Глобална трка: Ко ће први развити вакцину против Ковид-19?

У току је глобална трка која се води око тога ко ће развити и масовно произвести ефикасну вакцину против нове, смртоносне и веома заразне болести Ковид-19, која је готово зауставила већину свијета.

Свијет 22.07.2020 | 16:28
Глобална трка: Ко ће први развити вакцину против Ковид-19?

Многе владе су упозориле да се свакодневни живот не може вратити у нормалу све док њихова популација не изгради антитијела за одбрану од вируса корона.

Убрзана клиничка испитивања већ се спроводе, а замјеник руског министра одбране Руслан Цаликов изјавио је јуче да је спремна прва руска вакцина против вируса корона коју су направили војни експерти и научници Националног института за епидемиологију и микробиологију “Гамалеја“.

Цаликов је рекао да су специјалисти и научници Националног истраживачког центра обавили посљедње провјере и тестирања и да су сви добровољни примаоци нове вакцине развили имуни одговор на вирус и да се добро осјећају.

Универзитет Оксфорд је у понедјељак објавио да су резултати испитивања њихове вакцине на 1.077 људи показали да је вакцина сигурна и да активира имунолшоки систем, али да је прерано рећи је ли то довољно за заштиту од Ковид-19.

Експериментална вакцина против Ковид-19 коју је развила компанија “АстраЗенека“ и научници са британског Универзитета у Оксфорду безбједна је и произвела је имуни одговор у клиничким испитивањима у раној фази код здравих добровољаца.

Вакцина, названа АЗД1222, није изазвала озбиљне нежељене ефекте и довела је до имунолошке реакције у виду антитијела и Т-ћелија, показују резултати испитивања објављени у медицинском часопису Лансет.

Главни аутор студије Ендрју Полард са Универзитета у Оксфорду рекао је да се нада да то значи да ће имунолошки систем упамтити вирус, тако да ће вакцина дугорочно штитити људе.

- Међутим, потребно нам је више истраживања прије него што потврдимо да вакцина ефикасно штити од инфекције САРС-КоВ-2 и колико дуго та заштита траје - рекао је Полард.

Америчка биотехничка фирма “Модерна“ саопштила је прије недјељу дана да ће 27. јула ући у завршну фазу испитивања своје вакцине за Ковид-19 на људима.

Компанија има за циљ да спроведе клиничко испитивање на узорку од 30.000 људи, који ће примити вакцину или плацебо.

Према подацима о испитивању, који су објављени на сајту цлиницалтриалс.гов, студија ће трајати до октобра 2022. године.

Посљедње саопштење “Модерне“ стиже након што је “Њу Ингланд Џурнал оф медисин“ објавио резултате прве фазе испитивања – која је показала да је првих 45 учесника развило антитијела на вирус.

У Кини су компаније “Синовак“ и “Синофарм“ у трећој, посљедњој фази испитивања потенцијалне вакцине на људима, док је “Кан Сино“, који развија вакцину у сарадњи са кинеском војском, на корак од посљедње фазе испитивања.

“Синовак“ вакцину развија у сарадњи са бразилским Институтом Бутантан, чији је директор рекао да вакцина има велики потенцијал да буде успјешна. “Синофарм“ је завршну фазу испитивања започео у Абу Дабију јер у њему живи више од 200 националности, а да би показали како је њихова потенцијална вакцина безбједна, примили су је и запослени у компанији. “Синофарм“ тврди да су тестови на људима показали да њихова потенцијална вакцина производи довољно висок ниво антитијела да се боре са корона вирусом, као и да је безбједна и дјелотворна.

Далеко у раду на потенцијалној вакцини одмакли су и амерички фармацеутски конгломерат “Фајзер“ који ради заједно са њемачком фирмом за биотехнологију “БиоНтек“, а вакцину покушава да развије и француска фармацеутска компанија “Валнева“.

(Тањуг)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Дјокс

22.07.2020 14:39

Ста ме брига ко це први развити вакцину против цовид-19, ја знам ко је сигурно неце примити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СКРБИЦ

22.07.2020 15:03

А ДА НЕЦЕ НАС ЕКСПЕРТ СКРБИЦ НАПРАВИТИ НЕКУ ДОМАЦУ. ОД РАКИЈЕ. ЗА КУМА И НАРОД.

Name

Стручни тим РС

22.07.2020 14:40

Тим који чине Вишковић, Зељковић, Стевандић, Ђајић, Шеранић, наравно на челу са Шкрбићем, већ је ту вакцину развио утајности, у шатору у Залужанима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алф

22.07.2020 14:52

Само да хоце позурити да сто прије надју вакцину да се свијет сто прије врати у нормалу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вирус

22.07.2020 16:10

Није ни узрок тога, па тако неоцекуј нормалу, напротив....

Name

Ето Видиш

22.07.2020 15:09

Моја Баба од марта носи једну те исту маску за једнократну употребу а још се није разболила. Мислим да би била идеалан кандидат да њена антитијела стављају у вакцину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САВО

22.07.2020 16:05

ДАЈ БОЗЕ ДАСТО ПРЕ ИЗАДЕ ДАСЕ НАРОД ОТПУСТИ ОД ОВЕОПАКЕ БОЛЕДТИ . КО НЕЦЕ ДА ПРИМИ НЕКА УМРЕ . ЈАЦУ ЈЕ ОДМА ПРИМИТИ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пипи

22.07.2020 18:05

Ти је прими ми нећемо. А ко ће умријети видјећемо

Name

Че за Пипи

22.07.2020 20:52

Јел ти то себи персираш послије двије ракије?

Name

Пиленце

23.07.2020 07:28

Ја мислим да је најбоље да вакцину произведе она њемацка фирма за гмо храну па да сви будемо и порастемо ко хибридни кукуруз. Ионако нас трују свацим па нам је свеједно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вакцина

23.07.2020 11:08

Због зараде појединца од можда 10 милијарди свијет је изгубио 1000е милијарди. Толико су обесмислили економију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзаба креците

23.07.2020 11:27

"Крај короне ,није никад ни постојала."

ОДГОВОРИТЕ