Трпе увреде и раде за сићу: Плата текстилаца 375 КМ

Шефови на њих вичу, називају их стоком, курвама и глупачама, и све то за минималац или плату чак мању од минималца.

Босна и Херцеговина 07.02.2021 | 21:00
Трпе увреде и раде за сићу: Плата текстилаца 375 КМ

Истраживање проведео уз подршку Фондације “Фридрих Еберт” у БиХ потврдило је оно о чему се, као о јавној тајни, говори већ годинама текстилци и обућари трпе свашта, само да би сачували какав-такав посао.

Како се наводи у истраживању, које ће Фондација ускоро објавити, плате у овој бранши су мизерне и могу покрити једва трећину онога што је радницима неопходно за основне животне потребе.

Пријављени радници и раднице раде најћешће за минималац, који у РС износи 520 КМ, а у Федерацији БиХ 406 КМ, или тек нешто веће плате, које ријетко прелазе 600 КМ мјесечно.

У ту плату “угурано” је све, па и прековремени рад, који није додатно плаћен, нити је добровољан, како је законом прописано. Ко неће да остаје на послу од зоре до пет поподне и да ради суботом може остати без посла.

Непријављени радници, а и таквих има, раде за плату мању од минималца и без икакве заштите.

Овим истраживањем, које су у првој половине прошле године провеле Бојана Трнинић и Јелена Вукелић из Хелсиншког парламента грађана Бањалука, обухваћени су радници и раднице три фабрике: двије у Републици Српској и једне у Федерацији БиХ.

– У једној од те три фабрике за редован посао радници и раднице зараде мање од законског минимума, а неки чак и с прековременим радом примају плату мању од минималца – наводе ауторке истраживања.

Додају да је већина интервјуисаних радника и радница те фабрике навело да има потписан уговор о раду на неодређено, с просјечном нето платом од 375 КМ за редован рад, што је далеко мање од минималца.

И законом загарантовано право на годишњи одмор је, наводи се у истраживању, само мртво слово на папиру. Годишњи одмор је у овој бранши често колективни, тако да радници на одмор иду кад им послодавац одреди.

– Само је један од интервјуисаних радника рекао да је искористио свој пуни годишњи одмор. Сви остали наводе да су користили седам до 10 дана годишњег одмора, иако је законски минимум 20 дана.

– За неискориштене дане годишњег одмора нису добили надокнаду и не знају да ли су ти дани евидентирани као искориштени, у извјештајима које послодавци подносе инспекцији, наводи се у истраживању. Додају да се радници жале да инспектори, и када дођу у контролу, разговарају искључиво с менаџментом и власницима фабрика, а никад с радницима.

Једна од њих је Дарија (24), која у фабрици текстила ради од 18. године. Није удата, нема дјецу, живи с родитељима и браћом и пресрећна је што има посао и  плату од 400 КМ, наводи се у истраживању.

– У фабрици сам почела радити чим сам завршила средњу школу. Након осам мјесеци пробног рада понуђен ми је стални посао. То ми  је био један од најсрећнијих дана у животу – каже Дарија.

Кад год треба, она остане да ради прековремено. Признаје да у њеној фабрици шефови галаме и вријеђају друге раднице, али не и њу, јер је она добра и вриједна радница.

Хвали се да је прошлог љета први пут отишла на море, на један викенд. Нада се да ће идућег љета имати новца да чак два пута оде на викенд купање на Јадран.

За Мирјану (33), која има двоје дјеце, чак и викенд на мору је недостижан луксуз.

– Моја дјеца имају пет и седам година и никада нису била на мору. То им је неостварена жеља, сањају о томе. Иако смо и супруг и ја запослени, немамо довољно новца чак ни да их одведемо на викенд на море – каже Мирјана.

Додаје да би била срећна кад би њена деца могла да иду у вртић, али је и вртић за њену породицу прескуп, па дјецу чува бака, иако то, како каже Мирјана, “није адекватно рјешење”.

Мирјана и њена дјеца немају прилику да оду на море “преко синдиката”, јер у фабрици у којој она ради нема синдиката.

Међу текстилцима и обућарима нема ни превеликог повјерења у синдикате. Радници су убијеђени да ће, ако се укључе у синдикат, имати силних проблема с послодавцем, па чак страхују да би због чланства у синдикату могли остати без посла.

С друге стране, у фарикама у којима синдикат постоји радници оптужују синдикалце да су “повезани с власницима и директорима” и да не брину о њиховим, него о својим интересима.

Данко Ружичић, предсједник Синдиката текстила, коже и обуће РС, каже да разумије радничке страхове и сумње, али да пракса показује да су тамо гдје синдикат постоји радници много боље заштићени него у предузећима гдје нема синдиката.

– Уосталом, шта је друга опција?! Не можемо послодавцу препустити на вољу да о правима радника одлучује како њему падне на памет. Послодавац ће онда увијек изабрати опцију која њему доноси више профита – каже Ружичић и подсјећа да је синдикално организовање законом загарантовано право сваког радника.

У истраживању, које је подржала Фондација Фридрих “Еберт”, подсјећају да се многа права, иако су законом прописана, не поштују.

Коријен многих проблема је и у томе што већина послова, које раде текстилне и обућарске фирме у БиХ, спадају у такозване лон послове, који су најслабије плаћени, и од којих користи имају само наручиоци са Запада, а то су велике компаније, власници водећих свјетских брендова обуће и одјеће.

Други проблем је недовољно јасно дефинисан законски минимум радничких права, јер је много тога остављено да се дефинише колективним уговором, али послодавци у РС, као и у другим привредним гранама, тако и у кожарско-текстилној бранши, упорно избјегавају потписивање колективног уговора.

Управо због тога, поручује Данко Ружичић, синдикат ради на измјенама Закона о раду РС, како би се законом децидно и детаљно прописао минимум радничких права.

Али, како обично бива, закон је једно, а живот друго. Показују то и искуства истраживачица у овом пројекту. Наиме, оне су, да би анкетирале раднике и раднице, одлазиле код њих кући или разговор обављале преко онлајн платформи.

Не само да нису биле добродошле у фабрикама, него су радници страховали чак и да се у свом мјесту појаве у кафићу с “непознатим људима”, како на њих не би пала сумња да “нешто роваре”.

Како је наведено у истраживању, у фабрикама у БиХ производи се одјећа и обућа, или дијелови одјеће и обуће, 30-ак свјетски познатих модних или спортских брендова. Гардероба, патике и ципеле, које производе раднице у БиХ, за њих су недостижан луксуз.

– Сањам да купим ципеле које ми се свиђају, а не оне које себи могу приуштити. Вјерујем да ћу једног дана моћи да купим ципеле које коштају више од 50 марака – навела је Виолета (28), која је запослена у једној фабрици обуће.

Обућа коју ова радница производи за западно тржиште кошта и до 300 евра за пар, што је више од Виолетине мјесечне плате, чак и уз прековремени рад.

(Српскаинфо)

Коментари / 57

Оставите коментар
Name

Бијељинац

07.02.2021 20:16

Да сви заједно одлуце да неце радити за те паре они би морали подици плату али нас менталитет је проблем.То вази за све послове.Најјаца ми је:"битно је да се ради".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тртмрт

08.02.2021 03:58

Исправно Исли сте сви заједно у рат за хостсплере и криминалце који су све приватизовали за багателу и Сад радите за њих. Скупо це костати тај проклети рат све заједно

Name

Гоги

08.02.2021 05:19

Под 1.постоји норма која се константно дизе. 2.подите се минималац,подизе се норма. 3.подизе се минималац расте и плата оним увлакацима по канцеларијама али не и радницима. 4.Ово су робови 21 вијека.Смијали смо се Кинезима,гори смо постали од њих.Робови смо у властитој земљи.

Name

СЕЛДЗУЦКА ЈЕБАНТЕРИЈА

08.02.2021 05:21

АУ ЈАКА ДРЗАВА. ПОДСЈЕЦА МЕ НА СВЕДСКУ. ЉУДСКА ПРАВА, СЛОБОДЕ, ПЛАТА РЕДОВНА.......АЛ МАЛО МОЕГЕН. ОВО ЈЕ СЕЛДЗУЦКА ЈЕБАНТЕРИЈА И УСРАНА ЛОПОВИЈА ЗЕМЉА.

Name

Арса

08.02.2021 05:56

Браво, погодили сте срж проблема !

Name

Баздп

08.02.2021 06:32

У Њемацкој ,минимална сатница је 9,35 Еура пута 40 сати седмицно 374 евра заради се се са минималцем за једну радну седмицу.Yаради се за 2 и по дана колико за цитав мјесец у Босни .Наравно сви прековремени сати буду додатано плацени .А Синдикат је јако утицајан и сви проблеме радника брзо ријесава.И онда се питате сто народ одлази.Отисле би и ове јадне зене да знају где и како

Name

Ре Бијељинац

08.02.2021 08:31

Да обуставе рад док послодавац не повећа зараду је немогуће из разлога што већина радника преживљава од од ове платице. Неки би и могли без те платице прегурати неко вријеме а остали кажу да неће имати да плате струју, воду итд па ће бити искључени као потрошачи. Тако да ће послодавац радије платити послушнима прековремени рад него да свима увећа зараду. Радио сам пар година у фирми за производњу обуће на одржавању машина тако да ми је познато стање у поменутој бранши. Најлошије зараде су области текстила, коже и обуће.

Name

Сведска

08.02.2021 09:27

И следеце изборе гласајте за "насе"...

Name

...

08.02.2021 10:09

Па јесте то је тако, али мало сутра. Ти, ја, још неки не би, а онда залуђено крдо других лете, хрле, јер има посла за њих. Па радила сам у приватном вртићу, па шта све уважена директорица "газдарица" скупоцјеног вртића није радила и смјрњивала раднице, није је било брига како ће се то одразити на дјецу коју је примила у свој вртић. А раднице исто тако слуђене, потпале под њен утицај, свакодневно плакале, биле надрндане, неразумне, па сад замислите какав је то рад.

Name

мимица83

08.02.2021 13:23

Кад ми неко то каже, дочекам га као на нож: "БИТНА је и плата!"

Name

ТЕШКО НАМА

07.02.2021 20:31

Да ли је могуће да постоји још негдје плата 375 км? И још вас идиоти малтретирају и понижавају. Нема ништа без РЕВОЛУЦИЈЕ у овој напаћеној земљи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ни

07.02.2021 21:55

Кад сте стока и треба да вас газе

Name

ре

08.02.2021 04:25

Нисте само ви угрожени својим нормалним животом у тајкунском режиму РС, угрожени су исто тако борци и пензионери, који нису видјели мора од када бурле дрма својом приватном РС.

Name

Пролетер

08.02.2021 06:36

Није вам ваљо комунизам и радницко самоуправљање ето вам сада Додик и његови мафијаски трули капиталисти ,ста се буните тразили сте гледајте

Name

Ре "Пролетер" РАСПУЦХИН

08.02.2021 07:21

А да се Ви мало распитате о Додику и потражите његову биографију? Он је био један од "перспективнијих" комуњара , пардон , социјалиста од половине осамдесетих. И није тачно да је "социјалистичко" уређење срушено. Оно постоји и даље и паралелно живи уз капитализам. Социјализам (и то потпуно исти као некада) и даље важи за запослене на "државним јаслама" а капитализам за раднике у "реалном" сектору.

Name

Правда

08.02.2021 08:01

Раднице,не дозволите вређање од стране шефова,немају они то право. Ви имате право на одбрану вашег поноса,тужите га суду,ако сте јединствене,покажите своју снагу и одговорите тајкунском шефу,избацивањем из хале,поклоните му неколико шамара.

Name

Мили

07.02.2021 20:36

Како неко мозе бити срецан са 200.евра плате? Па толико зараде и робијаси у неком затворима н Балкану. Болесно смо друство ,факат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рефа

07.02.2021 20:39

Туга цитати како нам младост ради за мрвице, и да родитељи не могу дјецу одвести за викенд на море...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАРАВИ СОКАК

07.02.2021 21:03

СТИДИТЕ СЕ БАГРО ИЗ ВЛАСТИ.СТИДИТЕ СЕ И СЕБЕ И БОГА.КУПИТЕ ЈЕДАН БРОЈ ПОСЛАНИКА ПРЕКО СТРАНКЕ И ЗАПОСЛИТЕ У ЈАВНЕ УСТАНОВЕ СВОЈЕ СИМПАТИЗЕРЕ,А ДРЗИТЕ ОВЕ РАДНИКЕ КАО РОБОВЕ И СКИДАТЕ С ЊИХОВИХ ЛЕДЈА ЗА СВОЈЕ ТРИСКОВЕ И ПЛАТЕ.БОЈИТЕ ЛИ СЕ БОГА.ИМА ГА ДА ЗНАТЕ ВРАТИЦЕ ВАМ СЕ,УКОЛИКО НЕ ПОВЕДЕТЕ РАЦУНА О ОВОЈ ДЈЕЦИ РОБИВИМА 21.ВИЈЕКА.

Name

НМ

07.02.2021 20:44

Вајни синдикалац и његова демагогија.....Празна прича.... Ништа није урадио за те људе.... .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синдикат на папиру

07.02.2021 20:53

Једино што је веће зло од силних ухљеба са купљеним дипломама су ова синдикална гамад која узима новац не радећи ништа и користи привилегије, а требало би да заступају најобесправљенију радничку класу у Европи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зашто јавно не кажете

07.02.2021 20:58

Тако је све али зашто јавно некажете кија су то предузећа и чија,, ко су газде и где су им погони, зашто недође неко и несними истину, штаће јадне жене њих треба разумјети,, ко је тај из Добоја што по Херцеговини исто то ради,, Требиње, Билећа, исто стање, поломише жене по 10 сати за 600 марака, само недеља слобидна, одмора пола им украду, ово је чисто рибијашки живот ови жена,,, јавно их прозовите,, именом и презименом, поздрав.!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гдхе је онај пекар

07.02.2021 21:00

Ало пекар Трививу ста цемо сад слизо си се са Сајом лоповом који има дупле фискалне касе а недсте да радници добију нормалне плате гдје су ти Скребици и она фукара из беме

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радмила

07.02.2021 21:04

Страсно страсно а они вајни послодавци требају се звати робовласници страсно возе мерцедесе отварају фабрику за фабриком краду порезе узас ово је Колумбија узас требамо сви у Њемацку гдје је сад она бабетина из синдиката има возаца и слузбени ауто а ниста не ради

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

07.02.2021 21:33

Толико се за дан заради у неким државама Еврипе или Америке за један дан,не бас у фабрикама али на грађевини добар мајстор сигурно.Ко не вјерује ево страница. хттп://www.ироњобс.орг/паге_греатпаy

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.02.2021 21:45

Док је оваквих сто су презадовољни са 400км платом неце нам никад ни бити боље.Због таквих се "газдама" мозе јер увијек има будала који це радити за дзаба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Ре

08.02.2021 07:15

Срамота је реци да су ови радници задовољни. Људи ово раде из оцаја, а дрзава би требала да брине о њима и контролисе да "послодавци" постују законе. Ти мора да си са друге стране закона кад мислис да у Српској било ко мозе да се избори за било какво право.

Name

Пера

07.02.2021 21:52

Ко је то дозволио?? Да имамо државу која функционише па да ту фабрику затвори индпекција а он плати пенале за неиспоручену робу други би размишљали како це радити!! Овако ИНСПЕКЦИЈА ДОЂЕ ДОБИЈЕ ЦИПЕЛЕ ОДИЈЕЛО ЗА ЧИТАВУ ПОРОДИЦУ е онда напишу да у тој фабрици цвијета ју руже!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бронхи

08.02.2021 07:10

Законом дозвољено!

Name

КОСТА

07.02.2021 22:08

БИЈЕЉИНАЦ - КОМЕНТАР НА МЈЕСТУ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјокс

07.02.2021 22:08

Ово је брука и срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Моја мала

07.02.2021 22:32

Дивно сије, кад би мало мало мало престала да бије. Сала, да знам на својој кози да је тамо цесто хаос.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Снајдер

07.02.2021 23:29

Теско ми је кад видим ове зене на слици како раде погнуте главе до касно.Кад додју куци опет нема одмора.Текстилна бранса је увјек слабо плацена али ово сто сам овде процитао није нормално.Немојте цутатим урадите несто за своја права или цао.Боље је радити на земљи ко је има и бити свој газда,па макар само за себе.

Name

Мисо

08.02.2021 00:54

Нема луфег народа од овог гони гамад нека поцркају ти исти се гурају да први гласају за СНСД и остали банду која то дозвољава гдје им је нови закон о раду јебо им он мајку!

Name

Недјо томиц

08.02.2021 02:23

Треба њима јос скинути плате,и недат им ни да једу,јер зене са села трце да раде за 400 км а неце да дрзе краву ни крмацу,а дјеца им једу пастете за оброк и паризер од 1,75 км.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

08.02.2021 04:02

Па нераде радници било гдје у Републици Српској за такве зараде и све то трпе па и сеxуално узнемиравање , што су глупи него што је свака породица доведена у стање натезања од првог до првог .Народ нема луфта да преживи без и таквог рада ни један мјесец.Нама требају политичари као што Бањалука има Драшка Станивуковића који има визију,циљ,жељу да ствара поштено друштво са истим шансама за успјех за све а има младост па немора пити бруфене,кафетине,диклофене,аспирине и + неке љекове ако има терапију за шећер,притисак или нешто друго а то су ови политичари преко 55-60 година ,+ у тим годинама мање енергије,потреба за дужим одмором,шира породица итд итд.Нама треба МЛАДОСТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марцоне

08.02.2021 04:31

"БЕМА" тако је код њих,да смо ми неки нормалан народ потписали би му се на машиние и сви заједно изашли !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сњезана

08.02.2021 07:46

Народ је слудјен,а послодавцу такви одговарају и требају! Вецина радница у БЕМИ није процитала садрзај у уговору о пријему у радни однос! Плата им је 240км,јер им се на тај износ уплацују доприноси! Пријављене су на 4х! 400 км им је стимулација! Добију укупно 640 км!!! И мисле да им је то плата? Нека размисле колика це им бити пензија!? Да су паметне,па да устану и потпису се на те масине,оду и не додју пар дана на посао ,мозда би им будуца плата била много веца! Овако,нека раде и размисљају како це саставити крај с крајем!

Name

Фениx

08.02.2021 05:46

Градјани имају у просјеку по 1000 марака.Није мало.?. 1 средње плаћен политичар од 2500 марака + 3 радника по 520 марака укупно зараде 4 хиљаде ÷ 4 = 1000 марака. Опа бато сарма се у просјеку једе?супер!. 3 градјанина купус једу и један политичар месо.Ј'бем ти просјек .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

08.02.2021 07:10

Све смо ми то криви као народ познајем насе зене које су биле у вези са Бугарма у Фабрици Дувана то су зене без образа и карактера за ситни свој интерес.А оне које нису хтјеле њиховим стопама била су прогањане, понизаване и премјестане на најгора радна мјеста .Мјесто да су радници били слозни и истјерали ту Бугарску мафију коју је довео СНСДе да унисти једну фабрику која је радила 130 година.

Name

ШВРЋКО

08.02.2021 06:23

Шта рећи,нормалан и живот достојан човека је давно напустио ове просторе.Земља у којој владају криминалци,приватизовала предузећа за сићу,такорећи џаба добили.Данас понижавају раднике или једноставно неће да раде и крчме имовину давно стечену радничким жуљевима.Све живо су уништили и покрали.Радник данас нема никаква права а у власти се сви праве луди. Нека нам је Бог на помоћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

08.02.2021 06:23

Ово је страсно ,немозете ни замислити какве грозоте зенама говори онај несретник из БЕМЕ ,а сваке год одмор 5 до 10 дана максимум .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бема

08.02.2021 06:29

Отиђите у Бему фабрику у Бањалуци и питајте за колико жене раде , а директор је одборник и члан Снсд Маринко Умичевић, прелетач и папак , 70% посто људи ради за од 500 до 700 марака а они праве просјек са онима који имају неколико десетина хиљада марака мјесечно , глупљи народ од Босанаца нема , умјесто да отјерају ову власт и почну нормално живјети а не као стока они подрзавају људе попут Додика који је од тог истог народа украо стотине милиона марака , невјероватно колико је народ глуп и докле ће ово трпјети и гледати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владимир

08.02.2021 06:48

Које фабрике? Која Дарија? Има доста истине али ово је једна исприцана прица а не направљено истразивање. Мени је једна новинарка рекла како сами новинари узимају паре како би написали лазне вијести, попљували некога.... Онда сам направио анкету и истразивао те досао до сазнања које сам добио од лица АН, ПК, НМ како је корунпираност новинара у РС око 78,5%.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

08.02.2021 07:01

Ево ја сам радио у државној фирми, стигао до пензије и никад нисам био на мору за годишњи. Море и није нека срећа, бар за мене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А ре А

08.02.2021 13:30

Ни ја не идем на море јер ми у поређењу са високим морским температурама више прија планина и домаћа клопа и пиће. Ако ћемо поштено за исту суму новца добијем бољи угођај на сеоском имању. На мору (далмација) за исту добијеш море и кикирики.

Name

Бее

08.02.2021 07:22

...али је битно да су Срби, да пишу ћирилицу и да гласају за СНСД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

08.02.2021 07:23

Па која странка се бори за радничка права? Који синдикат? Ниједна, ниједан! Код нас је на свим пољима хаос. Никад више радник на простору бивше-Yу неће имати она права као што је тад имао. А рат нас је укопао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исто свуда

08.02.2021 07:26

Нису само три творнице у БиХ такве,све су творнице обуће исте.Мозда несто мало веце плате али рацунајући и топли оброк и минули рад и све остало што радника по закону следује. Понижавања и пљувања скоро сви трпе и ћуте.Ако се побуне или негодују на било који начин онда им буде још горе него што је било и чак могу остати без посла.Ово све је нерочито дошло до изражаја од кад је почела корона па су се послодавци још више посилили.А то це тако бити докле год су поједини послодавци посланици у народној скупштини и кроје закон како њима одговара.Послодавцима који имају своје приватне фирме треба забранити да се кандидују за било коју позицију у власти.Сасвим им је довољно и превисе оно што зарађују од властитог бизниса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да се не лажемо

08.02.2021 07:36

Већина породица живи веома солидно. Један мали проценат је принуђен радити за мање од 1000 КМ и слажем се да њима држава треба да помогне додатно. Ипак, 90% људи живи сасвим солидно. Раније је тај проценат био нижи али је много људи отишло у иностранство и решило своје питање на тај начин. Распитајте се мало боље код пољопривредника, редовно добијају субвенције за пољ.механизацију и подстицаје. Већина њих је задовољна... Само да будемо мало објективнији...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љута гуја мицо мој

08.02.2021 08:10

Да се не лаземо,овако како ти писес говоре само Саса Тривиц и Милорад Додик!! Било би фино да је и овако! Али на залост много је црње! Син и снаха факултетски образовани( дрзавни факултети) имају укупно 1170 км ! Ти или сањас или си један од горе наведених ликова! Пробуди се!

Name

сицо

08.02.2021 10:01

Па у праву си,рецимо моја мама има 280 км пензије за 30 година стажа,не зна шта ће од пара,

Name

Црни

08.02.2021 07:38

Минимална плата је 520 КМ а радници раде за 375 КМ. Како? Па тако што им он на рачун исплаћује 520 КМ а онда му они разлику морају вратити у кешу и ћуте јер се боје да не изгубе и то мало шта добију. Ко је крив? Па само и искључиво корумпирани инспекцијски органи који "КАО НЕ ЗНАЈУ СВЕ ФИРМЕ ПОНАОСОБ У КОЈИМ СЕ ТО ДЕШАВА". Само у оваквој држави послодавцни "израбљивачи" могу то да раде и то је "јасно као дан". Е то је оно Додиково : "Па нисам ја то урадио!!". Одговор: "Ниси директно али си створио криминалну и корумпиарну атмосферу у којој све то може да се дешава!!!!".

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

08.02.2021 07:44

Бијељина , инспектори обуку себе и дјецу , од паштете до плочица све џаба и још ти дроби о закону , а ти народе ако си неке среће имаш 520 км , 3у 1 плата и топли оброк и регрес и прековремени рад ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сто знаци

08.02.2021 08:23

Ак8 је двоје из породице запослено, укупна примања за куцни будјет 750КМ. А просјецна плата, а потросацка корпа? Резије, дилазак и одлатак на посао,колико преостане има ли за руцак? Је лу у питању робље или радници? Какво смо то друство неправедно прихватили да се створи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко?

08.02.2021 08:35

Него дајте имена предузећа, нек се зна, транспарентно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

08.02.2021 16:31

Брука и срамота, нека Умицевиц седне за масини за те паре.

ОДГОВОРИТЕ