Киковић: Српски језик вратити у црногорске школе

Од нових црногорских власти треба тражити да српски језик врате у школе, поручио је предсједник Удружења Српска народна одбрана Васојевића и Лимске долине Горан Киковић, поводом 21. фебруара - Међународног дана матерњег језика.

Регион 21.02.2021 | 11:19
Киковић: Српски језик вратити у црногорске школе

Киковић је истакао да за то постоји више аргумената, саопштено је из Српска народна одбрана Васојевића и Лимске долине.

– На попису становништва крајем 2003. године око 30 одсто Црногораца се у националном смислу изјаснило као Срби, док се око 60 одсто Црногораца изјаснило да говори српским језиком. Српство у Црној Гори је на Голготи историјске судбине, али се буди и васкрсава – истакао је Киковић.

Он сматра да никада српска Црна Гора није пала тако ниско и да треба подсјетити на то да су Црну Гору стварили преци, који су били Срби и говорили српским језиком.

– Стари Црногорци изнад себе су имали Бога, испред себе попа и учитеља, а око себе браћу, кумове и пријатеље. Ови данашњи новокомпоновани “Црногорци” изнад себе имају НАТО и САД, испред себе буљук дукљанских “академика”, а око себе тјелохранитеље – оцијенио је Киковић.


У свијету се данас обиљежава Дан матерњег језика, с циљем да се укаже на значај матерњег језика, његовање језичке и културне различитости.

Унеско је 1999. године прогласио 21. фебруар Међународним даном матерњег језика, на приједлог Бангладеша.

(Срна)

 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

криво-капиц

21.02.2021 10:37

Киковиц.....ово је Дрзава Црна Гора и Црногорски језик се уци у њој,а ако ти оцес српски предји у Србију па уци ако ти тамо дозволе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

21.02.2021 11:32

Требају се онда, аналогно, ДАЛМАТИНЦИ прогласити народом и себи увести ДАЛМАТИНСКИ језик.

Name

ЗА ИСКРИВЉЕНА КАПА

21.02.2021 13:02

ПРЕПОЗНАТ СИ БОШЊО ,ПО ТВОМЕ ТРЕБАЛО ЈЕ ХЕРЦЕГОВЦИ ХЕРЦЕГОВСКИМ ИЛИ ДАЛМАТИНЦИ ДАЛМАТСКИМ ЈЕЗИКОМ. ЈЕЗИК ЈЕ НАРОДА .АУСТРИЈА ЈЕЗИК СЛУЗБЕНИ ЈЕ ЊЕМАЧКИ.

Name

Ре

21.02.2021 14:20

@ЗА ИСКРИВЉЕНА КАПА Одлично, па Вук Караџић је и позајмио Херцеговачки па га прогласио српским, овако је Вук говорио прије тзв. реформе српског језика: "Сви Славенски народи кромје Сербаља восточног' вјероисповједанија имају своје Рјечнике..Ми га сами требамо...Ја сам таковиј Рјечник предузео, и већ скупио. Он ће поменутим' потребама удовлетворити. Содержаваће све Сербске рјечи, кое се налазе у Рјечницима: (кои е само именом Сербскиј), Деллабелли, Белостенцу, Јамбрешићу, Стуллију, Хајму; имаће јошт' едну третину правих Србских рјечи , кое се ни у едноме, от речених Рјечника, не налазе."

Name

Ти попови

21.02.2021 10:44

...испред вас и кумови и браћа око су гурали Црну Гору пропаст!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА РЕ

21.02.2021 15:22

ЈАТЕ НИСАМ РАЗУМЕО НА КОЈЕМ СИ ОВО ЈЕЗИКУ НАПИСАО УЗМИ ИСТОРИЈУ ПРОЧИТАЈ АКО СИ ПИСМЕН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

21.02.2021 20:34

Све се то лијепо и културно да ријесити.Као сто рекосе Нијемци Аустријанцима.Кад будес у свом рјецнику имао висе од 80% својих ријеци,онда га називај како хоцес.Колико ми је познато..? Сви ови наси новонастали језици у себи садрзе преко 95% Српских ријеци.И ста сад....?

ОДГОВОРИТЕ