Да ли су на помолу нове блокаде у БиХ?

Политичка аналитичарка Ивана Марић сматра да ће “натезања” око фотеље директора УИО БиХ трајати пар мјесеци и да ће на крају побједу, ипак, однијети Драган Човић, предсједник ХДЗ-а БиХ.

Босна и Херцеговина 21.07.2020 | 07:35
Да ли су на помолу нове блокаде у БиХ?

Фотеља првог човјека Управе за индиректно опорезивање могла би бити нови камен спотицања власти на нивоу БиХ, која већ двије године функционише по принципу блокада и међусобних условљавања.

Таман када се чини да су проблеми ријешени и да би власт напокон могла нормално да функционише, појаве се нови захтјеви и условљавања. Да би то овај пут могла бити фотеља првог човјека УИО било је јасно још прије двије седмице, након састанка тројице лидера СНСД, ХДЗ БиХ и СДА, Милорада Додика, Драгана Човића и Бакира Изетбеговића, који је одржан како би договорили о расподјели функција на нивоу БиХ.

Камен спотицања на том састанку је, између осталих, била управо директорска позиција у УИО. Лидер ХДЗ БиХ је након састанка био стриктан у ставу да Управа за индиректно опорезивање “припада” хрватском народу.

– УИО ће бити хрватски и ни са ким га нећемо дијелити – рекао је тада Човић.

Услиједио је одговор Изетбеговића да ће се преговори наставити како би се “покушали усагласити с хрватском страном да УИО добије, ипак, бошњачка страна”.

И док се хрватски и бошњачки политичари свађају око тога коме припада то мјесто у цијелу причу су се ових дана умијешали и српски политичари, који сматрају да би у фотељи директора УИО требало да буде Србин.

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија је тако ових дана рекао “да је дошло вријеме да у фотељу директора УИО БиХ дође неко из реда српског народа.

– Не знам зашто се прича поставља на релацију Бошњаци – Хрвати. Треба знати да се Срби никада нису налазили на челу Управе. Два мандата је директор био из реда Бошњака, два из реда Хрвата и сматрам да је дошао ред на српски народ, а тако је и договорено када је формирана та Управа, да ће се директори мијењати по националном кључу – рекао је Тегелтија што је унијело додатну конфузију ко ће на крају сјести у наведену фотељу.

Политичка аналитичарка Ивана Марић сматра да ће “натезања” око фотеље директора УИО БиХ трајати пар мјесеци и да ће на крају побједу, ипак, однијети Човић.

Она истиче да смо свједоци да је Човић и у прошлости увијек добијао оно што би зацртао.

Марићева истиче да не вјерује да су СДА и СНСД претјерано заинтересовани за то мјесто, те да свака од ових странака има скривене мотиве зашто сад одједном “типују” на ту фотељу.

– Мислим да с једне стране Изетбеговић жели да повећа своје преговарачке потенцијале у борби за фотељу директора ОБА с обзиром на то да њихов кандидат тренутно не испуњава све услове за то мјесто. Вјерујем да Изетбеговић с том причом како мјесто директора УИО треба да припадне Бошњацима жели само да добије на тежини – сматра Марићева.

Додаје да, осим тога, Изетбеговић се на овај начин жели и осветити ХДЗ која одбија да подржи именовање Селме Цикотића на мјесто министра безбједности БиХ.

Марићева каже да је ријеч о класичној политичкој игри јер да је СДА заиста жељела ту фотељу могла је одмах након избора то јасно рећи, а не тек сада након што је ХДЗ одбила подржати Цикотића.

– Мислим да су то само неке њихове политичке игре како да добију оно што желе тражећи и оно што не желе. Ово је политичка игра и СНСД који покушава да мало растерети ту атмосферу између СДА и ХДЗ тврдећи како то мјесто треба припасти српском народу. На крају ће бити онако како су се на почетку договорили само ће грађани изгубити доста времена, односно институције неће имати нове директоре- закључује Марићева.

(Српскаинфо)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Андриц

21.07.2020 05:56

Ста имају градјани изгубити сто се одуговлаци с овим,глупа констатација.А као друго,ста,је ли УИО не мозе функционисати без директора???Па хајде онда док га не поставе,да покрадемо сто се мозе покрасти,а сто је под њиховом ингеренцијом,јер немају директора,бозе мој,треба искористи то.Дај не лупај...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тимотије

21.07.2020 06:30

Ако се не могу договорити онда је најбоља опција поново Кемал Чаушевић. Тада су били задовољни, сви су крали и узимали немилице само Кемо у ћузи заврши и никад никог издао није.

Name

а

21.07.2020 07:22

какви градјани?

Name

Нострадамус

21.07.2020 05:59

Ако треба бити Србин,Драган Цовиц је Србин када му истекне мандат мозе бити Хрват па онда настави свој мандат па послије 4 године мозе да буде Драган Цовиц Босњак.А мозе бити било ко из Снсд јер и ту су Хрвати водеци у странци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

21.07.2020 06:07

Има ли ико довољно јак да угаси ово све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посавски гонич

21.07.2020 06:36

Немој Ацо, РС је наса не гаси је.

Name

Мргуд

21.07.2020 06:54

Треба бити јак и подијелити ову несрећу од државе.Свак на своју страну.Најгоре су прице о заједништву и братству и јединству.

Name

@Мргуд

21.07.2020 11:53

А зашто нисмо дијелили Хрватску? 4 године су лагани тамошњи Срби и на крају отишли, тј издани!

Name

Геца

21.07.2020 15:30

ТАКО ЈЕ АЦО. КОЈЕ СМЕЦЕ ОД ЉУДИ, ОД ДРЗАВЕ. Е МОЈ НАРОДЕ ( 3 ) ПЛЕМЕНСКИ, ОДВРАТНИ. ЦУЈ ТО ЈЕ ХРВАТСКО ИЛИ СРПСКО ИЛИ БОСЊАЦКО КАКВИ СМО МИ ДИВЉАЦИ

Name

Гласац

21.07.2020 06:12

САМО СЕ БОРИТЕ ЗА ФОТЕЉЕ ТО ВАМ НЕ СМЕТА ДА ПОДИЈЕЛИТЕ А НАРОДУ СИЈЕТЕ ПРАСИНУ У ОЦИ КАКО НЕ ПРИЗНАЈЕТЕ БИХ И КАКО НЕ ПОСТОЈИ БИХ ПА СТА ОНДА РАДИТЕ ТАМО ЈЕДИНО ДА ВАС КОРОНА ПОСАЉЕ СВЕ У ИЗОЛАЦИЈУ ДА СЕ ОПАМЕТИТЕ ДА ИМА ВАЗНИЈИХ СТВАРИ ОД ПАРА И ФУНКЦИЈА.БАГРА НЕЗАОАМЦЕНА.ИЗАБРАНИ ПРЕ 2 ГОДИНЕ А ЈОС ДИЈЕЛЕ ФУНКЦИЈЕ.САМО ПАРЕ У ГЛАВИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТОП 1982

21.07.2020 06:58

Све владајуце странке на нивоу БиХ мање-висе имају власт над УИО преко управног одбора где имају своје људе. Директор би требао бити Србин по свим правилима и ако буде неко други то је издаја. Једино због цега се "наси" мозда и неце бунити је то зато сто директор царина(а ту је права лова) онда мора бити из реда друга два народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

21.07.2020 07:48

Нека буде Србин из ХДЗ -еа

Name

Горан

21.07.2020 12:56

Ово све сличи као из оног филма када је директор Шоић рекао; другови дошло је такво време сада се буде у ћузу ишло као некада у кафану...

Name

босанко

21.07.2020 07:17

па зато јер им одговара ако ХДЗ блокира будзет само распустати све владе и парламенте и тразит од Инцка да расписе пријевремене изботре на све функције

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

21.07.2020 07:31

Ма са' ће Инцко , само што није.

Name

Бих

21.07.2020 11:19

ДОГОТ НАРОД СУТИ ЊИМА МЕДИ ОНИ ХАПАЈУ А НАРОДУ К....А ОНИ ЗАВАЦАЈУ ХАЈЦАЈУ СВА ТРИ НАРОДА А МИСМОТИ ИСТО ОНИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ссс

21.07.2020 15:24

Мања стета би била без директора него са садасњим директором УИО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Договорена тактика

21.07.2020 16:11

Познато тројство које у БиХ кроји народну судбину, натежу конопац: увијек су два на једној, а један на другој страни, па овај један попусти (јер је сам), а онда се из њих тројице одреди други самац и тако редом. И таку ситуацију вуку до у недоглед, а конопац којим се надвлаче је јадан народ. И, они ће се надвлачити до у недоглед док наро тј. конопац потпуно не истроше (и психички и физички и материјално). А они ће остати и опстати-вољом народа.

ОДГОВОРИТЕ