora.

Predsjednik RERS-a Vladislav Vladičić kaže za CAPITAL kako nove zahtjeve za podsticaje odbijaju već nekoliko mjeseci. Investitorima predlaže da se obrate Vladi Republike Srpske.

 „Vlada Republike Srpske je ta koja svake godine razmatra akcioni plan i o tome donosi odluku. Odmah po našem rješenju oni Vladi mogu njoj uputiti zahtjev da izvrše izmjene Akcionog plana, a na njoj je da odluči da li će to uvažiti ili ne“, kazao je Vladičić.

Inače, Vlada RS je količine električne enegrije iz malih solarnih elektrana za koje garantuje otkup od 2015. godine povećala za deset puta, ali je očigledno da to ne može ni blizu zadovoljiti potrebe investitora.

Kako je CAPITAL ranije pisao, mnogi su izgradnju malih solarnih elektrana u Srpskoj prepoznali kao dobru šansu za zaradu.

Garantovana otkupna cijena koja sa podsticajem iznosi ukupno 18 pfeniga po kilovat času proizvedene struje na period od jedne i po decenije daje garanciju da će se investicija isplatiti.

To je privuklo brojne investitore ali i političare, o čemu je portal CAPITAL pisao u tekstu „Političari u Hercegovini grade stotine solarnih elektrana bez koncesije“.

Međutim, problem je to što je veliki broj njih iskoristio rupe u zakonu kako bi izbjegao plaćanje koncesija na način da umjesto jedne velike grade stotine malih, zasebnih elektrana od kojih je svaka samo par kilovata ispod zakonskog praga za plaćanje koncesije.

(Capital)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

janko

16.06.2021 16:27

Pa neka se onda udare šakom u glavu.

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

16.06.2021 16:46

Bitno je da ima novca za Prointet, za nove službene automobile, za Jahorinu. Nikad Mi u EU nećemo ući. Jad i bijeda.

ODGOVORITE
Name

Vrana

16.06.2021 18:20

Izgleda da je roda kad je nosila Djokica iz porodilista spustila u Kalinovik umesto u London

Name

Doboj

16.06.2021 17:00

Koja zajebancija, duze je trajao otkup činčila i puzeva, i ostalih sranja u ovoj nikakvoj drzavi.

ODGOVORITE
Name

bl

16.06.2021 17:21

Važno je da baja dobije podsticaj, traktor, gorivo i ostalo. A ostali narod, neka se slika o svom trošku.

ODGOVORITE
Name

Ima Samo za bandu crvenu

16.06.2021 17:30

I njihove pajdase

ODGOVORITE
Name

Narod

16.06.2021 21:32

Pa svi te podsticaje dobivaju iz džepa građana, uvedeš sirotinji taksu za obnovljive izvore i dijeliš bogatašima koji prave elektrane, naša vlast je sušta suprotnost od Robina Huda

ODGOVORITE
Name

xy

16.06.2021 23:37

Naravno da nema kad su podjelili izmedju sebe i sad preprodaju po visestrukim cjenama,Niko normalnim putem nemoze dobiti subvenciju bez njihove firme koja sve radi i preprodaje.

ODGOVORITE