Srpska osporava milionsku tužbu „Kaolina“ Bratunac

Pravobranilaštvo Republike Srpske u cjelosti osporava milionsku tužbu firme “Kaolin” Bratunac, tvrdeći da je ugovor o koncesiji raskinut jer ga je koncesionar prekršio. S druge strane, „Kaolin“ ne odustaje i najavljuje da će tražiti još veću odštetu od prvobitne koju je procijenio na 8,6 miliona KM.

Republika Srpska 29.08.2020 | 15:32
Srpska osporava milionsku tužbu „Kaolina“ Bratunac

Na ročište po tužbi “Kaolina” protiv RS, koje održano prije dva dana u Okružnom privrednom sudu Banjaluka, predstavljena su mišljenja tri sudska vještaka, mašinske, rudarske i ekonomske struke.

U Pravobranilaštvu Srpske za portal CAPITAL kažu da “Kaolin” nije dokazao osnovanost tužbe protiv RS.

“Navedeni koncesionar nije pribavio potrebna odobrenja za početak komercijalnog rada, čime je Republici Srpskoj pričinjena šteta obzirom da je rudno bogatstvo u zemlji, i na njenoj površini prema Zakonu o rudarstvu dobro od opšteg interesa”, istakli su u Pravobranilaštvu.

Prema ugovorima o koncesiji “Kaolin” je imao obavezu da otpočne sa radom u roku od 12 mjeseci, a taj rok je istekao 2007, odnosno 2008. godine, nakon čega je RS, dodaju u Pravobranilaštvu, preduzela aktivnosti radi otklanjanja nepravilnosti i štiteći javni interes.

“Rješenjima Vlade raskinuti su ugovori o koncesiji za eksploataciju kaolinske rude na ležištu “Raskršće” opština Bratunac i za istraživanje i eksploataciju tehničkog građevinskog kamena – dacita na ležištu “Kobiljača-Mihaljevići””, istakli su u Pravobranilaštvu.

Advokat “Kaolina” Amir Omerčehajić rekao je da će tužbeni zahtjev najvjerovatnije biti povećan.

“Saslušali smo tri vještaka, ostalo je da preciziramo tužbeni zahtjev, završna riječ je polovinom septembra. Biće povećanje tužbenog zahtjeva na oko devet miliona maraka. Vještak mašinac izračunao je vrijednost mašina koje su kupljenje za obavljanje posla, rudarski vještak procjenio je rudarske radove koji su izvedeni i elaborate za to i ekonomista je procijenio izgubljenu dobit. “Kaolin” je imao ugovor s Njemačkom i ugovor je propao zbog raskida koncesije”, istakao je Omerčehajić.

Bratunačka firma „Kaolin“ tužila je Vladu Republike Srpske i traži isplatu čak 8,6 miliona maraka na ime naknade štete i izgubljene dobiti, „Kaolin“ je firma za proizvodnju i preradu nemetalnih ruda, u vlasništvu kompanije „Condor“ iz Bajine Bašte. Od oktobra 2018. godine firmi u Bratuncu blokirani su računi i kako tvrdi njihov advokat ne rade upravo zbog oduzimanja koncesije.

(Capital)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Zole

29.08.2020 16:38

Uigrane šeme, doći će do sporazumnog dogovora na 5 miliona da se navodno oštećeni i tuženi ugrade u tu cifru . A ti narode bleji ko i dosad

ODGOVORITE
Name

AKTIVISTA

29.08.2020 17:21

Ja vjerujem našem tužilaštvu........ Šuti čuče te neko....... Hahaha......

ODGOVORITE
Name

sve jasno

30.08.2020 18:32

Uigrani scenario funkcionise ovako ;Trazi se koncesija koja se NARAVNO odobri a po dogovoru nabave se racuni i navodni papiri sa ulaganjima iz sranih kompanija koje opet vode nasi ljudi iz iste grupe i krece igranka.Prekida se koncesija NAVODNO stetna jer koncesionar nije ispunio obaveze iz ugovora i sud nalozi isplatu Svi se rastale i sve po zakonu VUKANOVIC JE PROVALIO TAKVU JEDNU IZ SVICE B A T A G O N

ODGOVORITE