Оне су прошле кроз пакао злостављања: Батине и психичка тортура!

Данас се широм света обележава Дан борбе против насиља над женама. Многе наше познате даме попут кошаркашице Милице Дабовић, глумице Мине Лазаревић и певачице Наташа Беквалац, преживеле су насиље од својих емотивних партнера, и целу ту агонију и борбу поднеле стојички.

Магазин 25.11.2020 | 22:54
Оне су прошле кроз пакао злостављања: Батине и психичка тортура!

Поред тога што се баве јавним пословима, ове даме деле још једну заједничку ствар – све су биле жртве насиља. Иако су лепе, успешне, познате и утицајне, ни њих није заобишла страшна судбина. Након преживљеног насиља, јавно су причале о томе, како би својим утицајем деловале на свест жена које ову битку бију и даље.

Најскорији пример насиља над женама догодио се у априлу ове године, када је манекекна Сандра Обрадовић преко свог Инстаграм профила јавно проговорила о насиљу које трпела од стране невенчаног супруга Владимира Бабића.

“2.4.2020. догодило се насиље када сам након врло честих претњи о избацивању из стана, напустила исти са бебом током пандемије коронавируса и преселила се на Нови Београд. Мој син и ја смо коначно живели мирно и спокојно, док се дотични “господин” после 7 дана није сетио да има дете, када је почео константно да ме узнемирава, да ми пише, да ме зове, а онда и да долази испред зграде у којој смо живели дете и ја”, говори манекенка Сандра Обрадовић, наводећи да је већ неко време жртва породичног насиља.

Сандра је након овог инцидента са тадашњим партнером открила да ју је он неколико пута до сада малтретирао. Манекенка је признала да због страха дуго није смела да пријави Владимира за породично насиље.

“Ја сам се плашила, причао ми је да је врло моћан, да има везе свуда. Из страха нисам смела да га пријавим”, испричала је она у Новом јутру и додала:

“Разлог због ког је почео тако да се понаша је тај што је он насилник, сметала му је шољица кафе, сметало му је што перем веш, све му је сметало”, каже она.

Иако су медији венчање Наташе Беквалац и Луке Лазукића на Ибици прогласили “трећом срећом”, неколико месеци касније, преносили су ужасавајуће фотографије Наташиног пребијеног лица.

Певачица је признала да ју је тадашњи муж Лука Лазукић злостављао од првог дана брака 25. септембра 2017. године, па све до 14. априла 2018. године, када ју је крвнички претукао у њеном стану на Дедињу, само четири месеца након порођаја. Све до тада, у јавности су деловали као савршен пар.

“Он мене није ударио, он је мене претукао! То је био крај, била сам понижена, али је за мене од удараца био гори судски процес, јер сам се у судници осећала као да сам ја крива и као да је ситуација обрнута, поготово када су ме питали: ‘Мислите ли да је у реду што сте нагло пробудили мужа?’. Покушавали су да ме направе кривом, а ја сам почела да верујем да можда и јесам, али сам доказала да нисам, јер су стручњаци вештачили моје повреде и доказали да то нисам могла сама себи да урадим. У тим тренуцима сам осетила да сам дотакла емотивно дно и била као жена потпуно осрамоћена”, испричала је певачица у једном од првих интервјуа на ту тему.

2017. године српску јавност је шокирала вест да је и позната кошаркашица Милица Дабовић жртва насиља. Њу је у њеном стану те године претукао бивши партнер Симон Шиклић, након чега је реаговала полиција.

“Ја нисам била жртва једном, него 20 пута. После другог, трећег злостављања сам онако рашчупана позвала маму вриштећи, а она је позвала полицију. Симон ми је запретио ножем да не смем ништа да кажем или ће ме убити”, испричала је кошаркашица недавно, осврнувши се на страшан тренутак кад је у фебруару 2017. године у њеном стану њен тадашњи дечко Симон Шиклић покушао да је задави.

Глумицу Мину Лазаревић претуако је супруг у њиховом стану. Полиција је дошла тек када је њен супруг, балетан Горан Станић, запуцао аутоматском пушком са терасе. Приликом претреса стана, полиција је код Станића пронашла још једно оружје и каписле за детонатор. Наводно, Станић је пијан напао Мину, док је у стану било троје деце, њихово двоје и дете које глумица има из претходне везе.

Глумица никад у јавности није желела да говори о овом инциденту, док је њен отац, Љубиша Лазаревић отворено причао о паклу кроз који је прошла Мина. Он је 2015. године рекао за медије да то није био први испад Станића, па се присетио да је и њему пар пута лупао на врата, уз речи:

“Те вечери Горан је био пијан. Попио је више од литар ракије, био је љут и није знао шта ради. Последњих неколико месеци Горан је постао агресиван, чак је тукао и децу за сваку ситницу.”

Водитељ Влада Станојевић је 2015. године насрнуо на своју супругу, фитнес инструкторку Ана-Марију Жујовић. У раним јутарњим часовима након бурне свађе, ударио ју је у њеном стану, а након окршаја је отишао. Фитнес инструкторка је најпре фотографију модрице на оку објавила на друштвеним мрежама уз речи:

“Нисам Ријана, али ни ти ниси Крис Браун, а што је најгоре ово је Србија, земља где нико не одговара за своја дела.”

Касније је инструкторка пријавила насилника и полицији. Након тога повукла се из јавности, али се прошле године обратила на друштвеним мрежама речима:

“Живим овде у прелепој Србији, али неке ствари и даље не функционишу. Жене, али и мушкарци су и даље незаштићени агресије јачих. Правда не постоји или бар не још увек. Случај није решен… Нисам и нећу дозволити да будем жртва, повређена јесам, али дајем све од себе да из овога изађем као победник.”

Певачица Маја Маријана претрпела је насиље на Велики петак 2013. године. Тада је добила батине од мужа Младена Шмакића приликом повратка са славља. Инцидент се догодио у колима, након чега је певачица успела да побегне. Отишла је у Ургентни центар, где су лекари утврдили да има лакши потрес мозга.

То није био једини пут да је муж на њу дигао руку. Она је годинама трпела насиље од свог супруга. Исте године, Мају је Младен наводно ишамарао током снимања спота Дејана Матића, али се она усудила да га пријави тек када су је у то убедили лекари.

Ивана Стаменковић Синди, некадашња певачица групе “Моделс”, последњих година борила се за старатељством над ћерком, које је суд доделио њеном бившем супругу Николи Павловићу. Њен бивши супруг се претходно нашао на суду због оптужби да је 2012. године давио Стаменковићеву, која је задобила и повреде главе од ударања у зид.

“Бивши муж ме је тукао и давио у трудноћи. Да ли је тада размишљао о свом нерођеном детету? Када се дете родило, ударио ми је шамар после ког сам пала са све бебом у наручју… Када сам одлучила да се разведем, јер сам желела да заштитим своје дете, он је наставио и после развода да ме туче. Отишла сам у Институт за судску медицину, сликала модрице и подливе, пријавила га полицији”, рекла је својевремено Ивана, признавши да је муж често знао да гаси цигаре по њеном телу.

У судском извештају Синди је описала још једну непријатну сцену:

“Покушао је да ме стеже за врат и дави, бацао ме је на под, а једном приликом сам задобила и прелом ребра. Најчешћи разлози свађе били су његово одсуство од куће, долазио је пијан а често ме је и варао.”

Певачица Анабела Буква није имала среће у браку са Гагијем Ђоганијем, јер је била жртва породичног насиља.

У једном ријалити програму она је детаљно описивала насиље које је трпела током четрнаестогодишњег брака са певачем Гагијем Ђоганијем.

Током једне од многих жестоких свађа између бивших супружника, певачица је изнела језиве детаље. Признала је да ју је Гаги држао везану у тоалету два дана и да је тада висила са плафона.

Међутим, Гаги није једини мушкарац који је малтретирао Анабелу. Наводно, певачица је прошле године опет била жртва насиља, али овог пута кривац је Андреј Атијас, њен други супруг.

Певачица Гоца Божиновска признала је пре пар година у једној емисији да ју је бивши супруг тукао, али из љубави.

“Тукао ме је из љубави. Мами нисам дозвољавала да ишта примети. Али када би се то догодило са мојим ћеркама, ја бих га убила”, рекла је певачица.

Она је додала и да га никада није пријавила за насиље, мада није ни открила који је муж био у питању јер иза себе има два брака.

У документарном филму “Исповест” Марија Шерифовић је открила мрачну страну своје породице и отворено проговорила о томе како је њен отац Рајко крвнички тукао њену мајку Верицу. Верица је и сама признала да је често изубијана, модра и крвава, бежала на улицу и тражила заштиту полиције, али и да је све трпела само због Марије јер се се плашила да ће јој муж одузети ћерку.

“Рајко и ја смо се венчали 1981. године. Моја породица њега није хтела да прихвати, тата и некако, помирио се са тим, али мама ми није опростила и зато сам много патила. Моји родитељи ми нису били ни на свадби, било ми је тешко, али сам знала да се неће појавити. Три године касније родила сам Марију, то је била трећа успешна трудноћа, пре тога сам имала спонтане, и зато сам била најсрећнија на свету када сам родила Мару и узела је у наручје. Било је дивних тренутака са Рајком, он је добар човек, али пусти алкохол. Тешко сам се носила са тим, и физички ме је малтретирао. Била сам дете, шта сам знала, мислила сам да су нормалне батине у браку, бежала сам, нисам знала ништа. Мојима нисам ништа ни причала, нисам ни смела…”, испричала је Верица својевремено.

Певачицу Миу Борисављевић претукао је бивши дечко Никола Минић, након наступа у једном београдском клубу. После краће препирке с њим, Никола је Мији ударио неколико шамара, а она је, уместо кући, отишла у полицију и пријавила га. Миа није крила да је имала страх док је живела са бившим дечком, због његовог насилничког понашања.

“Било је ту свега и свачега, и праћења, и прислушкивања телефона, и упадања у стан, тако да генерално није био леп период живота”, својевремео је изјавила певачица.

Данас је у срећном браку са колегом Бојаном Грујићем, са којим има ћеркицу.

Певачица Катарина Каја Остојић такође се нашла на листи познатих дама које су претрпеле насиље.

Наиме, Каја је добила батине испред клуба, где јој је том приликом украден и мобилни телефон. Њу је песницама ударао непознати мушкарац који јој се раније у клубу удварао и покушао да је пољуби.

Певачица Гоца Тржан признала је да је трпела насиље свог бившег емотивног партнера и истакла да о таквим стварима не треба ћутати.

“Први пут када је то урадио нисам га оставила, али када се поновило – јесам. Ударио ме је и пробио ми бубну опну. Не желим тога да се сећам, али добро је да се зна јер се такве ствари дешавају и о њима не треба ћутати”, изјавила је певачица својевремено.

Она је на свом Јутјуб каналу објавила видео-клип у којем говори о насиљу над женама, и о свом искуству.

Подсетимо, свако насиље у породици треба да буде пријављено. То је могуће учинити анонимним и бесплатним позивом полицији на 192. За информације и подршку, сваког радног дана од 10 до 20 сати, доступан је СОС телефон Аутономног женског центра: 0800 100 007.

Извор: Нова.рс фото: принтсцреен

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

наси

25.11.2020 22:10

какви наши .....то су србијанке а ви сте Из БиХ, јебо те глупљег свијета невидје

ОДГОВОРИТЕ