Српска оспорава милионску тужбу „Каолина“ Братунац

Правобранилаштво Републике Српске у цјелости оспорава милионску тужбу фирме “Каолин” Братунац, тврдећи да је уговор о концесији раскинут јер га је концесионар прекршио. С друге стране, „Каолин“ не одустаје и најављује да ће тражити још већу одштету од првобитне коју је процијенио на 8,6 милиона КМ.

Република Српска 29.08.2020 | 15:32
Српска оспорава милионску тужбу „Каолина“ Братунац

На рочиште по тужби “Каолина” против РС, које одржано прије два дана у Окружном привредном суду Бањалука, представљена су мишљења три судска вјештака, машинске, рударске и економске струке.

У Правобранилаштву Српске за портал ЦАПИТАЛ кажу да “Каолин” није доказао основаност тужбе против РС.

“Наведени концесионар није прибавио потребна одобрења за почетак комерцијалног рада, чиме је Републици Српској причињена штета обзиром да је рудно богатство у земљи, и на њеној површини према Закону о рударству добро од општег интереса”, истакли су у Правобранилаштву.

Према уговорима о концесији “Каолин” је имао обавезу да отпочне са радом у року од 12 мјесеци, а тај рок је истекао 2007, односно 2008. године, након чега је РС, додају у Правобранилаштву, предузела активности ради отклањања неправилности и штитећи јавни интерес.

“Рјешењима Владе раскинути су уговори о концесији за експлоатацију каолинске руде на лежишту “Раскршће” општина Братунац и за истраживање и експлоатацију техничког грађевинског камена – дацита на лежишту “Кобиљача-Михаљевићи””, истакли су у Правобранилаштву.

Адвокат “Каолина” Амир Омерчехајић рекао је да ће тужбени захтјев највјероватније бити повећан.

“Саслушали смо три вјештака, остало је да прецизирамо тужбени захтјев, завршна ријеч је половином септембра. Биће повећање тужбеног захтјева на око девет милиона марака. Вјештак машинац израчунао је вриједност машина које су купљење за обављање посла, рударски вјештак процјенио је рударске радове који су изведени и елаборате за то и економиста је процијенио изгубљену добит. “Каолин” је имао уговор с Њемачком и уговор је пропао због раскида концесије”, истакао је Омерчехајић.

Братуначка фирма „Каолин“ тужила је Владу Републике Српске и тражи исплату чак 8,6 милиона марака на име накнаде штете и изгубљене добити, „Каолин“ је фирма за производњу и прераду неметалних руда, у власништву компаније „Цондор“ из Бајине Баште. Од октобра 2018. године фирми у Братунцу блокирани су рачуни и како тврди њихов адвокат не раде управо због одузимања концесије.

(Цапитал)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Золе

29.08.2020 14:38

Уигране шеме, доћи ће до споразумног договора на 5 милиона да се наводно оштећени и тужени уграде у ту цифру . А ти народе блеји ко и досад

ОДГОВОРИТЕ
Name

АКТИВИСТА

29.08.2020 15:21

Ја вјерујем нашем тужилаштву........ Шути чуче те неко....... Хахаха......

ОДГОВОРИТЕ
Name

све јасно

30.08.2020 16:32

Уиграни сценарио функционисе овако ;Трази се концесија која се НАРАВНО одобри а по договору набаве се рацуни и наводни папири са улагањима из сраних компанија које опет воде наси људи из исте групе и креце игранка.Прекида се концесија НАВОДНО стетна јер концесионар није испунио обавезе из уговора и суд налози исплату Сви се растале и све по закону ВУКАНОВИЦ ЈЕ ПРОВАЛИО ТАКВУ ЈЕДНУ ИЗ СВИЦЕ Б А Т А Г О Н

ОДГОВОРИТЕ