Фабрика исељавања: Крах здравствених, пензионих система

Босна и Херцеговина је за само пет година, од 2014. до 2019. године, забиљежила пад од преко 20 хиљада ученика у основном образовању, преко 30 хиљада у средњошколском, и преко 30 хиљада у високошколском образовању.

Босна и Херцеговина 02.04.2021 | 10:49
Фабрика исељавања: Крах здравствених, пензионих система

У истом том период већина радне снаге је стигла у категорију 50 плус, само су неки од података саопштених на предавање др. сц. Таде Јурића "Творница исељавања - Балкан".

Везано за БиХ наведен је је и графикон који јасно указује колико људи са овога простора живи ван наше земље. У ово бројке нису урачунати људи који су се одрекли бх држављанства.

“Данас БиХ тешко да има преко 2,7 милиона становника”, истакао је Јурић наводећи и податак Уједињених нација који је објављен прошле године, који управо регију Западног Балкана заједно са Хрватском означава као демографски најпогођенију у свијету, а ситуацију у Босни и Херцеговини оцјењује као најлошију.

Овакви демографски трендови који су на Балкану свеприсутни већ годинама довешће до једне још једне неминовноости- потпуног краха здравственог, пензионог и образовног система у наредних 5 до 10 година.

“У питању је проста математика, јер немогуће је имати једног радника на једног пензионера, каква је данас ситуација, док је рецимо тај однос у Њемачкој 2,5 радника на једног пензионера, а поређења ради у Југославији је најмањи однос био 3, а највиши 6 радника на једног пензионера”, закључује Јурић представљајући посљедњу мапу демографског биланса у Европи.

“Као што се на мапи види Босна и Херцеговина једина није доставила податке, како и зашто то није јасно. Али и без ових података, подаци УН- који јасно говоре каква је ситуација у БиХ. Из мапе такође можемо видјети да су Аустрија и Њемачка, које су традиционално земље у које се усељава становништво са простора Југоисточне Европе имају исти проблем- мањак младог становништва и доста старијег становништва.

Међутим они свој проблем рјешавају врло једноставно, уселљавањем становништва из ЈИ Европе па су тако Србија, БиХ и Хрватска у задње три године имале између 40 и 50 хиљада исељавања, само на просторе Њемачке и Аустрије”, истиче Јурић наводећи и једну парадигму - ЕУ је допустила кандидаткињама за члансто попут Србије, или Босни и Херцеговини која још увијек нема ни статус кандидаткиње, слободу кретања радника из европског културног круга чија интеграција кошта готово ништа, за разлику од усељавања радника са Филипина или из из Индије.
 
Друга карта такође, истиче Јурић, недвојбено показује да ће се ови процеси само интезивирати у будућем периоду.

Тако ће до 2050. године шири простори ЈИ Европе губити огромне бројеве становништва- Босна и Херцеговина 29 посто становништва, а Румунија и Бугарска чак 30, односно 39 посто становништва.

“Овдје није прича о некаквом очувању националног идентитета или држава, овдје се напросто ради о конкретним стварима и показатељима, о функционисању економије. Ни једна економија не функционише без људи, а тамо гдје је старо становништво, гдје нема младе радне снаге, неће доћи капитал и стране инвестиције”, наглашава Јурић.

ЗАШТО ПОЛИТИЧАРИ НЕ РЕАГУЈУ

Већина ће рећи да је рјешење за останак људи у земљи једноставно, а то је већеа плата. То је тачно, каже Јурић и сигуран је да би људи уз плату од 5.000 КМ умјесто 450, остали у својој земљи:

“Наравно да смо сви за веће плате, али питање је зашто не можемо имати веће плате. Веће плате напросто не можемо имати због корупције и клињентелизма и јер политичарима исељавање одговара. Наравно нико од њих то неће признати.

Политичари у исељавању виде рјешавање социјалних проблема, смањивање незапослености, у исто вријеме добијају дознаке, с друге стране манипулишу изборима, неки краду гласове, неки као у случају Хрватске манипулишу, јер се хрватско исељеништво уопште не броји као исељеништво, него као становници регија из којих су отишли.

У БиХ смо недавно видјели конкретне доказе о крађи идентитета особа које су иселиле. И основно зашто политичари ништа не чине је зато што свако од њих гледа свој крткорочни интерес. А за промјену демографских трендова требају дугорочне стратегије које да данас буду покренуте резултате могу почети да дају тек за 10 година.

То је наравно сада повезано и са бирачима, који хонорирају потпуно погрешне праксе и дају поруку да су тривијалне теме важније од оних структурних”.

(БУКА)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Милица

02.04.2021 08:59

А шта каже предсједница ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Председница казе

02.04.2021 11:15

Да це се одреци 90% од будзета Предсједника да се исплати једнократна помоц за угрозене категорије. Пуно нас је угрозених Предсједнице. Или Ви нисте Предсједница угрозених? Вец само оних којима никад није било боље

Name

реаговање народа

02.04.2021 12:07

То само значи да се плате кадрова који раде у тим школама, морају смањту са 1200-1300 на 500-600КМ.

Name

ре Милица

02.04.2021 14:18

Какве предсједнице и какви предсједници? Нису они ни за шта.

Name

Браво за СНСД!!!

02.04.2021 09:03

Тако се унистава народ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брдјо

02.04.2021 09:03

Битно је да су Додик, Бакир и Цовиц ту! Њих тројица уз помоц својих послусника, интересно повезаних, опљацкат це и нас који смо остали ту. Њихови потомци це да се сире и сепуре и наставе запоцети посао својих радитеља. Они це продавати Босну полако дио по дио: суме, воде, руднике, планине, оранице и све друго сто неко буде заинтересован да купи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

02.04.2021 09:04

Реално гледано, ово је вец заврсена ствар. Ко год се возио по БиХ зна и цему прицам. У мањим мјестима нигдје никога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.04.2021 10:26

То је резултат патриотске политике владајуцих и њихове одбране “насих”националних интереса. Тако су нас бранили да нас на мапи народа тразе под микроскопом.

Name

075

02.04.2021 15:31

Неки дан Тузла - Зворник и види се људи али Зворник - Требиње пустош!!

Name

мато

02.04.2021 09:08

ма вазно је сами дасу ту СДА-ХДЗ-СНСД ОСТАЛО НИЈЕ БИТНО СТОСЕ ТИЦЕ СТАНОВНИСТВА И НАРАСТАЈА ПУНА СУ ГРОБЉА И МЕЗАРИ ТАКО ДА НЕМА КРИЗЕ ЗА ГЛАСАЦЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЛАНдемија

02.04.2021 09:08

Ајој, шта ћемо ако оду здравст5вени радници, ко ће нас убиј..., пардон, лијечити по цовид болницама?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јел јос вјерујемо

02.04.2021 09:12

у квазипатриотски наратив којим нам испирају мозак годинама?

ОДГОВОРИТЕ
Name

раубер

02.04.2021 09:48

Одлазе сви а највише они који имају хрватски пасош, Хрвати одлазе масовно, да и ја имам домовницу и ја бих отишао, да не бих можда чекао испуњење Човићевих снова, вријеме тече, живот је један.

Name

мислим

02.04.2021 09:21

Бице боље Додик преузима мјесто предсједника РС и цланство у биХ син Игор премиер сад це да крене набоље.Ајмо марво на изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васо

02.04.2021 09:25

Само се кука а Бијељина Београд Златибор само се гради цијене квадрата расту потразња никад већа и одакле паре и ко то све купује?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мико

02.04.2021 09:31

Босна и Херцеговина једина није доставила податке .... Ццццц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гастарбеитер

02.04.2021 12:55

па кад незнају писати.

Name

Ре

02.04.2021 12:58

Па тацни подаци су овдје опасни и потпуно непотребни властима. Никада се они нису бавили подацима и како поправити несто. Једини подаци који их интересују је колико се новца мозе извуци за властите дзепове.

Name

Све

02.04.2021 09:44

Је јасно и све се зна...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја сам опет

02.04.2021 11:44

Ја сам се наслусао свега и свацега, ако само зинес питали су ме како смијес, ево данас се написе и објасни а ја се опет питам како јос увјек.Сви до сада у СФРЈ па и СР неце да виде стварно стање и нико се не сматра одговорним и нико се не боји свој будуцности и увијек бирају исто зло. Ја сто сам цуо и дозивио времена су теска и све се промјенило нема никога ко би знао како даље осим насих политицара који требају да захвале рату да су досли у додир са фотељом са крватом и са црним аутом и ако немају засто купити онда се сналазе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

02.04.2021 12:28

Директори фабрике исељавања у БиХ су Изетбеговић, Додик и Човић. Успјешно обављају задатак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

комсија

02.04.2021 12:53

Них тројица су захвални јер кад се нијесу никада бринули за свој народ нај боље би било ка се неби никада ни вратили а да саљу по који евриц.

Name

Борис

02.04.2021 12:59

Промјеном власти и поштеним радом попут градоначелника Станивуковића, та би се ситуација промијенила. Украдени новац вратитину буџет. Корумпиране политичаре похапсити и послати у затвор. И срећа у БиХ би се окренула. Олош би био у затвору, а народ би коначно продисао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Борис

02.04.2021 14:38

Борисе, народ је крив за све ово. Народ је овдје изузетно кратковид, самозив, и традиционално глуп. Како другације објаснити да гласају за највеце злоцинце 21. вијека упорно и упорно, да ради краткотрајне и биједне добити зртвују своју будуцности, и будуцност своје дјецие. Ко се овдје роди нормалан, бјези главом без обзира ако икако мозе. Ови сто остану у апсолутној су мањини и не могу ниста промијенити. Док се људи не промијене, нама ни свеци не могу помоци, а камоли неколицина постених политицара.

Name

Тацно

02.04.2021 19:52

Све. На залост. Док "демоси" владају на суров нацин против друства, отимајуци од градјана на све нацине а градјани који то не подрзавају прогласавају идиотима који треба да нестану на СВЕ нацине са овога простора....

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико никановиц

05.04.2021 00:04

За БиХ су предвидјени мигранти, па када се они мало науце добице дозволу да иду даље. Еу це реци да се мигранти морају смјестити, пардон вец су смјестени, онда да им се мора дати посао јер це излудити оде цекања, и тако опет јово наново, доци це нови мигранти а ови це отици даље. Мозда це се ускоро морати и њиховим породицама обезбиејдити да додју, јер као то је људско право. И ето вец се побољава ситуација, да ли је то добро или не, е то је друга ствар

ОДГОВОРИТЕ