Да ли је могућ повратак гиганта у Сарајево?

Могућност да се Волксwаген (ВW) врати у БиХ заинтригирала је јавност у овој земљи, посебно у Вогошћи гдје се налази једна од локација која је понуђена њемачкој компанији. Ријеч је о погонима Фабрике аутомобила Сарајево (ТАС) гдје су се и прије рата производили њемачки аутомобили, од популарне Бубе до легендарног "Голфа двојке" који је у БиХ стекао статус "националног возила".

Босна и Херцеговина 10.11.2019 | 15:48
Да ли је могућ повратак гиганта у Сарајево?
Од повратка Волксwагена у БиХ сви би имали користи па држава мора понудити најбоље услове, кажу саговорници Деутсцхе Wеллеа. Обнове пословних веза са моћним компанијама могле би ублажити посљедице егзодуса из БиХ. Могућност да се Волксwаген (ВW) врати у БиХ заинтригирала је јавност у овој земљи, посебно у Вогошћи гдје се налази једна од локација која је понуђена њемачкој компанији. Ријеч је о погонима Фабрике аутомобила Сарајево (ТАС) гдје су се и прије рата производили њемачки аутомобили, од популарне Бубе до легендарног "Голфа двојке" који је у БиХ стекао статус "националног возила".

Подијељене су емоције и очекивања Вогошћана. Неки не вјерују да је тако нешто могуће, а други се надају да би ВW возила са босанскохерцеговачких производних трака поново могла кренути у свијет. "То су бајке за малу дјецу, нема од тога ништа", каже један становник Вогошће наглашавајући да је Нијемцима Турска "важнија од Босне". Поједини истичу како је све могуће "ако држава понуди добре услове".

Добра, стара времена

Међу оптимистима је и бивши радник ВW-а Хасан Кадрић. Он каже да се "ништа боље не би могло догодити овом граду, али и држави" те да би и "партнери из ВW-а" имали користи од босанских радника. "Када смо почињали, прво се кренуло са Бубом коју смо монтирали овдје у ТАС-у, а онда је дошао Голф А1, па након тога и легендарна двојка – Голф А2. Почели смо радити и 'тројку', али нас је зауставио рат", каже Кадрић присјећајући се производње ВW-а у Вогошћи.



Он истиче да је то било "вријеме благостања" за све. "То је значило живот. Млада раја се запошљавала, а видите како данас одлазе из БиХ. Сви су радили овдје у Вогошћанском базену и добро се живјело. Људи су долазили из Олова, Средњег, Високог, Брезе... Овдје је знало доћи и по 30, 40 аутобуса испред ТАС-а ујутру довозећи раднике. Али није се радило само у ТАС-у. За ТАС су радиле и десетине других фирми из бивше Југославије, посебно из Хрватске, Словеније... Југопластика је радила цицеве и странице, Сатурнус фарове, Елан хардтопове", прича Кадрић.

ВW је планирао изградити фабрику у Турској, али је процедура "замрзнута" због војне интервенције Анкаре у Сирији. Зато је своје услуге њемачкој компанији понудило више земаља, међу којима су се као фаворити спомињале Бугарска, Румунија и Србија. БиХ, на основу вишедеценијског искуства сарадње са ВW, такођер вјерује да има добре шансе.

Шта Волксwаген тражи од понуђача?

Директор сектора енергетике и координатор пројекта "Развој аутомобилске индустрије ФБиХ" у Привредној комори Федерације БиХ Армин Хоџић каже да се захтјеви ВW-а првенствено односе на површину од 400.000 м2 слободног простора за изградњу фабрике. "ВW би изградњом фабрике упослио око 5.000 упосленика, од чега би најмање 650 било инжењера, машинске и електро струке. Вриједност инвестиције је око 1,4 милијарде евра. Фабрика би била изграђена до 2023. године, а планирани извоз био би око 4,5 милијарди еура односно 300.000 возила годишње", каже Хоџић за ДW.

БиХ је ВW-у понудила двије локације за градњу фабрике, једну у кругу бившег ТАС-а, односно садашњег ВW Сарајево и "замјенску" у Новом Граду, код Рајловца. "Обје локације нуде инфраструктуру неопходну за брзу и сигурну дистрибуцију дијелова и готових производа. Такођер, понуђене су и одређене олакшице када је у питању цијена одређених енергената што великим дијелом утиче на коначни мјесечни рачун као и финансијско учешће у неким другим режијама", каже Хоџић.



Предности БиХ у односу на друге понуђаче

БиХ има традицију индустријске производње и пословања у домену аутомобилске индустрије, што је важан предуслов за производњу квалитетног коначног производа, каже Хоџић. "Такође, једна од понуђених локација већ има развијену инфраструктурно-дистрибутивну мрежу аутомобилских дијелова. Током посјете представника Федерације БиХ надлежнима у Wолфсбургу, понуђене су још неке олакшице у пословању као и субвенције које би у значајној мјери утицале на смањење коначног трошка изградње али и рада фабрике", истиче саговорник.

"Од 60 компанија које раде за аутомобилску индустрију и које су чланице Групације Аутомобилске Индустрије при Привредној комори Федерације БиХ, њих десетак ради директно са Волксwагеном, односно како ми то кажемо, имају "лиеферантски" број директно код ВW-а. Генерално гледано, компаније из БиХ су препознате као сигурни и поуздани добављачи квалитетних и поузданих дијелова који су у стању да се прилагоде начину и захтјевима пословања Волксwагена", тврди Хоџић.

ВW и Превент Групација

Он, међутим напомиње да постоји одређени спор између ВW-а и домаће компаније Превент "који се полако ријешава". "Једна од локација је у заједничком власништву двије поменуте свјетске компаније. Међутим, уколико то буде једини камен спотицања за долазак хисторијске мега инвестиције у БиХ, имамо модалитет рјешења, тако да у коначници то не представља проблем", каже Хоџић.



Могући повратак ВW-а у БиХ за коментирала и Превент Групација. "Превент је прије готово двадесет година ушао у заједничку инвестицију са ВW АГ, са циљем да се настави произовдња аутомобила у БиХ. Кроз све ове године, нисмо препознали озбиљне намјере ВW-а да се шири у БиХ, а сигурно да би подржали сваку сличну активност и евентуално покретање производње", саопшено је из Превента.

Економска чуда су ријеткост

Економска чуда су ријеткост, а долазак ВW-а у БиХ би управо представљао једно такво чудо, сматра економски аналитичар Адмир Чавалић. "Тешко је набројати све бенефите, од драстичног раста извоза, преко запошљавања, па све до разних локалних и регионалних кооперација, али и унапријеђења имиџа БиХ као земље за инвестирање. У том смислу, ријеч је заиста о колосалној инвестицији", каже Чавалић.

Он вјерује и да би сличне инвестиције ублажиле посљедице егзодуса из БиХ. "То би у одређеној мјери могло зауставити егзодус, али не дугорочно. Ова процјена се темељи на искуству Словачке, чије су фабрике омогућиле одређени ниво животног стандарда, иако су усљед процеса европских интеграција радници оријентирани ка раду вани", каже Чавалић, напомињући да би инвестиције, попут могућег повратка ВW-а у БиХ, позитивно утицале и на свеукупне економско-политичке прилике у овој земљи.

(ДW)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Скептик

10.11.2019 15:06

Јел то значи да су Швабе заборавиле оне покрадене Голфове из '92?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.11.2019 17:21

Нису заборавили. Али су их наплатили кроз осигурање

Name

Дуки мајстор негација

11.11.2019 10:21

Биљана Плавшић зна гдје су ти голфови. И Драган Викић

Name

Крајишник Момчило

10.11.2019 15:08

Радује ме повратак ВWа...можда се и ја вратим...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еурека

10.11.2019 15:43

Нека производе ГОЛФ 2 на струју или хибрид(бензин струја). Мало модернизације серво волан и ЕЕСП. То је ауто вишенационална класа у БиХ, а и у многим државама еx Yу би био хит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Камо срwце

10.11.2019 15:49

То би био спас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

голфови 2-ке 1992-а

10.11.2019 16:19

Сумњам, мада Сарајево има све предиспозиције за такво што, традиција од прије рата и ТАС голфови, то би био "мотор" економије, можда је Баја против, он каже да је сваки напредак БиХ штетан за РС. Дај Боже али чисто сумњам, прије ће изабрати Румунију, Бугарску а можда и Хрватску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

б

10.11.2019 16:19

Ако бог да

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

10.11.2019 16:23

Без обзира на сву бестијалност и поступке који су се дешавали у овој напаћеној земљи и свим и свачим затровани народ...неко нормалан размишља и сматрам да је једино разумно и врло,врло паметно решење како год га неко анализирао и гледао са које стране...само посао, обавезе, користан и плаћен рад може истјерати све глупости из глупих глава ма са које стране долазиле...честитам и подржавам!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еурека

10.11.2019 16:30

Нека поново праве ГОЛФ 2 са мало модернизације(серво волан и ЕЕСП) или хибрид или електро.Голф 2 је вишенационална класа у БиХ и еx Yу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бтм

10.11.2019 17:29

Главна предност БиХ у односу на остале је Нијаз Хастор. Теско да це од овог несто бити, али у ФБиХ се вец праве неки дијелови типа сједиста и навлаке за сједиста за Пеугеот, БМW, ВW Групу, мислим да Феал прави несто за Бентлy. Али ово би стварно врх било. А о цему Баја? О деклараци И непостојању БиХ. БиХ јесте у лосем економском стању, али куд и камо је боље у ФБиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не

10.11.2019 18:08

Због његовог спора са W, баш нема шансе. Хрватска има шансе због Римца и његове производње електро возила. Реално да ће се смирати ситуација око интервенције Турске у Сирији и погон бити у Турској осим ако се шефовима из Wолсбурга жури, мада они не показују журбу.

Name

За Бтм

10.11.2019 19:11

У праву си у федерацији без обзира се залазу за нове инвестиције,вјеруј ради у федерацији а зивим у Лукавици,зиви се тамо богато,не види се код њих никакве потескоце,плате су дупло веце,а и овај посао не сумњам да неце урадити,ипак ето посла и за нас,цјеним то код њих кад додес да тразис посао не пита те одакле си

Name

Копривица - Кривоглавци

10.11.2019 20:08

Реално је да ТАС поново крене јер има сву инфраструктуру, од жељезнице па до фабрика у Федерацији које производе ауто дијелове, фабрика је у добром стању и дио већ ради, само да буде сто мање политике и бит це то добро. У животу су и даље људи попут Мирка Тодоровица који је остао у Вогосци, Димитрија Зоњица, Хасе Кадрова и многи стручни људи а и младе генерације које владају технологијом. Добра воља , зеља, а политику сто даље WВ це кренути, то и јест њихова фабрика, поред ње нема потребе да нову граде и бацају паре. Поздрав свим колегама ТАСА и ПСЦ-а од Гаре из Бијељине , вогосцанина

Name

Wодолија

10.11.2019 18:10

Не треба заборавити да је ВW са Превент био на суду. Превент је као пословни партнер за ВW непоуздан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мили

10.11.2019 18:10

Баја није проговорио о инвестицијама и напретку...он би само да.руси дрзаву, да отцијепи, да негира све сто јаца БИХ.... Како гласаци могу бити висе глупи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.11.2019 19:46

Наси мисле ако доде вw да неце ниста радити, ко сто су науцили у овом систему.

Name

реално

10.11.2019 19:57

Самсе Сарајева су равне нули .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.11.2019 20:47

То су твоје зеље, ал пусте, ТАС је имао до рата 30.000 радника, WВ је направио ту фабрику и дан данас је њихова, ја сам радио у ТАС-у до рата и знам ста је та фабрика и какву инфраструктуру има. Прорадити це кад тад а сви цемо имати корист у цијелој БиХ.

Name

С

11.11.2019 05:55

Волио би али ми је тешко у ово да повјерујем. Ако буде нешто од тога како це власт РС то да оправда будуци да говоре како су и боље плате, бољи живот, бољи дио БИХ?

ОДГОВОРИТЕ