One su prošle kroz pakao zlostavljanja: Batine i psihička tortura!

Danas se širom sveta obeležava Dan borbe protiv nasilja nad ženama. Mnoge naše poznate dame poput košarkašice Milice Dabović, glumice Mine Lazarević i pevačice Nataša Bekvalac, preživele su nasilje od svojih emotivnih partnera, i celu tu agoniju i borbu podnele stojički.

Magazin 25.11.2020 | 22:54
One su prošle kroz pakao zlostavljanja: Batine i psihička tortura!

Pored toga što se bave javnim poslovima, ove dame dele još jednu zajedničku stvar – sve su bile žrtve nasilja. Iako su lepe, uspešne, poznate i uticajne, ni njih nije zaobišla strašna sudbina. Nakon preživljenog nasilja, javno su pričale o tome, kako bi svojim uticajem delovale na svest žena koje ovu bitku biju i dalje.

Najskoriji primer nasilja nad ženama dogodio se u aprilu ove godine, kada je manekekna Sandra Obradović preko svog Instagram profila javno progovorila o nasilju koje trpela od strane nevenčanog supruga Vladimira Babića.

“2.4.2020. dogodilo se nasilje kada sam nakon vrlo čestih pretnji o izbacivanju iz stana, napustila isti sa bebom tokom pandemije koronavirusa i preselila se na Novi Beograd. Moj sin i ja smo konačno živeli mirno i spokojno, dok se dotični “gospodin” posle 7 dana nije setio da ima dete, kada je počeo konstantno da me uznemirava, da mi piše, da me zove, a onda i da dolazi ispred zgrade u kojoj smo živeli dete i ja”, govori manekenka Sandra Obradović, navodeći da je već neko vreme žrtva porodičnog nasilja.

Sandra je nakon ovog incidenta sa tadašnjim partnerom otkrila da ju je on nekoliko puta do sada maltretirao. Manekenka je priznala da zbog straha dugo nije smela da prijavi Vladimira za porodično nasilje.

“Ja sam se plašila, pričao mi je da je vrlo moćan, da ima veze svuda. Iz straha nisam smela da ga prijavim”, ispričala je ona u Novom jutru i dodala:

“Razlog zbog kog je počeo tako da se ponaša je taj što je on nasilnik, smetala mu je šoljica kafe, smetalo mu je što perem veš, sve mu je smetalo”, kaže ona.

Iako su mediji venčanje Nataše Bekvalac i Luke Lazukića na Ibici proglasili “trećom srećom”, nekoliko meseci kasnije, prenosili su užasavajuće fotografije Natašinog prebijenog lica.

Pevačica je priznala da ju je tadašnji muž Luka Lazukić zlostavljao od prvog dana braka 25. septembra 2017. godine, pa sve do 14. aprila 2018. godine, kada ju je krvnički pretukao u njenom stanu na Dedinju, samo četiri meseca nakon porođaja. Sve do tada, u javnosti su delovali kao savršen par.

“On mene nije udario, on je mene pretukao! To je bio kraj, bila sam ponižena, ali je za mene od udaraca bio gori sudski proces, jer sam se u sudnici osećala kao da sam ja kriva i kao da je situacija obrnuta, pogotovo kada su me pitali: ‘Mislite li da je u redu što ste naglo probudili muža?’. Pokušavali su da me naprave krivom, a ja sam počela da verujem da možda i jesam, ali sam dokazala da nisam, jer su stručnjaci veštačili moje povrede i dokazali da to nisam mogla sama sebi da uradim. U tim trenucima sam osetila da sam dotakla emotivno dno i bila kao žena potpuno osramoćena”, ispričala je pevačica u jednom od prvih intervjua na tu temu.

2017. godine srpsku javnost je šokirala vest da je i poznata košarkašica Milica Dabović žrtva nasilja. Nju je u njenom stanu te godine pretukao bivši partner Simon Šiklić, nakon čega je reagovala policija.

“Ja nisam bila žrtva jednom, nego 20 puta. Posle drugog, trećeg zlostavljanja sam onako raščupana pozvala mamu vrišteći, a ona je pozvala policiju. Simon mi je zapretio nožem da ne smem ništa da kažem ili će me ubiti”, ispričala je košarkašica nedavno, osvrnuvši se na strašan trenutak kad je u februaru 2017. godine u njenom stanu njen tadašnji dečko Simon Šiklić pokušao da je zadavi.

Glumicu Minu Lazarević pretuako je suprug u njihovom stanu. Policija je došla tek kada je njen suprug, baletan Goran Stanić, zapucao automatskom puškom sa terase. Prilikom pretresa stana, policija je kod Stanića pronašla još jedno oružje i kapisle za detonator. Navodno, Stanić je pijan napao Minu, dok je u stanu bilo troje dece, njihovo dvoje i dete koje glumica ima iz prethodne veze.

Glumica nikad u javnosti nije želela da govori o ovom incidentu, dok je njen otac, Ljubiša Lazarević otvoreno pričao o paklu kroz koji je prošla Mina. On je 2015. godine rekao za medije da to nije bio prvi ispad Stanića, pa se prisetio da je i njemu par puta lupao na vrata, uz reči:

“Te večeri Goran je bio pijan. Popio je više od litar rakije, bio je ljut i nije znao šta radi. Poslednjih nekoliko meseci Goran je postao agresivan, čak je tukao i decu za svaku sitnicu.”

Voditelj Vlada Stanojević je 2015. godine nasrnuo na svoju suprugu, fitnes instruktorku Ana-Mariju Žujović. U ranim jutarnjim časovima nakon burne svađe, udario ju je u njenom stanu, a nakon okršaja je otišao. Fitnes instruktorka je najpre fotografiju modrice na oku objavila na društvenim mrežama uz reči:

“Nisam Rijana, ali ni ti nisi Kris Braun, a što je najgore ovo je Srbija, zemlja gde niko ne odgovara za svoja dela.”

Kasnije je instruktorka prijavila nasilnika i policiji. Nakon toga povukla se iz javnosti, ali se prošle godine obratila na društvenim mrežama rečima:

“Živim ovde u prelepoj Srbiji, ali neke stvari i dalje ne funkcionišu. Žene, ali i muškarci su i dalje nezaštićeni agresije jačih. Pravda ne postoji ili bar ne još uvek. Slučaj nije rešen… Nisam i neću dozvoliti da budem žrtva, povređena jesam, ali dajem sve od sebe da iz ovoga izađem kao pobednik.”

Pevačica Maja Marijana pretrpela je nasilje na Veliki petak 2013. godine. Tada je dobila batine od muža Mladena Šmakića prilikom povratka sa slavlja. Incident se dogodio u kolima, nakon čega je pevačica uspela da pobegne. Otišla je u Urgentni centar, gde su lekari utvrdili da ima lakši potres mozga.

To nije bio jedini put da je muž na nju digao ruku. Ona je godinama trpela nasilje od svog supruga. Iste godine, Maju je Mladen navodno išamarao tokom snimanja spota Dejana Matića, ali se ona usudila da ga prijavi tek kada su je u to ubedili lekari.

Ivana Stamenković Sindi, nekadašnja pevačica grupe “Models”, poslednjih godina borila se za starateljstvom nad ćerkom, koje je sud dodelio njenom bivšem suprugu Nikoli Pavloviću. Njen bivši suprug se prethodno našao na sudu zbog optužbi da je 2012. godine davio Stamenkovićevu, koja je zadobila i povrede glave od udaranja u zid.

“Bivši muž me je tukao i davio u trudnoći. Da li je tada razmišljao o svom nerođenom detetu? Kada se dete rodilo, udario mi je šamar posle kog sam pala sa sve bebom u naručju… Kada sam odlučila da se razvedem, jer sam želela da zaštitim svoje dete, on je nastavio i posle razvoda da me tuče. Otišla sam u Institut za sudsku medicinu, slikala modrice i podlive, prijavila ga policiji”, rekla je svojevremeno Ivana, priznavši da je muž često znao da gasi cigare po njenom telu.

U sudskom izveštaju Sindi je opisala još jednu neprijatnu scenu:

“Pokušao je da me steže za vrat i davi, bacao me je na pod, a jednom prilikom sam zadobila i prelom rebra. Najčešći razlozi svađe bili su njegovo odsustvo od kuće, dolazio je pijan a često me je i varao.”

Pevačica Anabela Bukva nije imala sreće u braku sa Gagijem Đoganijem, jer je bila žrtva porodičnog nasilja.

U jednom rijaliti programu ona je detaljno opisivala nasilje koje je trpela tokom četrnaestogodišnjeg braka sa pevačem Gagijem Đoganijem.

Tokom jedne od mnogih žestokih svađa između bivših supružnika, pevačica je iznela jezive detalje. Priznala je da ju je Gagi držao vezanu u toaletu dva dana i da je tada visila sa plafona.

Međutim, Gagi nije jedini muškarac koji je maltretirao Anabelu. Navodno, pevačica je prošle godine opet bila žrtva nasilja, ali ovog puta krivac je Andrej Atijas, njen drugi suprug.

Pevačica Goca Božinovska priznala je pre par godina u jednoj emisiji da ju je bivši suprug tukao, ali iz ljubavi.

“Tukao me je iz ljubavi. Mami nisam dozvoljavala da išta primeti. Ali kada bi se to dogodilo sa mojim ćerkama, ja bih ga ubila”, rekla je pevačica.

Ona je dodala i da ga nikada nije prijavila za nasilje, mada nije ni otkrila koji je muž bio u pitanju jer iza sebe ima dva braka.

U dokumentarnom filmu “Ispovest” Marija Šerifović je otkrila mračnu stranu svoje porodice i otvoreno progovorila o tome kako je njen otac Rajko krvnički tukao njenu majku Vericu. Verica je i sama priznala da je često izubijana, modra i krvava, bežala na ulicu i tražila zaštitu policije, ali i da je sve trpela samo zbog Marije jer se se plašila da će joj muž oduzeti ćerku.

“Rajko i ja smo se venčali 1981. godine. Moja porodica njega nije htela da prihvati, tata i nekako, pomirio se sa tim, ali mama mi nije oprostila i zato sam mnogo patila. Moji roditelji mi nisu bili ni na svadbi, bilo mi je teško, ali sam znala da se neće pojaviti. Tri godine kasnije rodila sam Mariju, to je bila treća uspešna trudnoća, pre toga sam imala spontane, i zato sam bila najsrećnija na svetu kada sam rodila Maru i uzela je u naručje. Bilo je divnih trenutaka sa Rajkom, on je dobar čovek, ali pusti alkohol. Teško sam se nosila sa tim, i fizički me je maltretirao. Bila sam dete, šta sam znala, mislila sam da su normalne batine u braku, bežala sam, nisam znala ništa. Mojima nisam ništa ni pričala, nisam ni smela…”, ispričala je Verica svojevremeno.

Pevačicu Miu Borisavljević pretukao je bivši dečko Nikola Minić, nakon nastupa u jednom beogradskom klubu. Posle kraće prepirke s njim, Nikola je Miji udario nekoliko šamara, a ona je, umesto kući, otišla u policiju i prijavila ga. Mia nije krila da je imala strah dok je živela sa bivšim dečkom, zbog njegovog nasilničkog ponašanja.

“Bilo je tu svega i svačega, i praćenja, i prisluškivanja telefona, i upadanja u stan, tako da generalno nije bio lep period života”, svojevremeo je izjavila pevačica.

Danas je u srećnom braku sa kolegom Bojanom Grujićem, sa kojim ima ćerkicu.

Pevačica Katarina Kaja Ostojić takođe se našla na listi poznatih dama koje su pretrpele nasilje.

Naime, Kaja je dobila batine ispred kluba, gde joj je tom prilikom ukraden i mobilni telefon. Nju je pesnicama udarao nepoznati muškarac koji joj se ranije u klubu udvarao i pokušao da je poljubi.

Pevačica Goca Tržan priznala je da je trpela nasilje svog bivšeg emotivnog partnera i istakla da o takvim stvarima ne treba ćutati.

“Prvi put kada je to uradio nisam ga ostavila, ali kada se ponovilo – jesam. Udario me je i probio mi bubnu opnu. Ne želim toga da se sećam, ali dobro je da se zna jer se takve stvari dešavaju i o njima ne treba ćutati”, izjavila je pevačica svojevremeno.

Ona je na svom Jutjub kanalu objavila video-klip u kojem govori o nasilju nad ženama, i o svom iskustvu.

Podsetimo, svako nasilje u porodici treba da bude prijavljeno. To je moguće učiniti anonimnim i besplatnim pozivom policiji na 192. Za informacije i podršku, svakog radnog dana od 10 do 20 sati, dostupan je SOS telefon Autonomnog ženskog centra: 0800 100 007.

Izvor: Nova.rs foto: printscreen

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

nasi

25.11.2020 22:10

kakvi naši .....to su srbijanke a vi ste Iz BiH, jebo te glupljeg svijeta nevidje

ODGOVORITE