Нема борбе против криминала док су криминалци у правосуђу

Центар за хуману политику упутио је скупштинском одбору за политички систем и правосуђе, парламентарној истражној комисији за утврђивање стања у правосуђу и министарству правде кривичну пријаву против специјалног тужиоца, главног републичког тужиоца, главних окружних тужилаца и других тужилаца из посебног одјељења за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала и окружних тужилаштава. 

Република Српска 28.08.2020 | 18:52
Нема борбе против криминала док су криминалци у правосуђу

"Тужиоци Миодраг Бајић, Драгица Глушац, Желимир Лепир, Гордана Мијатовић, Славица Матијаш, Жељка Радовић, Младен Симић, Весна Демоњић, Славојка Малиновић и остали пријављени су због сумње да су као организована група извршили више кривичних дјела са намјером да не гоне одговорне за криминал у Републици Српској по пријавама и службеној дужности", каже се у саопштењу Центра за хуману политику.

"Да не гоне одговорне за убиство Срђана Кнежевића, Жељка Марковића, Ристе Југовића, Милана Вукелића, Давида Драгичевића и других и да не провјеравају и истражују криминал о крађи струје, ненаплаћивању јавних прихода, градњи путева, експлоатацији шљунка, јавним набавкама, партијском запошљавању и други криминал који је откривен у ревизорским извјештајима", додаје се у саопштењу.

Додају да је против главног републичког тужиоца Махмута Швраке поднесена пријава због некориштења овлаштења из члана 9 и 20 Закона о тужилаштвима у случајевима када су окружна тужилаштва неефикасно и незаконито поступала у намјери да заштите одговорне за криминал, а посебно када нису гонили одговорне за криминал из ревизорских извјештаја које им је Републичко јавно тужилаштво достављало на поступање. 

"Од скупштинског одбора за политички систем и правосуђе, парламентарне истражне комисије и министарства правде тражи се да хитно обезбиједе законске и системске услове за поступање по овој пријави, с обзиром да тужилаштва у којима се на функцијама налазе одговорни за криминал не могу сами себе кривично гонити", истиче се у саопштењу и додаје:

"Предлажу се измјене закона о ВСТС, тужилаштвима и кривичном поступку које би подразумијевале демонополизацију тужилаштава у области кривичног гоњења, да посебна тијела, грађани, њихова удружења и оштећени имају могућност кривичног гоњења, да се тужиоци бирају на изборима са ограниченим мандатом, да се успостави високи тужилачки савјет и да престану функције садашњих тужилаца због повезаности и утицаја криминалних структура на њихов рад."

"Ове промјене су цондитио сине qуа нон борбе против криминала, без којих нема владавине права, заштите основних друштвених вриједности, нормалности и перспективе", закључује се у саопштењу Центра за хуману политику.

(БН)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

ПРАВДА

28.08.2020 17:03

Све сами шљам у правосуђју набројан ал има ту кош Тегелтија ћело Илић вози бмw 6 од 250 000 марака питам се откуд му толике паре само за ауто гдје остало само народ и мотика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гангаго

28.08.2020 17:08

Даyтонланд (БиХ) је сва посебна и аутентицна: Главни иницијатори корупције, криминала и злоупотребе функције долазе управо из власти, а та иста власт има задатак да све то сузбија на "низим" нивоима!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

28.08.2020 17:10

Тузиластво,под цијом је контролом па да ради најпрво би требало њих процесуирати све судије и у ресу и у федерацији па тек онда оформити суд који це радити у интересу дрзаве и градјана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стана

28.08.2020 17:14

Не гоне криминалце, зато гоне оне који пријаве криминал! Сав криминал се цува у Лепировој ладици!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стано

28.08.2020 19:14

Терапија? Узимаш ли редовно?

Name

Као у Румунији

28.08.2020 19:55

Теско стање....

Name

Воз

28.08.2020 17:41

Т. А К О. Ј. Е И. С. Т. И. Н. А

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОДКИВАЊЕ

28.08.2020 18:08

И Опет Подкивање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зора

28.08.2020 18:56

Основни суд Бања Лука

Name

Ре Зора

28.08.2020 19:51

Само Основни суд у Бањој Луци?

Name

бака

28.08.2020 19:04

Правда земљу гради,а неправда је разара.Побројани разарају дрзаву,сјеме им се замело!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Хоод

28.08.2020 19:22

Апсолутно се слажем,да криминалце са именом и презименом удаље из свих ових институција! Једино тако је могуће успоставити ред у правосуђу и вратити част и достојанство и суду и студијама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аполо 11

29.08.2020 04:27

Па један сто је мутио око продаје државне земље гледам сад судија. Такви да нам одредјују ко је прав а ко је крив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злочиначка организација

29.08.2020 05:13

Сви набројани сачињавају злочиначку правосуднополициску организацију формирану 2005 године када су учествовали у ослобађању Милорада Додика на Основном Суду у Бањој Луци. Новак Кондић и Милорад Додик су поменуту багру обилато наградили новцем некретнинама и правосудним функцијама, а набројана багра из поменуте пријаве је уништила све доказе против Милорада Додика и Новака Кондић и на крају запалили архиву Основног Суда у Бањалуци. Послије одустајања 2005 године олош из пријаве је засјео на врх правосуђу Републике Српске и систематски га уништава. Петнаест година трпимо правосуднополициску криминалну злочиначку организацију да нас убија,пљацка, заташкава доказе,ослобађа психопате, кривично гоне звиждаче итд... Ове протуве из пријаве су моралне наказе и промискутетне будале које у правосуђу могу бити само оптужени а не носиоци функција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.08.2020 09:11

Па кум Милана Тегелтије Владимир Јуришић је секретар Основног Суда у Бањалуци а човјек нема ни средњу школу регуларно завршену. Милан Тегелтија преко кума Јуришића односи пресуде на Основном Суду у Бањој Луци. Омиљено друштво су им нарко дилери и власници коцкарница. Задње вријеме!!!!!

Name

Ре

29.08.2020 09:13

Па трпите још коју деценију и говорите има Бога....Ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха.....

Name

Ре

29.08.2020 09:45

Само треба провјерити везу тужиоца Славице Матијаш и убијеног Дамира Остојића званог Шијан и све ће бити јасно као дан.

Name

Борис

29.08.2020 07:06

Једино ме вјера у бога тјеши, јер за овај свијет, схватио сам , ја нисам рођен. Не могу се помирити са толиким легалним криминалом у кључним иституцијама државе. Не могу да схватим да су се људи за ово борили наговорени од стране домаћих квислинга који су продавали маглу о некаквом мраку у којем смо наводно живјели. Мало је речи да сам огорчен фукарама на власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

фуј

29.08.2020 07:35

Како су се судије и тужиоци попљували на часну професију правника !!!! Та њихова свињарија траје већ деценијама, у овој квази-држави нема подјеле власти на законодавну , извршну и судску, све је изопачено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мр

29.08.2020 16:24

Због криминала и безакоња из врха власти и политике угрожава се опстанак ентитета.

ОДГОВОРИТЕ