Globalna trka: Ko će prvi razviti vakcinu protiv Kovid-19?

U toku je globalna trka koja se vodi oko toga ko će razviti i masovno proizvesti efikasnu vakcinu protiv nove, smrtonosne i veoma zarazne bolesti Kovid-19, koja je gotovo zaustavila većinu svijeta.

Svijet 22.07.2020 | 16:28
Globalna trka: Ko će prvi razviti vakcinu protiv Kovid-19?

Mnoge vlade su upozorile da se svakodnevni život ne može vratiti u normalu sve dok njihova populacija ne izgradi antitijela za odbranu od virusa korona.

Ubrzana klinička ispitivanja već se sprovode, a zamjenik ruskog ministra odbrane Ruslan Calikov izjavio je juče da je spremna prva ruska vakcina protiv virusa korona koju su napravili vojni eksperti i naučnici Nacionalnog instituta za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gamaleja“.

Calikov je rekao da su specijalisti i naučnici Nacionalnog istraživačkog centra obavili posljednje provjere i testiranja i da su svi dobrovoljni primaoci nove vakcine razvili imuni odgovor na virus i da se dobro osjećaju.

Univerzitet Oksford je u ponedjeljak objavio da su rezultati ispitivanja njihove vakcine na 1.077 ljudi pokazali da je vakcina sigurna i da aktivira imunolšoki sistem, ali da je prerano reći je li to dovoljno za zaštitu od Kovid-19.

Eksperimentalna vakcina protiv Kovid-19 koju je razvila kompanija “AstraZeneka“ i naučnici sa britanskog Univerziteta u Oksfordu bezbjedna je i proizvela je imuni odgovor u kliničkim ispitivanjima u ranoj fazi kod zdravih dobrovoljaca.

Vakcina, nazvana AZD1222, nije izazvala ozbiljne neželjene efekte i dovela je do imunološke reakcije u vidu antitijela i T-ćelija, pokazuju rezultati ispitivanja objavljeni u medicinskom časopisu Lanset.

Glavni autor studije Endrju Polard sa Univerziteta u Oksfordu rekao je da se nada da to znači da će imunološki sistem upamtiti virus, tako da će vakcina dugoročno štititi ljude.

- Međutim, potrebno nam je više istraživanja prije nego što potvrdimo da vakcina efikasno štiti od infekcije SARS-KoV-2 i koliko dugo ta zaštita traje - rekao je Polard.

Američka biotehnička firma “Moderna“ saopštila je prije nedjelju dana da će 27. jula ući u završnu fazu ispitivanja svoje vakcine za Kovid-19 na ljudima.

Kompanija ima za cilj da sprovede kliničko ispitivanje na uzorku od 30.000 ljudi, koji će primiti vakcinu ili placebo.

Prema podacima o ispitivanju, koji su objavljeni na sajtu clinicaltrials.gov, studija će trajati do oktobra 2022. godine.

Posljednje saopštenje “Moderne“ stiže nakon što je “Nju Ingland Džurnal of medisin“ objavio rezultate prve faze ispitivanja – koja je pokazala da je prvih 45 učesnika razvilo antitijela na virus.

U Kini su kompanije “Sinovak“ i “Sinofarm“ u trećoj, posljednjoj fazi ispitivanja potencijalne vakcine na ljudima, dok je “Kan Sino“, koji razvija vakcinu u saradnji sa kineskom vojskom, na korak od posljednje faze ispitivanja.

“Sinovak“ vakcinu razvija u saradnji sa brazilskim Institutom Butantan, čiji je direktor rekao da vakcina ima veliki potencijal da bude uspješna. “Sinofarm“ je završnu fazu ispitivanja započeo u Abu Dabiju jer u njemu živi više od 200 nacionalnosti, a da bi pokazali kako je njihova potencijalna vakcina bezbjedna, primili su je i zaposleni u kompaniji. “Sinofarm“ tvrdi da su testovi na ljudima pokazali da njihova potencijalna vakcina proizvodi dovoljno visok nivo antitijela da se bore sa korona virusom, kao i da je bezbjedna i djelotvorna.

Daleko u radu na potencijalnoj vakcini odmakli su i američki farmaceutski konglomerat “Fajzer“ koji radi zajedno sa njemačkom firmom za biotehnologiju “BioNtek“, a vakcinu pokušava da razvije i francuska farmaceutska kompanija “Valneva“.

(Tanjug)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Djoks

22.07.2020 14:39

Sta me briga ko ce prvi razviti vakcinu protiv covid-19, ja znam ko je sigurno nece primiti.

ODGOVORITE
Name

SKRBIC

22.07.2020 15:03

A DA NECE NAS EKSPERT SKRBIC NAPRAVITI NEKU DOMACU. OD RAKIJE. ZA KUMA I NAROD.

Name

Stručni tim RS

22.07.2020 14:40

Tim koji čine Višković, Zeljković, Stevandić, Đajić, Šeranić, naravno na čelu sa Škrbićem, već je tu vakcinu razvio utajnosti, u šatoru u Zalužanima!

ODGOVORITE
Name

Alf

22.07.2020 14:52

Samo da hoce pozuriti da sto prije nadju vakcinu da se svijet sto prije vrati u normalu

ODGOVORITE
Name

Virus

22.07.2020 16:10

Nije ni uzrok toga, pa tako neocekuj normalu, naprotiv....

Name

Eto Vidiš

22.07.2020 15:09

Moja Baba od marta nosi jednu te istu masku za jednokratnu upotrebu a još se nije razbolila. Mislim da bi bila idealan kandidat da njena antitijela stavljaju u vakcinu.

ODGOVORITE
Name

SAVO

22.07.2020 16:05

DAJ BOZE DASTO PRE IZADE DASE NAROD OTPUSTI OD OVEOPAKE BOLEDTI . KO NECE DA PRIMI NEKA UMRE . JACU JE ODMA PRIMITI .

ODGOVORITE
Name

Pipi

22.07.2020 18:05

Ti je primi mi nećemo. A ko će umrijeti vidjećemo

Name

Če za Pipi

22.07.2020 20:52

Jel ti to sebi persiraš poslije dvije rakije?

Name

Pilence

23.07.2020 07:28

Ja mislim da je najbolje da vakcinu proizvede ona njemacka firma za gmo hranu pa da svi budemo i porastemo ko hibridni kukuruz. Ionako nas truju svacim pa nam je svejedno

ODGOVORITE
Name

Vakcina

23.07.2020 11:08

Zbog zarade pojedinca od možda 10 milijardi svijet je izgubio 1000e milijardi. Toliko su obesmislili ekonomiju.

ODGOVORITE
Name

dzaba krecite

23.07.2020 11:27

"Kraj korone ,nije nikad ni postojala."

ODGOVORITE