Град као послије рата. Познат узрок експлозија

У близини луке у Бејруту, најнасељенијем делу града, одјекнула је снажна експлозија.

Свијет 05.08.2020 | 07:32
Град као послије рата. Познат узрок експлозија

Према још непотврђеним информацијама, убрзо затим се зачула и друга јака експлозија.

Први човек службе безбедности Либана генерал Абас Ибрахим на месту експлозије демантовао је верзију о детонацији пиротехнике и изјавио ја се ради о другим експлозивним средствима која су била складиштена дуго времена.

"То што се десило није екплозија пиротехнике, вец́ неких других експлозивних средстава која су складиштена дужи временски период", рекао је Ибрахим.

Ускладиштених 2.750 тона амонијум нитрата експлодирало је у уторак у луци Бејрута, проузрокујуц́и невиђену смрт и штету у главном граду Либана, објавио је премијер Хассан Диаб.

"Неприхватљиво је да се товар амонијум нитрата, процењен на 2.750 тона, шест година налази у складишту, без икаквог надзора", изјавио је на хитном ноћашњем састанку Врховног савета одбране.

"То је неприхватљиво и о том питању не можемо ћутати", додао је, како је новинарима пренео његов портпарол.

Амонијум нитрат је вештачко ђубриво и такође компонента експлозива.

"Нец́емо стати док не нађемо особу одговорну за то што се догодило", обец́ао је премијер.

Врховни савет одбране "препоручио је" Влади да прогласи "ванредно стање" од две седмице у Бејруту. Током тог периода, "врховна војна власт ц́е имати сва овлашћења у питањима безбедности", наводи се у саопштењу са седнице Врховног савета одбране.

Либанска телевизија „ЛБЦ интернешенал“ касније је објавила да је у луци експлодирало 2.700 тона калијум нитрата (шалитре), преноси Спутњик.

"За време заваривања отвора кроз које би криминалци могли да изврше крађу, дошло је до детонације терета ускладиштеног у луци са 2.700 тона калијум нитрата – шалитре", пренела је телевизија прелиминарне налазе полиције.

Арапски медији јавили су да су данас у страховитој експлозији такође повређене супруга и ц́ерка либанског премијера Хасана Диаба.

Према најновијим подацима, погинуло је најмање 50, а повређено више од 2.700 људи.

Повређено и особље немачке амбасаде

Најмање 78 особа је погинуло а око 4.000 је повређено у страховитој експлозији у уторак у луци у централном делу Бејрута, саопштиле су либанске власти.

Тај део града је разорен, велики број зграда је тешко оштећен.

Експлозија је била равна земљотресу јачине 3,5 степени, према немачком геонаучном центру ГФЗ, а чуо се и осетио даље до Кипра, више од 200 километара широм Средоземља, преноси АП.

Болнички капацитети су брзо попуњени, а повређене и даље довозе.

Страхује се да би биланс могао да буде још трагичнији, јер је много људи остало заробљено у рушевинама околних зграда, а услед великог прилива повређених, болнице су приморане да лакше случајеве смештају на оближње паркинге.

Експлозије су изазвале огромну материјалну штету, читаво лучко подручје је сравњено, а удар је био толико снажан да се осетио и на Кипру, на удаљености од 240 километара.

Повређено и особље немачке амбасаде, која се налази у близини луке, а америчка амбасада издала је упозорење својим грађанима да се информишу о развоју догађаја.

Такође, наводе да извештаји говоре о великој количини отровних гасова у ваздуху на месту експлозије због чега се препоручује ношење маске и боравак у затвореном.

"Много људи се воде као нестали, њихови рођаци трагају за њима, али је потрага отежана јер нема струје", рекао је министар здравља Хамад Хасан.

Трамп: Бејрут је нападнут, то је била бомба 

Амерички председник Доналд Трамп изјавио је да су му генерали америчке војске пренели да је експлозију у Бејруту изазвала "нека врста бомбе".

"Срео сам се са неким од наших великих генерала и чини се да они мисле да то није био догађај изазван некаквом фабричком експлозијом...Чини се да они мисле да је у питању био напад. Била је то нека врста бомбе", казао је Трамп, а пренела агенција Асошијејтед прес.

Више либанских званичника је претходно рекло да је експлозију у складишту у бејрутској луци највероватније изазвало 2.700 тона амонијака, који ту више година био ускладиштен мимо безбедносних прописа.

 

Званичници демантовали Трампа

Министарство одбране САД не види знаке да је експлозија у луци у Бејруту повезана са нападом, наводи ЦНН, позивајуц́и се на три неименована чиновника Пентагона.

Како је указао један од извора телевизије, у случају да је било индиција да се радило о нападу, америчка војска у региону би била подигнута у стање повец́ане борбене готовости и добила појачање. По његовим речима, ништа од тога се није десило.

(Агенције)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Андриц

05.08.2020 06:14

Мени је најцудније ово на крају,Трамп казе једно,а министарство одбране САД друго.Па код нас би министар аутоматски смијењен,тацније,не би био смијењен,јер никад му не био пало на памет да говори против Додика...Залосно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

?‍♀️

05.08.2020 06:17

Страсно,како се униставамо сами нетреба нам смак свијета јадан народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

05.08.2020 08:04

Значи, ако тако хемикалија лежи нагомилана у граду годинама, (па чак и да је неко запалио на крају), основа катастрофе је немар и корупција. Срећом немамо проблема са тим овдје. Ко yна [та све лежи по тим напуштеним фабрикама, ето Инцел у Бањалуци је добар доказ. Јесте пирален нађен на једном потезу, али се прави читав насеље на мјесту те исте фабрике гдје су били танкови, разна одлагалишта... ко зна шта је ту све остало у земљишту. А није то једино у БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

05.08.2020 08:12

Ово код нас држе испред пољопривредних апотека, крај путева, на отвореном, на киши и сунцу. Значи само јача варница и то је то, ха ха...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТИПИЧНО ЗА БЕЈРУТ

05.08.2020 08:53

У ЊИХ МАЛО ПА МАЛО ПА БУМ. БЕЈРУТ ЈЕ БЕЈРУТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зекан

05.08.2020 11:24

Чуј траже особу која је одговорна за експлозију....горе него на балкану

ОДГОВОРИТЕ