Na Trgovskoj gori postavljene mjerne stanice

Mjerne stanice za praćenje prirodne radioaktivnosti u okolišu su postavljene na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori, rekli su danas iz Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško.

Region 01.10.2020 | 21:25
Na Trgovskoj gori postavljene mjerne stanice

Postavljeni su totalizator, stanica za uzorkovanje zraka i sistem za mjerenje ambijentalne brzine doze, a ranije je najavljeno da će postojeća doza radioaktivnosti u okolišu biti mjerena na 20 lokacija u opštini Dvor i na dijelu puta kojim će se transportovati radioaktivni otpad do skladišta.

Postavljeni totalizator služiće za kontinuirano prikupljanje padavina na lokaciji. Prikupljeni uzorci biće preuzimani svakih mjesec dana te će biti analizirani u ovlaštenoj laboratoriji. Biće određen ukupan sadržaj suhe tvari, ukupna gama i beta aktivnost, te sadržaj stroncija i tricija.

Predviđeno vrijeme praćenja radioaktivnosti u oborinskim vodama za definisanje nultog stanja je godina dana od postavljanja. Sistem će biti uključen i u redovni monitoring nakon uspostave Centra.

Stanica za mjerenje postojeće doze radioaktivnosti u okolišu (ambijentalna brzina doze) sadrži gama detektor s postoljem, univerzalni zapisivač podataka i ostalu potrebnu opremu. Gama detektor je kalibriran s ambijentalnom ekvivalentnom dozom i ima široki mjerni raspon koji omogućuje detektovanje malih vrijednosti i promjena prirodnih radioaktivnosti u okolišu.

Ova stanica omogućava prikupljanje, analizu i pohranjivanje rezultata kontinuiranog mjerenja ambijentalne brzine doze na lokaciji Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u osnivanju. Biće uključena u postojeću SPUNN mrežu, odnosno u sistem pripravnosti Republike Hrvatske u slučaju povišenog nivoa radioaktivnosti u okolišu, a osigurava ulazne podatke za procjenu doza za stanovništvo.

Svrha utvrđivanja nultog stanja prirodne radioaktivnosti okoliša je utvrditi cjelovit i nezavisan pregled stanja radioaktivnosti na samoj lokaciji Čerkezovac i njezinoj okolini, ali i na cijelom području opštine Dvor.

Podsjetimo da Hrvatska planira radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško odlagati u kasarni Čerkezovac, u opštini Dvor koja se nalazi na samoj granici s BiH. Ovome se žestoko protive građani s obje strane rijeke Une, ali i vlasti.

U Bosni i Hercegovini je od problema Trgovske gore na neki način napravljena tema za prepucavanje političara iako su svi složni da Hrvatska treba pronaći novo mjesto za odlaganje otpada.

Nedavno je najavljeno i da bi uskoro moglo doći do prvih zvaničnih razgovora Bosne i Hercegovine i Hrvatske o odlaganju otpada na Trgovskoj gori, a bh. političari su pozvali i Evropsku uniju i međunarodnu zajednicu da se uključi u rješavanje problema.

(Klix)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

global citizen

01.10.2020 19:46

I sta ce preduzeti kada doza bude povisena,nista naravno a okolina bude ozracena nema tu popravnog ozracen si i gotova prica

ODGOVORITE
Name

Ipe

01.10.2020 21:04

Dovešće Arape da grade vikendice,kao oko Sarajeva,gdje su NATO tukli sa osiromašenim uranom

Name

Eko-Mjerenje

01.10.2020 19:58

Juhuu, imamo mjerne i siguronosne sisteme o kakvima Cernobil nije ni sanjao.. Sada jos samo da povjerujemo da tehnika besprekorno radi!?

ODGOVORITE
Name

Paja

01.10.2020 20:01

Aha bas ce oni pratiti i da li je to istina.....Znaci ipak DODIK nista nije i nece uraditi jel TUZITI NESME....

ODGOVORITE
Name

miloš

01.10.2020 21:04

Znači ništa ni od tužbe Gotova stvar zahvaljujući Dodiku i njegovom rezonu o Pelješkom mostu"Hrvatska na svojoj teritoriji može raditi što hoče""

ODGOVORITE
Name

XX

01.10.2020 21:52

Ide sve po planu...

ODGOVORITE
Name

Mati

02.10.2020 07:02

Tu propast nam je Dodik i njegovi papci obezbijedio. Da srpska djeca i ostali stanovnici udisu otrove i hrvatski nuklearni otpad. A tek kakva ce se djeca radjati. Jesmo li imali pravo na ovo.

ODGOVORITE