Самит ЕУ и З. Балкана - Вучић: Дјела важнија од ријечи

Одржава се видео-конференцијски самит Европске уније и Западног Балкана, на коме учествује и председник Србије Александар Вучић.

Србија 06.05.2020 | 16:25
Самит ЕУ и З. Балкана - Вучић: Дјела важнија од ријечи

Виртуелни самит одржава се у организацији председавајуће ЕУ Хрватске, а председаваће председник Европског савета Шарл Мишел.

Председник Србије Александар Вучић учествује, као један од првих говорника, на видео Самиту лидера ЕУ и Западног Балкана из редова Европске народне партије (ЕПП) и у свом излагању указао на европску перспективу Србије и солидарност унутар ЕПП.

Вучић је обавестио учеснике Самита о економској ситуацији у Србији након пандемије КОВИД-19, као и о детаљима помоћи земљама ЕУ и региона коју је Србија упутила током пандемије и истовремено захвалио за сваку врсту помоћи која је из ЕУ стигла за Србију.

Он је, такође, тражио уклањање трговинских баријера и заштитних мера и квота са нагласком на извоз челика у ЕУ за цео Западни Балкан, наводи се у саопштењу Прес службе председника.

Говорећи о незадовољству Србије због недостатка солидарности на почетку пандемије, Вучић је истакао да су дела важнија од речи, као и да је Србија своју припадност ЕУ показала и слањем помоћи земљама Уније и региона.

Председник Србије је позвао чланице ЕПП на већу међусобну солидарност.

Председник Европске народне партије Доналд Туск је рекао да разуме гнев појединих чланица због недостатка солидарности од стране ЕУ, током пандемије КОВИД-19, али је нагласио да је било и много дезинформација које су "имале за циљ да нас раздвоје".

"То се може победити само заједничким радом, нарочито на Западном Балкану", рекао је Туск.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен захвалила је на помоћи и ангажману земаља Западног Балкана током пандемије.

Хрватски премијер Андреј Пленковић, који председава данашњим Самитом, поздравио је напоре Србије и Црне Горе за преговоре о прикључењу и отварање поглавља уз наду да ће сви заједно остварити напредак у европским интеграцијама.

Грчки премијер Киријакос Мицотакис поздравио је европску перспективу земаља Западног Балкана.

"Солидарност је израз јасне и мерљиве подршке у временима када је нашим савезницима најпотребнија. Понекад та помоћ стиже прво оданде одакле је не очекујете, па је тако, када је Грчка тражила помоћ у време мигрантске кризе, Србија, на челу са мојим пријатељем Вучићем, била прва земља која је понудила помоћ и то је био гест солидарности високо цењен у Грчкој", нагласио је Мицотакис.

Премијер Бугарске Бојко Борисов је истакао да му је драго што се процес придруживања Западног Балкана креће у добром правцу и упутио подршку позиву на солидарност, коју је упутио Вучић, истакавши да ЕУ мора да уради све како не би оставио регион Западног Балкана да пати од економских последица због пандемије КОВИД-19.

Председник Кипра Никос Анастасијадес је рекао да је будућност Западног Балкана у ЕУ, са чим су се сагласили и остали учесници данашњег Самита, као и са неопходношћу веће солидарности чланица Европске народне партије.

Како је раније саопштено из Загреба, уз званичнике 27 држава чланица ЕУ, учешће на састанку потврдили су и албански премијер Еди Рама, председавајући Председништва БиХ Шефик Џаферовић, црногорски председник Мило Ðукановић, македонски премијер Оливер Спасовски и председник привремених приштинских институција Хашим Тачи.

Утврђена су правила према којима ће учесници видео-конференције седети испред неутралне позадине, на екрану иза њих неће бити никаквих државних обележја, застава, грбова, чак ни имена држава, само име и презиме особе која говори.

Позивајући се на дипломатске изворе, Хина пише да је то правило уведено на захтев Шпаније, која не жели да учествује на састанцима на којима се Косово* спомиње као држава.

На видео-конференцији ће учествовати и високи представник за спољну политику и безбедност Жозеп Борел, председник Европског парламента Давид Сашоли, представници Европске банке за обнову и развој, Светске банке, Европске инвестиционе банке и Савета за регионалну сарадњу.

Након састанка предвиђена је заједничка конференција за новинаре Мишела, председнице Комисије Урсуле фон дер Лајен и хрватског премијера Андреја Пленковића.

Учесници ће прихватити Загребачку декларацију, којом ће бити потврђена европска перспектива земаља Западног Балкана.

"Европска унија још једном потврђује недвосмислену подршку европској перспективи Западног Балкана. Западнобалкански партнери су поновили своју приврженост европској перспективи, као свом чврстом стратешком одабиру", каже се у нацрту Загребачке декларације, у коју је хрватска агенција имала увид.

Конкретније, о проширењу нема ништа у тексту, а више званичника ЕУ је у сусрет конференцији рекло да проширење није тема, већ пакет помоћи ЕУ.

Неколико земаља, иначе, прилично је скептично према даљем проширењу, попут Данске, Холандије, Шведске, Француске и донекле Немачке, наводи Хина.

(Тањуг)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Цуј

06.05.2020 14:54

Дела. Па ста радите на томе да се приблизите ЕУ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрина

06.05.2020 16:06

ниста. абсолутно ниста. и неце ниста урадит док се не реси 'косово'.

Name

Малко провидно

06.05.2020 15:02

Реце лик који само прица, а кад и уради несто, уради супротно од онога сто је прицао...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мекет

06.05.2020 15:55

Једно говори, друго мисли, треће ради. Сви око њега маске, а лик на екрану и он голи. Шта је сад ту голо?

Name

СПАС

06.05.2020 15:23

КАД ВИДИТЕ ДА ВАС ЦИНЦАР ПРЕДСТАВЉА ОДМАХ ВИДИТЕ ПРОПАСТ .НЕК ОН КАЛАЈИСЕ ТЕПСИЈЕ И ЗДЈЕЛЕ У БУГОЈНУ .ТО СУ МУ И ПРЕЦИ РАДИЛИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

06.05.2020 18:39

Ре. Сто? То није срамота!!!! Него , ово , сто ради је БРУКА И СРАМОТА!