Kiković: Srpski jezik vratiti u crnogorske škole

Od novih crnogorskih vlasti treba tražiti da srpski jezik vrate u škole, poručio je predsjednik Udruženja Srpska narodna odbrana Vasojevića i Limske doline Goran Kiković, povodom 21. februara - Međunarodnog dana maternjeg jezika.

Region 21.02.2021 | 11:19
Kiković: Srpski jezik vratiti u crnogorske škole

Kiković je istakao da za to postoji više argumenata, saopšteno je iz Srpska narodna odbrana Vasojevića i Limske doline.

– Na popisu stanovništva krajem 2003. godine oko 30 odsto Crnogoraca se u nacionalnom smislu izjasnilo kao Srbi, dok se oko 60 odsto Crnogoraca izjasnilo da govori srpskim jezikom. Srpstvo u Crnoj Gori je na Golgoti istorijske sudbine, ali se budi i vaskrsava – istakao je Kiković.

On smatra da nikada srpska Crna Gora nije pala tako nisko i da treba podsjetiti na to da su Crnu Goru stvarili preci, koji su bili Srbi i govorili srpskim jezikom.

– Stari Crnogorci iznad sebe su imali Boga, ispred sebe popa i učitelja, a oko sebe braću, kumove i prijatelje. Ovi današnji novokomponovani “Crnogorci” iznad sebe imaju NATO i SAD, ispred sebe buljuk dukljanskih “akademika”, a oko sebe tjelohranitelje – ocijenio je Kiković.


U svijetu se danas obilježava Dan maternjeg jezika, s ciljem da se ukaže na značaj maternjeg jezika, njegovanje jezičke i kulturne različitosti.

Unesko je 1999. godine proglasio 21. februar Međunarodnim danom maternjeg jezika, na prijedlog Bangladeša.

(Srna)

 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

krivo-kapic

21.02.2021 10:37

Kikovic.....ovo je Drzava Crna Gora i Crnogorski jezik se uci u njoj,a ako ti oces srpski predji u Srbiju pa uci ako ti tamo dozvole.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

21.02.2021 11:32

Trebaju se onda, analogno, DALMATINCI proglasiti narodom i sebi uvesti DALMATINSKI jezik.

Name

ZA ISKRIVLJENA KAPA

21.02.2021 13:02

PREPOZNAT SI BOŠNJO ,PO TVOME TREBALO JE HERCEGOVCI HERCEGOVSKIM ILI DALMATINCI DALMATSKIM JEZIKOM. JEZIK JE NARODA .AUSTRIJA JEZIK SLUZBENI JE NJEMAČKI.

Name

Re

21.02.2021 14:20

@ZA ISKRIVLJENA KAPA Odlično, pa Vuk Karadžić je i pozajmio Hercegovački pa ga proglasio srpskim, ovako je Vuk govorio prije tzv. reforme srpskog jezika: "Svi Slavenski narodi kromje Serbalja vostočnog' vjeroispovjedanija imaju svoje Rječnike..Mi ga sami trebamo...Ja sam takovij Rječnik preduzeo, i već skupio. On će pomenutim' potrebama udovletvoriti. Soderžavaće sve Serbske rječi, koe se nalaze u Rječnicima: (koi e samo imenom Serbskij), Dellabelli, Belostencu, Jambrešiću, Stulliju, Hajmu; imaće jošt' ednu tretinu pravih Srbskih rječi , koe se ni u ednome, ot rečenih Rječnika, ne nalaze."

Name

Ti popovi

21.02.2021 10:44

...ispred vas i kumovi i braća oko su gurali Crnu Goru propast!

ODGOVORITE
Name

ZA RE

21.02.2021 15:22

JATE NISAM RAZUMEO NA KOJEM SI OVO JEZIKU NAPISAO UZMI ISTORIJU PROČITAJ AKO SI PISMEN.

ODGOVORITE
Name

rodjo

21.02.2021 20:34

Sve se to lijepo i kulturno da rijesiti.Kao sto rekose Nijemci Austrijancima.Kad budes u svom rjecniku imao vise od 80% svojih rijeci,onda ga nazivaj kako hoces.Koliko mi je poznato..? Svi ovi nasi novonastali jezici u sebi sadrze preko 95% Srpskih rijeci.I sta sad....?

ODGOVORITE