Da li su na pomolu nove blokade u BiH?

Politička analitičarka Ivana Marić smatra da će “natezanja” oko fotelje direktora UIO BiH trajati par mjeseci i da će na kraju pobjedu, ipak, odnijeti Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Bosna i Hercegovina 21.07.2020 | 07:35
Da li su na pomolu nove blokade u BiH?

Fotelja prvog čovjeka Uprave za indirektno oporezivanje mogla bi biti novi kamen spoticanja vlasti na nivou BiH, koja već dvije godine funkcioniše po principu blokada i međusobnih uslovljavanja.

Taman kada se čini da su problemi riješeni i da bi vlast napokon mogla normalno da funkcioniše, pojave se novi zahtjevi i uslovljavanja. Da bi to ovaj put mogla biti fotelja prvog čovjeka UIO bilo je jasno još prije dvije sedmice, nakon sastanka trojice lidera SNSD, HDZ BiH i SDA, Milorada Dodika, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, koji je održan kako bi dogovorili o raspodjeli funkcija na nivou BiH.

Kamen spoticanja na tom sastanku je, između ostalih, bila upravo direktorska pozicija u UIO. Lider HDZ BiH je nakon sastanka bio striktan u stavu da Uprava za indirektno oporezivanje “pripada” hrvatskom narodu.

– UIO će biti hrvatski i ni sa kim ga nećemo dijeliti – rekao je tada Čović.

Uslijedio je odgovor Izetbegovića da će se pregovori nastaviti kako bi se “pokušali usaglasiti s hrvatskom stranom da UIO dobije, ipak, bošnjačka strana”.

I dok se hrvatski i bošnjački političari svađaju oko toga kome pripada to mjesto u cijelu priču su se ovih dana umiješali i srpski političari, koji smatraju da bi u fotelji direktora UIO trebalo da bude Srbin.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija je tako ovih dana rekao “da je došlo vrijeme da u fotelju direktora UIO BiH dođe neko iz reda srpskog naroda.

– Ne znam zašto se priča postavlja na relaciju Bošnjaci – Hrvati. Treba znati da se Srbi nikada nisu nalazili na čelu Uprave. Dva mandata je direktor bio iz reda Bošnjaka, dva iz reda Hrvata i smatram da je došao red na srpski narod, a tako je i dogovoreno kada je formirana ta Uprava, da će se direktori mijenjati po nacionalnom ključu – rekao je Tegeltija što je unijelo dodatnu konfuziju ko će na kraju sjesti u navedenu fotelju.

Politička analitičarka Ivana Marić smatra da će “natezanja” oko fotelje direktora UIO BiH trajati par mjeseci i da će na kraju pobjedu, ipak, odnijeti Čović.

Ona ističe da smo svjedoci da je Čović i u prošlosti uvijek dobijao ono što bi zacrtao.

Marićeva ističe da ne vjeruje da su SDA i SNSD pretjerano zainteresovani za to mjesto, te da svaka od ovih stranaka ima skrivene motive zašto sad odjednom “tipuju” na tu fotelju.

– Mislim da s jedne strane Izetbegović želi da poveća svoje pregovaračke potencijale u borbi za fotelju direktora OBA s obzirom na to da njihov kandidat trenutno ne ispunjava sve uslove za to mjesto. Vjerujem da Izetbegović s tom pričom kako mjesto direktora UIO treba da pripadne Bošnjacima želi samo da dobije na težini – smatra Marićeva.

Dodaje da, osim toga, Izetbegović se na ovaj način želi i osvetiti HDZ koja odbija da podrži imenovanje Selme Cikotića na mjesto ministra bezbjednosti BiH.

Marićeva kaže da je riječ o klasičnoj političkoj igri jer da je SDA zaista željela tu fotelju mogla je odmah nakon izbora to jasno reći, a ne tek sada nakon što je HDZ odbila podržati Cikotića.

– Mislim da su to samo neke njihove političke igre kako da dobiju ono što žele tražeći i ono što ne žele. Ovo je politička igra i SNSD koji pokušava da malo rastereti tu atmosferu između SDA i HDZ tvrdeći kako to mjesto treba pripasti srpskom narodu. Na kraju će biti onako kako su se na početku dogovorili samo će građani izgubiti dosta vremena, odnosno institucije neće imati nove direktore- zaključuje Marićeva.

(Srpskainfo)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Andric

21.07.2020 05:56

Sta imaju gradjani izgubiti sto se odugovlaci s ovim,glupa konstatacija.A kao drugo,sta,je li UIO ne moze funkcionisati bez direktora???Pa hajde onda dok ga ne postave,da pokrademo sto se moze pokrasti,a sto je pod njihovom ingerencijom,jer nemaju direktora,boze moj,treba iskoristi to.Daj ne lupaj...

ODGOVORITE
Name

Timotije

21.07.2020 06:30

Ako se ne mogu dogovoriti onda je najbolja opcija ponovo Kemal Čaušević. Tada su bili zadovoljni, svi su krali i uzimali nemilice samo Kemo u ćuzi završi i nikad nikog izdao nije.

Name

a

21.07.2020 07:22

kakvi gradjani?

Name

Nostradamus

21.07.2020 05:59

Ako treba biti Srbin,Dragan Covic je Srbin kada mu istekne mandat moze biti Hrvat pa onda nastavi svoj mandat pa poslije 4 godine moze da bude Dragan Covic Bosnjak.A moze biti bilo ko iz Snsd jer i tu su Hrvati vodeci u stranci.

ODGOVORITE
Name

Aco

21.07.2020 06:07

Ima li iko dovoljno jak da ugasi ovo sve.

ODGOVORITE
Name

Posavski gonič

21.07.2020 06:36

Nemoj Aco, RS je nasa ne gasi je.

Name

Mrgud

21.07.2020 06:54

Treba biti jak i podijeliti ovu nesreću od države.Svak na svoju stranu.Najgore su price o zajedništvu i bratstvu i jedinstvu.

Name

@Mrgud

21.07.2020 11:53

A zašto nismo dijelili Hrvatsku? 4 godine su lagani tamošnji Srbi i na kraju otišli, tj izdani!

Name

Geca

21.07.2020 15:30

TAKO JE ACO. KOJE SMECE OD LJUDI, OD DRZAVE. E MOJ NARODE ( 3 ) PLEMENSKI, ODVRATNI. CUJ TO JE HRVATSKO ILI SRPSKO ILI BOSNJACKO KAKVI SMO MI DIVLJACI

Name

Glasac

21.07.2020 06:12

SAMO SE BORITE ZA FOTELJE TO VAM NE SMETA DA PODIJELITE A NARODU SIJETE PRASINU U OCI KAKO NE PRIZNAJETE BIH I KAKO NE POSTOJI BIH PA STA ONDA RADITE TAMO JEDINO DA VAS KORONA POSALJE SVE U IZOLACIJU DA SE OPAMETITE DA IMA VAZNIJIH STVARI OD PARA I FUNKCIJA.BAGRA NEZAOAMCENA.IZABRANI PRE 2 GODINE A JOS DIJELE FUNKCIJE.SAMO PARE U GLAVI.

ODGOVORITE
Name

TOP 1982

21.07.2020 06:58

Sve vladajuce stranke na nivou BiH manje-vise imaju vlast nad UIO preko upravnog odbora gde imaju svoje ljude. Direktor bi trebao biti Srbin po svim pravilima i ako bude neko drugi to je izdaja. Jedino zbog cega se "nasi" mozda i nece buniti je to zato sto direktor carina(a tu je prava lova) onda mora biti iz reda druga dva naroda.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

21.07.2020 07:48

Neka bude Srbin iz HDZ -ea

Name

Goran

21.07.2020 12:56

Ovo sve sliči kao iz onog filma kada je direktor Šoić rekao; drugovi došlo je takvo vreme sada se bude u ćuzu išlo kao nekada u kafanu...

Name

bosanko

21.07.2020 07:17

pa zato jer im odgovara ako HDZ blokira budzet samo raspustati sve vlade i parlamente i trazit od Incka da raspise prijevremene izbotre na sve funkcije

ODGOVORITE
Name

RASPUCHIN

21.07.2020 07:31

Ма са' ће Инцко , само што није.

Name

Bih

21.07.2020 11:19

DOGOT NAROD SUTI NJIMA MEDI ONI HAPAJU A NARODU K....A ONI ZAVACAJU HAJCAJU SVA TRI NARODA A MISMOTI ISTO ONI

ODGOVORITE
Name

Sss

21.07.2020 15:24

Manja steta bi bila bez direktora nego sa sadasnjim direktorom UIO.

ODGOVORITE
Name

Dogovorena taktika

21.07.2020 16:11

Poznato trojstvo koje u BiH kroji narodnu sudbinu, natežu konopac: uvijek su dva na jednoj, a jedan na drugoj strani, pa ovaj jedan popusti (jer je sam), a onda se iz njih trojice odredi drugi samac i tako redom. I taku situaciju vuku do u nedogled, a konopac kojim se nadvlače je jadan narod. I, oni će se nadvlačiti do u nedogled dok naro tj. konopac potpuno ne istroše (i psihički i fizički i materijalno). A oni će ostati i opstati-voljom naroda.

ODGOVORITE