Trpe uvrede i rade za siću: Plata tekstilaca 375 KM

Šefovi na njih viču, nazivaju ih stokom, kurvama i glupačama, i sve to za minimalac ili platu čak manju od minimalca.

Bosna i Hercegovina 07.02.2021 | 21:00
Trpe uvrede i rade za siću: Plata tekstilaca 375 KM

Istraživanje provedeo uz podršku Fondacije “Fridrih Ebert” u BiH potvrdilo je ono o čemu se, kao o javnoj tajni, govori već godinama tekstilci i obućari trpe svašta, samo da bi sačuvali kakav-takav posao.

Kako se navodi u istraživanju, koje će Fondacija uskoro objaviti, plate u ovoj branši su mizerne i mogu pokriti jedva trećinu onoga što je radnicima neophodno za osnovne životne potrebe.

Prijavljeni radnici i radnice rade najćešće za minimalac, koji u RS iznosi 520 KM, a u Federaciji BiH 406 KM, ili tek nešto veće plate, koje rijetko prelaze 600 KM mjesečno.

U tu platu “ugurano” je sve, pa i prekovremeni rad, koji nije dodatno plaćen, niti je dobrovoljan, kako je zakonom propisano. Ko neće da ostaje na poslu od zore do pet popodne i da radi subotom može ostati bez posla.

Neprijavljeni radnici, a i takvih ima, rade za platu manju od minimalca i bez ikakve zaštite.

Ovim istraživanjem, koje su u prvoj polovine prošle godine provele Bojana Trninić i Jelena Vukelić iz Helsinškog parlamenta građana Banjaluka, obuhvaćeni su radnici i radnice tri fabrike: dvije u Republici Srpskoj i jedne u Federaciji BiH.

– U jednoj od te tri fabrike za redovan posao radnici i radnice zarade manje od zakonskog minimuma, a neki čak i s prekovremenim radom primaju platu manju od minimalca – navode autorke istraživanja.

Dodaju da je većina intervjuisanih radnika i radnica te fabrike navelo da ima potpisan ugovor o radu na neodređeno, s prosječnom neto platom od 375 KM za redovan rad, što je daleko manje od minimalca.

I zakonom zagarantovano pravo na godišnji odmor je, navodi se u istraživanju, samo mrtvo slovo na papiru. Godišnji odmor je u ovoj branši često kolektivni, tako da radnici na odmor idu kad im poslodavac odredi.

– Samo je jedan od intervjuisanih radnika rekao da je iskoristio svoj puni godišnji odmor. Svi ostali navode da su koristili sedam do 10 dana godišnjeg odmora, iako je zakonski minimum 20 dana.

– Za neiskorištene dane godišnjeg odmora nisu dobili nadoknadu i ne znaju da li su ti dani evidentirani kao iskorišteni, u izvještajima koje poslodavci podnose inspekciji, navodi se u istraživanju. Dodaju da se radnici žale da inspektori, i kada dođu u kontrolu, razgovaraju isključivo s menadžmentom i vlasnicima fabrika, a nikad s radnicima.

Jedna od njih je Darija (24), koja u fabrici tekstila radi od 18. godine. Nije udata, nema djecu, živi s roditeljima i braćom i presrećna je što ima posao i  platu od 400 KM, navodi se u istraživanju.

– U fabrici sam počela raditi čim sam završila srednju školu. Nakon osam mjeseci probnog rada ponuđen mi je stalni posao. To mi  je bio jedan od najsrećnijih dana u životu – kaže Darija.

Kad god treba, ona ostane da radi prekovremeno. Priznaje da u njenoj fabrici šefovi galame i vrijeđaju druge radnice, ali ne i nju, jer je ona dobra i vrijedna radnica.

Hvali se da je prošlog ljeta prvi put otišla na more, na jedan vikend. Nada se da će idućeg ljeta imati novca da čak dva puta ode na vikend kupanje na Jadran.

Za Mirjanu (33), koja ima dvoje djece, čak i vikend na moru je nedostižan luksuz.

– Moja djeca imaju pet i sedam godina i nikada nisu bila na moru. To im je neostvarena želja, sanjaju o tome. Iako smo i suprug i ja zaposleni, nemamo dovoljno novca čak ni da ih odvedemo na vikend na more – kaže Mirjana.

Dodaje da bi bila srećna kad bi njena deca mogla da idu u vrtić, ali je i vrtić za njenu porodicu preskup, pa djecu čuva baka, iako to, kako kaže Mirjana, “nije adekvatno rješenje”.

Mirjana i njena djeca nemaju priliku da odu na more “preko sindikata”, jer u fabrici u kojoj ona radi nema sindikata.

Među tekstilcima i obućarima nema ni prevelikog povjerenja u sindikate. Radnici su ubijeđeni da će, ako se uključe u sindikat, imati silnih problema s poslodavcem, pa čak strahuju da bi zbog članstva u sindikatu mogli ostati bez posla.

S druge strane, u farikama u kojima sindikat postoji radnici optužuju sindikalce da su “povezani s vlasnicima i direktorima” i da ne brinu o njihovim, nego o svojim interesima.

Danko Ružičić, predsjednik Sindikata tekstila, kože i obuće RS, kaže da razumije radničke strahove i sumnje, ali da praksa pokazuje da su tamo gdje sindikat postoji radnici mnogo bolje zaštićeni nego u preduzećima gdje nema sindikata.

– Uostalom, šta je druga opcija?! Ne možemo poslodavcu prepustiti na volju da o pravima radnika odlučuje kako njemu padne na pamet. Poslodavac će onda uvijek izabrati opciju koja njemu donosi više profita – kaže Ružičić i podsjeća da je sindikalno organizovanje zakonom zagarantovano pravo svakog radnika.

U istraživanju, koje je podržala Fondacija Fridrih “Ebert”, podsjećaju da se mnoga prava, iako su zakonom propisana, ne poštuju.

Korijen mnogih problema je i u tome što većina poslova, koje rade tekstilne i obućarske firme u BiH, spadaju u takozvane lon poslove, koji su najslabije plaćeni, i od kojih koristi imaju samo naručioci sa Zapada, a to su velike kompanije, vlasnici vodećih svjetskih brendova obuće i odjeće.

Drugi problem je nedovoljno jasno definisan zakonski minimum radničkih prava, jer je mnogo toga ostavljeno da se definiše kolektivnim ugovorom, ali poslodavci u RS, kao i u drugim privrednim granama, tako i u kožarsko-tekstilnoj branši, uporno izbjegavaju potpisivanje kolektivnog ugovora.

Upravo zbog toga, poručuje Danko Ružičić, sindikat radi na izmjenama Zakona o radu RS, kako bi se zakonom decidno i detaljno propisao minimum radničkih prava.

Ali, kako obično biva, zakon je jedno, a život drugo. Pokazuju to i iskustva istraživačica u ovom projektu. Naime, one su, da bi anketirale radnike i radnice, odlazile kod njih kući ili razgovor obavljale preko onlajn platformi.

Ne samo da nisu bile dobrodošle u fabrikama, nego su radnici strahovali čak i da se u svom mjestu pojave u kafiću s “nepoznatim ljudima”, kako na njih ne bi pala sumnja da “nešto rovare”.

Kako je navedeno u istraživanju, u fabrikama u BiH proizvodi se odjeća i obuća, ili dijelovi odjeće i obuće, 30-ak svjetski poznatih modnih ili sportskih brendova. Garderoba, patike i cipele, koje proizvode radnice u BiH, za njih su nedostižan luksuz.

– Sanjam da kupim cipele koje mi se sviđaju, a ne one koje sebi mogu priuštiti. Vjerujem da ću jednog dana moći da kupim cipele koje koštaju više od 50 maraka – navela je Violeta (28), koja je zaposlena u jednoj fabrici obuće.

Obuća koju ova radnica proizvodi za zapadno tržište košta i do 300 evra za par, što je više od Violetine mjesečne plate, čak i uz prekovremeni rad.

(Srpskainfo)

Komentari / 57

Ostavite komentar
Name

Bijeljinac

07.02.2021 20:16

Da svi zajedno odluce da nece raditi za te pare oni bi morali podici platu ali nas mentalitet je problem.To vazi za sve poslove.Najjaca mi je:"bitno je da se radi".

ODGOVORITE
Name

Trtmrt

08.02.2021 03:58

Ispravno Isli ste svi zajedno u rat za hostsplere i kriminalce koji su sve privatizovali za bagatelu i Sad radite za njih. Skupo ce kostati taj prokleti rat sve zajedno

Name

Gogi

08.02.2021 05:19

Pod 1.postoji norma koja se konstantno dize. 2.podite se minimalac,podize se norma. 3.podize se minimalac raste i plata onim uvlakacima po kancelarijama ali ne i radnicima. 4.Ovo su robovi 21 vijeka.Smijali smo se Kinezima,gori smo postali od njih.Robovi smo u vlastitoj zemlji.

Name

SELDZUCKA JEBANTERIJA

08.02.2021 05:21

AU JAKA DRZAVA. PODSJECA ME NA SVEDSKU. LJUDSKA PRAVA, SLOBODE, PLATA REDOVNA.......AL MALO MOEGEN. OVO JE SELDZUCKA JEBANTERIJA I USRANA LOPOVIJA ZEMLJA.

Name

Arsa

08.02.2021 05:56

Bravo, pogodili ste srž problema !

Name

Bazdp

08.02.2021 06:32

U Njemackoj ,minimalna satnica je 9,35 Eura puta 40 sati sedmicno 374 evra zaradi se se sa minimalcem za jednu radnu sedmicu.Yaradi se za 2 i po dana koliko za citav mjesec u Bosni .Naravno svi prekovremeni sati budu dodatano placeni .A Sindikat je jako uticajan i svi probleme radnika brzo rijesava.I onda se pitate sto narod odlazi.Otisle bi i ove jadne zene da znaju gde i kako

Name

Re Bijeljinac

08.02.2021 08:31

Da obustave rad dok poslodavac ne poveća zaradu je nemoguće iz razloga što većina radnika preživljava od od ove platice. Neki bi i mogli bez te platice pregurati neko vrijeme a ostali kažu da neće imati da plate struju, vodu itd pa će biti isključeni kao potrošači. Tako da će poslodavac radije platiti poslušnima prekovremeni rad nego da svima uveća zaradu. Radio sam par godina u firmi za proizvodnju obuće na održavanju mašina tako da mi je poznato stanje u pomenutoj branši. Najlošije zarade su oblasti tekstila, kože i obuće.

Name

Svedska

08.02.2021 09:27

I sledece izbore glasajte za "nase"...

Name

...

08.02.2021 10:09

Pa jeste to je tako, ali malo sutra. Ti, ja, još neki ne bi, a onda zaluđeno krdo drugih lete, hrle, jer ima posla za njih. Pa radila sam u privatnom vrtiću, pa šta sve uvažena direktorica "gazdarica" skupocjenog vrtića nije radila i smjrnjivala radnice, nije je bilo briga kako će se to odraziti na djecu koju je primila u svoj vrtić. A radnice isto tako sluđene, potpale pod njen uticaj, svakodnevno plakale, bile nadrndane, nerazumne, pa sad zamislite kakav je to rad.

Name

mimica83

08.02.2021 13:23

Kad mi neko to kaže, dočekam ga kao na nož: "BITNA je i plata!"

Name

TEŠKO NAMA

07.02.2021 20:31

Da li je moguće da postoji još negdje plata 375 km? I još vas idioti maltretiraju i ponižavaju. Nema ništa bez REVOLUCIJE u ovoj napaćenoj zemlji.

ODGOVORITE
Name

Ni

07.02.2021 21:55

Kad ste stoka i treba da vas gaze

Name

re

08.02.2021 04:25

Niste samo vi ugroženi svojim normalnim životom u tajkunskom režimu RS, ugroženi su isto tako borci i penzioneri, koji nisu vidjeli mora od kada burle drma svojom privatnom RS.

Name

Proleter

08.02.2021 06:36

Nije vam valjo komunizam i radnicko samoupravljanje eto vam sada Dodik i njegovi mafijaski truli kapitalisti ,sta se bunite trazili ste gledajte

Name

Re "Proleter" RASPUCHIN

08.02.2021 07:21

А да се Ви мало распитате о Додику и потражите његову биографију? Он је био један од "перспективнијих" комуњара , пардон , социјалиста од половине осамдесетих. И није тачно да је "социјалистичко" уређење срушено. Оно постоји и даље и паралелно живи уз капитализам. Социјализам (и то потпуно исти као некада) и даље важи за запослене на "државним јаслама" а капитализам за раднике у "реалном" сектору.

Name

Правда

08.02.2021 08:01

Раднице,не дозволите вређање од стране шефова,немају они то право. Ви имате право на одбрану вашег поноса,тужите га суду,ако сте јединствене,покажите своју снагу и одговорите тајкунском шефу,избацивањем из хале,поклоните му неколико шамара.

Name

Mili

07.02.2021 20:36

Kako neko moze biti srecan sa 200.evra plate? Pa toliko zarade i robijasi u nekom zatvorima n Balkanu. Bolesno smo drustvo ,fakat.

ODGOVORITE
Name

Refa

07.02.2021 20:39

Tuga citati kako nam mladost radi za mrvice, i da roditelji ne mogu djecu odvesti za vikend na more...

ODGOVORITE
Name

GARAVI SOKAK

07.02.2021 21:03

STIDITE SE BAGRO IZ VLASTI.STIDITE SE I SEBE I BOGA.KUPITE JEDAN BROJ POSLANIKA PREKO STRANKE I ZAPOSLITE U JAVNE USTANOVE SVOJE SIMPATIZERE,A DRZITE OVE RADNIKE KAO ROBOVE I SKIDATE S NJIHOVIH LEDJA ZA SVOJE TRISKOVE I PLATE.BOJITE LI SE BOGA.IMA GA DA ZNATE VRATICE VAM SE,UKOLIKO NE POVEDETE RACUNA O OVOJ DJECI ROBIVIMA 21.VIJEKA.

Name

NM

07.02.2021 20:44

Vajni sindikalac i njegova demagogija.....Prazna priča.... Ništa nije uradio za te ljude.... .

ODGOVORITE
Name

Sindikat na papiru

07.02.2021 20:53

Jedino što je veće zlo od silnih uhljeba sa kupljenim diplomama su ova sindikalna gamad koja uzima novac ne radeći ništa i koristi privilegije, a trebalo bi da zastupaju najobespravljeniju radničku klasu u Evropi.

ODGOVORITE
Name

Zašto javno ne kažete

07.02.2021 20:58

Tako je sve ali zašto javno nekažete kija su to preduzeća i čija,, ko su gazde i gde su im pogoni, zašto nedođe neko i nesnimi istinu, štaće jadne žene njih treba razumjeti,, ko je taj iz Doboja što po Hercegovini isto to radi,, Trebinje, Bileća, isto stanje, polomiše žene po 10 sati za 600 maraka, samo nedelja slobidna, odmora pola im ukradu, ovo je čisto ribijaški život ovi žena,,, javno ih prozovite,, imenom i prezimenom, pozdrav.!!!

ODGOVORITE
Name

Gdhe je onaj pekar

07.02.2021 21:00

Alo pekar Trivivu sta cemo sad slizo si se sa Sajom lopovom koji ima duple fiskalne kase a nedste da radnici dobiju normalne plate gdje su ti Skrebici i ona fukara iz beme

ODGOVORITE
Name

Radmila

07.02.2021 21:04

Strasno strasno a oni vajni poslodavci trebaju se zvati robovlasnici strasno voze mercedese otvaraju fabriku za fabrikom kradu poreze uzas ovo je Kolumbija uzas trebamo svi u Njemacku gdje je sad ona babetina iz sindikata ima vozaca i sluzbeni auto a nista ne radi

ODGOVORITE
Name

Mrki

07.02.2021 21:33

Toliko se za dan zaradi u nekim državama Evripe ili Amerike za jedan dan,ne bas u fabrikama ali na građevini dobar majstor sigurno.Ko ne vjeruje evo stranica. http://www.ironjobs.org/page_greatpay

ODGOVORITE
Name

Re

07.02.2021 21:45

Dok je ovakvih sto su prezadovoljni sa 400km platom nece nam nikad ni biti bolje.Zbog takvih se "gazdama" moze jer uvijek ima budala koji ce raditi za dzaba.

ODGOVORITE
Name

@Re

08.02.2021 07:15

Sramota je reci da su ovi radnici zadovoljni. Ljudi ovo rade iz ocaja, a drzava bi trebala da brine o njima i kontrolise da "poslodavci" postuju zakone. Ti mora da si sa druge strane zakona kad mislis da u Srpskoj bilo ko moze da se izbori za bilo kakvo pravo.

Name

Pera

07.02.2021 21:52

Ko je to dozvolio?? Da imamo državu koja funkcioniše pa da tu fabriku zatvori indpekcija a on plati penale za neisporučenu robu drugi bi razmišljali kako ce raditi!! Ovako INSPEKCIJA DOĐE DOBIJE CIPELE ODIJELO ZA ČITAVU PORODICU e onda napišu da u toj fabrici cvijeta ju ruže!

ODGOVORITE
Name

Bronhi

08.02.2021 07:10

Zakonom dozvoljeno!

Name

KOSTA

07.02.2021 22:08

BIJELJINAC - KOMENTAR NA MJESTU !

ODGOVORITE
Name

Djoks

07.02.2021 22:08

Ovo je bruka i sramota.

ODGOVORITE
Name

Moja mala

07.02.2021 22:32

Divno sije, kad bi malo malo malo prestala da bije. Sala, da znam na svojoj kozi da je tamo cesto haos.

ODGOVORITE
Name

Snajder

07.02.2021 23:29

Tesko mi je kad vidim ove zene na slici kako rade pognute glave do kasno.Kad dodju kuci opet nema odmora.Tekstilna bransa je uvjek slabo placena ali ovo sto sam ovde procitao nije normalno.Nemojte cutatim uradite nesto za svoja prava ili cao.Bolje je raditi na zemlji ko je ima i biti svoj gazda,pa makar samo za sebe.

Name

Miso

08.02.2021 00:54

Nema lufeg naroda od ovog goni gamad neka pocrkaju ti isti se guraju da prvi glasaju za SNSD i ostali bandu koja to dozvoljava gdje im je novi zakon o radu jebo im on majku!

Name

Nedjo tomic

08.02.2021 02:23

Treba njima jos skinuti plate,i nedat im ni da jedu,jer zene sa sela trce da rade za 400 km a nece da drze kravu ni krmacu,a djeca im jedu pastete za obrok i parizer od 1,75 km.

ODGOVORITE
Name

Fenix

08.02.2021 04:02

Pa nerade radnici bilo gdje u Republici Srpskoj za takve zarade i sve to trpe pa i sexualno uznemiravanje , što su glupi nego što je svaka porodica dovedena u stanje natezanja od prvog do prvog .Narod nema lufta da preživi bez i takvog rada ni jedan mjesec.Nama trebaju političari kao što Banjaluka ima Draška Stanivukovića koji ima viziju,cilj,želju da stvara pošteno društvo sa istim šansama za uspjeh za sve a ima mladost pa nemora piti brufene,kafetine,diklofene,aspirine i + neke ljekove ako ima terapiju za šećer,pritisak ili nešto drugo a to su ovi političari preko 55-60 godina ,+ u tim godinama manje energije,potreba za dužim odmorom,šira porodica itd itd.Nama treba MLADOST.

ODGOVORITE
Name

Marcone

08.02.2021 04:31

"BEMA" tako je kod njih,da smo mi neki normalan narod potpisali bi mu se na mašinie i svi zajedno izašli !!!

ODGOVORITE
Name

Snjezana

08.02.2021 07:46

Narod je sludjen,a poslodavcu takvi odgovaraju i trebaju! Vecina radnica u BEMI nije procitala sadrzaj u ugovoru o prijemu u radni odnos! Plata im je 240km,jer im se na taj iznos uplacuju doprinosi! Prijavljene su na 4h! 400 km im je stimulacija! Dobiju ukupno 640 km!!! I misle da im je to plata? Neka razmisle kolika ce im biti penzija!? Da su pametne,pa da ustanu i potpisu se na te masine,odu i ne dodju par dana na posao ,mozda bi im buduca plata bila mnogo veca! Ovako,neka rade i razmisljaju kako ce sastaviti kraj s krajem!

Name

Fenix

08.02.2021 05:46

Gradjani imaju u prosjeku po 1000 maraka.Nije malo.?. 1 srednje plaćen političar od 2500 maraka + 3 radnika po 520 maraka ukupno zarade 4 hiljade ÷ 4 = 1000 maraka. Opa bato sarma se u prosjeku jede?super!. 3 gradjanina kupus jedu i jedan političar meso.J'bem ti prosjek .

ODGOVORITE
Name

Miso

08.02.2021 07:10

Sve smo mi to krivi kao narod poznajem nase zene koje su bile u vezi sa Bugarma u Fabrici Duvana to su zene bez obraza i karaktera za sitni svoj interes.A one koje nisu htjele njihovim stopama bila su proganjane, ponizavane i premjestane na najgora radna mjesta .Mjesto da su radnici bili slozni i istjerali tu Bugarsku mafiju koju je doveo SNSDe da unisti jednu fabriku koja je radila 130 godina.

Name

ШВРЋКО

08.02.2021 06:23

Шта рећи,нормалан и живот достојан човека је давно напустио ове просторе.Земља у којој владају криминалци,приватизовала предузећа за сићу,такорећи џаба добили.Данас понижавају раднике или једноставно неће да раде и крчме имовину давно стечену радничким жуљевима.Све живо су уништили и покрали.Радник данас нема никаква права а у власти се сви праве луди. Нека нам је Бог на помоћи.

ODGOVORITE
Name

borac

08.02.2021 06:23

Ovo je strasno ,nemozete ni zamisliti kakve grozote zenama govori onaj nesretnik iz BEME ,a svake god odmor 5 do 10 dana maksimum .

ODGOVORITE
Name

Bema

08.02.2021 06:29

Otiđite u Bemu fabriku u Banjaluci i pitajte za koliko žene rade , a direktor je odbornik i član Snsd Marinko Umičević, preletač i papak , 70% posto ljudi radi za od 500 do 700 maraka a oni prave prosjek sa onima koji imaju nekoliko desetina hiljada maraka mjesečno , gluplji narod od Bosanaca nema , umjesto da otjeraju ovu vlast i počnu normalno živjeti a ne kao stoka oni podrzavaju ljude poput Dodika koji je od tog istog naroda ukrao stotine miliona maraka , nevjerovatno koliko je narod glup i dokle će ovo trpjeti i gledati

ODGOVORITE
Name

Vladimir

08.02.2021 06:48

Koje fabrike? Koja Darija? Ima dosta istine ali ovo je jedna ispricana prica a ne napravljeno istrazivanje. Meni je jedna novinarka rekla kako sami novinari uzimaju pare kako bi napisali lazne vijesti, popljuvali nekoga.... Onda sam napravio anketu i istrazivao te dosao do saznanja koje sam dobio od lica AN, PK, NM kako je korunpiranost novinara u RS oko 78,5%.....

ODGOVORITE
Name

А

08.02.2021 07:01

Ево ја сам радио у државној фирми, стигао до пензије и никад нисам био на мору за годишњи. Море и није нека срећа, бар за мене.

ODGOVORITE
Name

A re A

08.02.2021 13:30

Ni ja ne idem na more jer mi u poređenju sa visokim morskim temperaturama više prija planina i domaća klopa i piće. Ako ćemo pošteno za istu sumu novca dobijem bolji ugođaj na seoskom imanju. Na moru (dalmacija) za istu dobiješ more i kikiriki.

Name

Bee

08.02.2021 07:22

...ali je bitno da su Srbi, da pišu ćirilicu i da glasaju za SNSD.

ODGOVORITE
Name

Radnik

08.02.2021 07:23

Pa koja stranka se bori za radnička prava? Koji sindikat? Nijedna, nijedan! Kod nas je na svim poljima haos. Nikad više radnik na prostoru bivše-Yu neće imati ona prava kao što je tad imao. A rat nas je ukopao.

ODGOVORITE
Name

Isto svuda

08.02.2021 07:26

Nisu samo tri tvornice u BiH takve,sve su tvornice obuće iste.Mozda nesto malo vece plate ali racunajući i topli obrok i minuli rad i sve ostalo što radnika po zakonu sleduje. Ponižavanja i pljuvanja skoro svi trpe i ćute.Ako se pobune ili negoduju na bilo koji način onda im bude još gore nego što je bilo i čak mogu ostati bez posla.Ovo sve je neročito došlo do izražaja od kad je počela korona pa su se poslodavci još više posilili.A to ce tako biti dokle god su pojedini poslodavci poslanici u narodnoj skupštini i kroje zakon kako njima odgovara.Poslodavcima koji imaju svoje privatne firme treba zabraniti da se kandiduju za bilo koju poziciju u vlasti.Sasvim im je dovoljno i previse ono što zarađuju od vlastitog biznisa.

ODGOVORITE
Name

Da se ne lažemo

08.02.2021 07:36

Većina porodica živi veoma solidno. Jedan mali procenat je prinuđen raditi za manje od 1000 KM i slažem se da njima država treba da pomogne dodatno. Ipak, 90% ljudi živi sasvim solidno. Ranije je taj procenat bio niži ali je mnogo ljudi otišlo u inostranstvo i rešilo svoje pitanje na taj način. Raspitajte se malo bolje kod poljoprivrednika, redovno dobijaju subvencije za polj.mehanizaciju i podsticaje. Većina njih je zadovoljna... Samo da budemo malo objektivniji...

ODGOVORITE
Name

Ljuta guja mico moj

08.02.2021 08:10

Da se ne lazemo,ovako kako ti pises govore samo Sasa Trivic i Milorad Dodik!! Bilo bi fino da je i ovako! Ali na zalost mnogo je crnje! Sin i snaha fakultetski obrazovani( drzavni fakulteti) imaju ukupno 1170 km ! Ti ili sanjas ili si jedan od gore navedenih likova! Probudi se!

Name

sico

08.02.2021 10:01

Pa u pravu si,recimo moja mama ima 280 km penzije za 30 godina staža,ne zna šta će od para,

Name

Crni

08.02.2021 07:38

Minimalna plata je 520 KM a radnici rade za 375 KM. Kako? Pa tako što im on na račun isplaćuje 520 KM a onda mu oni razliku moraju vratiti u kešu i ćute jer se boje da ne izgube i to malo šta dobiju. Ko je kriv? Pa samo i isključivo korumpirani inspekcijski organi koji "KAO NE ZNAJU SVE FIRME PONAOSOB U KOJIM SE TO DEŠAVA". Samo u ovakvoj državi poslodavcni "izrabljivači" mogu to da rade i to je "jasno kao dan". E to je ono Dodikovo : "Pa nisam ja to uradio!!". Odgovor: "Nisi direktno ali si stvorio kriminalnu i korumpiarnu atmosferu u kojoj sve to može da se dešava!!!!".

ODGOVORITE
Name

pero

08.02.2021 07:44

Bijeljina , inspektori obuku sebe i djecu , od paštete do pločica sve džaba i još ti drobi o zakonu , a ti narode ako si neke sreće imaš 520 km , 3u 1 plata i topli obrok i regres i prekovremeni rad ??

ODGOVORITE
Name

Sto znaci

08.02.2021 08:23

Ak8 je dvoje iz porodice zaposleno, ukupna primanja za kucni budjet 750KM. A prosjecna plata, a potrosacka korpa? Rezije, dilazak i odlatak na posao,koliko preostane ima li za rucak? Je lu u pitanju roblje ili radnici? Kakvo smo to drustvo nepravedno prihvatili da se stvori?

ODGOVORITE
Name

Ko?

08.02.2021 08:35

Nego dajte imena preduzeća, nek se zna, transparentno

ODGOVORITE
Name

Ilija

08.02.2021 16:31

Bruka i sramota, neka Umicevic sedne za masini za te pare.

ODGOVORITE