Зоран Мамић не може служити казну завора у БиХ

Министарство правосуђа и управе у четвртак је саопштило да у овом тренутку нема основа за даљње поступање по молби Зорана Мамића, који је затражио да затворску казну одслужи у БиХ, што је раније одбио загребачки Жупанијски суд.

Регион 29.04.2021 | 20:51
Зоран Мамић не може служити казну завора у БиХ

Министарство истиче да га је Жупанијски суд у Загребу извијестио како из приложене документације - молбе осуђеника, његових личних  података те јавно доступних података, произлази да нису испуњене законске претпоставке за упућивањем замолбе надлежном тијелу Босне и Херцеговине за преузимањем извршења казнене пресуде.

"С обзиром на то да,на основу утврђених чињеница и дописа надлежног суда, нису испуњене законске претпоставке за упућивањем замолбе надлежном тијелу Босне и Херцеговине за преузимањем извршења казнене пресуде, Министарство правосуђа и управе у овом тренутку нема основа за даљње поступање по молби осуђеника Зорана Мамића", наводе у саопштењу, преноси Хина.

Судија извршења казне затвора загребачког Жупанијског суда одлучила је у понедјељак да се бивши тренер Динама Зоран Мамић и бивши порезник Милан Пернар морају јавити у загребачки затвор 10. маја ради издржавања казни.

Ако се Зоран Мамић не појави у затвору до 10. маја, за њим ће бити расписани потјерница и европски налог за хапшење, појаснио је за Хину портпарол  загребачког Жупанијског суда Крешимир Девчић.

Зоран Мамић је раније из БиХ поручио да није у бијегу, већ да се користи својим законским правима која му омогућавају споразуми двије државе чији је држављанин. Жељу да казну служи у сусједној држави изнио је и његов брат Здравко Мамић, који је у БиХ побјегао уочи изрицања пресуде на осјечком Жупанијском суду у јуну 2018.

Врховни суд је средином марта Здравку Мамићу правомоћно потврдио казну из првог суђења у Осијеку од 6.5 година затвора, Зорану Мамићу смањио казну на четири године и осам мјесеци, а порезнику Пернару на три године и два мјесеца. Бившем директору Динама Дамиру Врбановићу је потврђена пресуда на три године затвора.

На суду у Осијеку, чија су двојица судаца удаљена с дужности због дружења са Здравком Мамићем, у међувремену је почело и друго суђење за извлачење новца из Динама.

Високи казнени суд (ВКС) у четвртак је одбио приједлог да се то суђење води на неком другом суду уз образложење да јавно изнесене оптужбе Здравка Мамића на рачун четворице судаца нису разлог који био упућивао на пристраност свих осталих судаца тог суда.

(Агенције) 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Мрква

29.04.2021 19:55

Постенији су браца Мамици од 95 посто корумпираних судија Бü Хрватској... Ако неце да слузи казну у БиХ, онда неце слузити никако

ОДГОВОРИТЕ
Name

Привремени смјестај Зеница

30.04.2021 15:04

Код нас је пуно удобније него лепоглава и сл.

Name

Пера Ватрогасац

29.04.2021 20:11

Криминалци не морају у затвор, убице, преваранти и остала клапа могу да раде како им воља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

30.04.2021 05:58

А ти, као знас, да су они криминалци? Не суди да ти не буде судено...

Name

Ре x

30.04.2021 13:26

Суд је рекао да су криви. Ти можеш да мислиш шта хоћеш али не можеш другима да замјераш што се слажу са пресудом. А ако имаш доказе да нису криви, што их ниси дао Суду или њиховим адвокатима?

Name

Ре

30.04.2021 13:29

Да нису платили РТВ претплату, заплијенили би им имовину или би били у затвору. Овако, то су угледни грађани.

Name

Абу даби

30.04.2021 03:57

10 маја Зоран у абу дабију

ОДГОВОРИТЕ