Nema borbe protiv kriminala dok su kriminalci u pravosuđu

Centar za humanu politiku uputio je skupštinskom odboru za politički sistem i pravosuđe, parlamentarnoj istražnoj komisiji za utvrđivanje stanja u pravosuđu i ministarstvu pravde krivičnu prijavu protiv specijalnog tužioca, glavnog republičkog tužioca, glavnih okružnih tužilaca i drugih tužilaca iz posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala i okružnih tužilaštava. 

Republika Srpska 28.08.2020 | 18:52
Nema borbe protiv kriminala dok su kriminalci u pravosuđu

"Tužioci Miodrag Bajić, Dragica Glušac, Želimir Lepir, Gordana Mijatović, Slavica Matijaš, Željka Radović, Mladen Simić, Vesna Demonjić, Slavojka Malinović i ostali prijavljeni su zbog sumnje da su kao organizovana grupa izvršili više krivičnih djela sa namjerom da ne gone odgovorne za kriminal u Republici Srpskoj po prijavama i službenoj dužnosti", kaže se u saopštenju Centra za humanu politiku.

"Da ne gone odgovorne za ubistvo Srđana Kneževića, Željka Markovića, Riste Jugovića, Milana Vukelića, Davida Dragičevića i drugih i da ne provjeravaju i istražuju kriminal o krađi struje, nenaplaćivanju javnih prihoda, gradnji puteva, eksploataciji šljunka, javnim nabavkama, partijskom zapošljavanju i drugi kriminal koji je otkriven u revizorskim izvještajima", dodaje se u saopštenju.

Dodaju da je protiv glavnog republičkog tužioca Mahmuta Švrake podnesena prijava zbog nekorištenja ovlaštenja iz člana 9 i 20 Zakona o tužilaštvima u slučajevima kada su okružna tužilaštva neefikasno i nezakonito postupala u namjeri da zaštite odgovorne za kriminal, a posebno kada nisu gonili odgovorne za kriminal iz revizorskih izvještaja koje im je Republičko javno tužilaštvo dostavljalo na postupanje. 

"Od skupštinskog odbora za politički sistem i pravosuđe, parlamentarne istražne komisije i ministarstva pravde traži se da hitno obezbijede zakonske i sistemske uslove za postupanje po ovoj prijavi, s obzirom da tužilaštva u kojima se na funkcijama nalaze odgovorni za kriminal ne mogu sami sebe krivično goniti", ističe se u saopštenju i dodaje:

"Predlažu se izmjene zakona o VSTS, tužilaštvima i krivičnom postupku koje bi podrazumijevale demonopolizaciju tužilaštava u oblasti krivičnog gonjenja, da posebna tijela, građani, njihova udruženja i oštećeni imaju mogućnost krivičnog gonjenja, da se tužioci biraju na izborima sa ograničenim mandatom, da se uspostavi visoki tužilački savjet i da prestanu funkcije sadašnjih tužilaca zbog povezanosti i uticaja kriminalnih struktura na njihov rad."

"Ove promjene su conditio sine qua non borbe protiv kriminala, bez kojih nema vladavine prava, zaštite osnovnih društvenih vrijednosti, normalnosti i perspektive", zaključuje se u saopštenju Centra za humanu politiku.

(BN)

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

PRAVDA

28.08.2020 17:03

Sve sami šljam u pravosuđju nabrojan al ima tu koš Tegeltija ćelo Ilić vozi bmw 6 od 250 000 maraka pitam se otkud mu tolike pare samo za auto gdje ostalo samo narod i motika.

ODGOVORITE
Name

Gangago

28.08.2020 17:08

Daytonland (BiH) je sva posebna i autenticna: Glavni inicijatori korupcije, kriminala i zloupotrebe funkcije dolaze upravo iz vlasti, a ta ista vlast ima zadatak da sve to suzbija na "nizim" nivoima!?

ODGOVORITE
Name

Hm

28.08.2020 17:10

Tuzilastvo,pod cijom je kontrolom pa da radi najprvo bi trebalo njih procesuirati sve sudije i u resu i u federaciji pa tek onda oformiti sud koji ce raditi u interesu drzave i gradjana.

ODGOVORITE
Name

Stana

28.08.2020 17:14

Ne gone kriminalce, zato gone one koji prijave kriminal! Sav kriminal se cuva u Lepirovoj ladici!

ODGOVORITE
Name

Stano

28.08.2020 19:14

Terapija? Uzimaš li redovno?

Name

Kao u Rumuniji

28.08.2020 19:55

Tesko stanje....

Name

Voz

28.08.2020 17:41

T. A K O. J. E I. S. T. I. N. A

ODGOVORITE
Name

PODKIVANJE

28.08.2020 18:08

I Opet Podkivanje

ODGOVORITE
Name

Zora

28.08.2020 18:56

Osnovni sud Banja Luka

Name

Re Zora

28.08.2020 19:51

Samo Osnovni sud u Banjoj Luci?

Name

baka

28.08.2020 19:04

Pravda zemlju gradi,a nepravda je razara.Pobrojani razaraju drzavu,sjeme im se zamelo!

ODGOVORITE
Name

Robin Hood

28.08.2020 19:22

Apsolutno se slažem,da kriminalce sa imenom i prezimenom udalje iz svih ovih institucija! Jedino tako je moguće uspostaviti red u pravosuđu i vratiti čast i dostojanstvo i sudu i studijama!

ODGOVORITE
Name

Apolo 11

29.08.2020 04:27

Pa jedan sto je mutio oko prodaje državne zemlje gledam sad sudija. Takvi da nam odredjuju ko je prav a ko je kriv.

ODGOVORITE
Name

Zločinačka organizacija

29.08.2020 05:13

Svi nabrojani sačinjavaju zločinačku pravosudnopolicisku organizaciju formiranu 2005 godine kada su učestvovali u oslobađanju Milorada Dodika na Osnovnom Sudu u Banjoj Luci. Novak Kondić i Milorad Dodik su pomenutu bagru obilato nagradili novcem nekretninama i pravosudnim funkcijama, a nabrojana bagra iz pomenute prijave je uništila sve dokaze protiv Milorada Dodika i Novaka Kondić i na kraju zapalili arhivu Osnovnog Suda u Banjaluci. Poslije odustajanja 2005 godine ološ iz prijave je zasjeo na vrh pravosuđu Republike Srpske i sistematski ga uništava. Petnaest godina trpimo pravosudnopolicisku kriminalnu zločinačku organizaciju da nas ubija,pljacka, zataškava dokaze,oslobađa psihopate, krivično gone zviždače itd... Ove protuve iz prijave su moralne nakaze i promiskutetne budale koje u pravosuđu mogu biti samo optuženi a ne nosioci funkcija.

ODGOVORITE
Name

Re

29.08.2020 09:11

Pa kum Milana Tegeltije Vladimir Jurišić je sekretar Osnovnog Suda u Banjaluci a čovjek nema ni srednju školu regularno završenu. Milan Tegeltija preko kuma Jurišića odnosi presude na Osnovnom Sudu u Banjoj Luci. Omiljeno društvo su im narko dileri i vlasnici kockarnica. Zadnje vrijeme!!!!!

Name

Re

29.08.2020 09:13

Pa trpite još koju deceniju i govorite ima Boga....Ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha.....

Name

Re

29.08.2020 09:45

Samo treba provjeriti vezu tužioca Slavice Matijaš i ubijenog Damira Ostojića zvanog Šijan i sve će biti jasno kao dan.

Name

Boris

29.08.2020 07:06

Jedino me vjera u boga tješi, jer za ovaj svijet, shvatio sam , ja nisam rođen. Ne mogu se pomiriti sa tolikim legalnim kriminalom u ključnim istitucijama države. Ne mogu da shvatim da su se ljudi za ovo borili nagovoreni od strane domaćih kvislinga koji su prodavali maglu o nekakvom mraku u kojem smo navodno živjeli. Malo je reči da sam ogorčen fukarama na vlasti

ODGOVORITE
Name

fuj

29.08.2020 07:35

Kako su se sudije i tužioci popljuvali na časnu profesiju pravnika !!!! Ta njihova svinjarija traje već decenijama, u ovoj kvazi-državi nema podjele vlasti na zakonodavnu , izvršnu i sudsku, sve je izopačeno.

ODGOVORITE
Name

mr

29.08.2020 16:24

Zbog kriminala i bezakonja iz vrha vlasti i politike ugrožava se opstanak entiteta.

ODGOVORITE