На Трговској гори постављене мјерне станице

Мјерне станице за праћење природне радиоактивности у околишу су постављене на локацији Черкезовац на Трговској гори, рекли су данас из Фонда за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива Нуклеарне електране Кршко.

Регион 01.10.2020 | 21:25
На Трговској гори постављене мјерне станице

Постављени су тотализатор, станица за узорковање зрака и систем за мјерење амбијенталне брзине дозе, а раније је најављено да ће постојећа доза радиоактивности у околишу бити мјерена на 20 локација у општини Двор и на дијелу пута којим ће се транспортовати радиоактивни отпад до складишта.

Постављени тотализатор служиће за континуирано прикупљање падавина на локацији. Прикупљени узорци биће преузимани сваких мјесец дана те ће бити анализирани у овлаштеној лабораторији. Биће одређен укупан садржај сухе твари, укупна гама и бета активност, те садржај стронција и триција.

Предвиђено вријеме праћења радиоактивности у оборинским водама за дефинисање нултог стања је година дана од постављања. Систем ће бити укључен и у редовни мониторинг након успоставе Центра.

Станица за мјерење постојеће дозе радиоактивности у околишу (амбијентална брзина дозе) садржи гама детектор с постољем, универзални записивач података и осталу потребну опрему. Гама детектор је калибриран с амбијенталном еквивалентном дозом и има широки мјерни распон који омогућује детектовање малих вриједности и промјена природних радиоактивности у околишу.

Ова станица омогућава прикупљање, анализу и похрањивање резултата континуираног мјерења амбијенталне брзине дозе на локацији Центра за збрињавање радиоактивног отпада у оснивању. Биће укључена у постојећу СПУНН мрежу, односно у систем приправности Републике Хрватске у случају повишеног нивоа радиоактивности у околишу, а осигурава улазне податке за процјену доза за становништво.

Сврха утврђивања нултог стања природне радиоактивности околиша је утврдити цјеловит и независан преглед стања радиоактивности на самој локацији Черкезовац и њезиној околини, али и на цијелом подручју општине Двор.

Подсјетимо да Хрватска планира радиоактивни отпад из Нуклеарне електране Кршко одлагати у касарни Черкезовац, у општини Двор која се налази на самој граници с БиХ. Овоме се жестоко противе грађани с обје стране ријеке Уне, али и власти.

У Босни и Херцеговини је од проблема Трговске горе на неки начин направљена тема за препуцавање политичара иако су сви сложни да Хрватска треба пронаћи ново мјесто за одлагање отпада.

Недавно је најављено и да би ускоро могло доћи до првих званичних разговора Босне и Херцеговине и Хрватске о одлагању отпада на Трговској гори, а бх. политичари су позвали и Европску унију и међународну заједницу да се укључи у рјешавање проблема.

(Клиx)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

глобал цитизен

01.10.2020 19:46

И ста це предузети када доза буде повисена,ниста наравно а околина буде озрацена нема ту поправног озрацен си и готова прица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

01.10.2020 21:04

Довешће Арапе да граде викендице,као око Сарајева,гдје су НАТО тукли са осиромашеним ураном

Name

Еко-Мјерење

01.10.2020 19:58

Јухуу, имамо мјерне и сигуроносне системе о каквима Цернобил није ни сањао.. Сада јос само да повјерујемо да техника беспрекорно ради!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паја

01.10.2020 20:01

Аха бас це они пратити и да ли је то истина.....Знаци ипак ДОДИК ниста није и неце урадити јел ТУЗИТИ НЕСМЕ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

милош

01.10.2020 21:04

Значи ништа ни од тужбе Готова ствар захваљујући Додику и његовом резону о Пељешком мосту"Хрватска на својој територији може радити што хоче""

ОДГОВОРИТЕ
Name

XX

01.10.2020 21:52

Иде све по плану...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мати

02.10.2020 07:02

Ту пропаст нам је Додик и његови папци обезбиједио. Да српска дјеца и остали становници удису отрове и хрватски нуклеарни отпад. А тек каква це се дјеца радјати. Јесмо ли имали право на ово.

ОДГОВОРИТЕ