Брчко: Адвокати настављају штрајк

Представници адвокатских комора РС, ФБиХ и чланови протестног одбора брчанских адвоката разговарали су данас са градоначелником Брчко дистрикта Синишом Милићем и саопштили му да остају при одлуци о обустави рада коју су започели крајем априла, као и да ће наставити са инсистирањем да адвокати у Дистрикту буду изузети из процеса фискализације.

Република Српска 29.10.2019 | 16:24
Брчко: Адвокати настављају штрајк
– Не ради се ни о каквом хиру него искључивој потреби адвоката да заштите своје клијенте и адвокатску тајну. Закон о фискалним системима је оставио могућност увида у списе у којима се налазе списи клијента и ту се повређује адвокатска тајна – рекао је Бранислав Ракић, предсједник Адвокатске коморе Републике Српске.

Он је рекао да ниједан адвокат није изузет од контроле али да овај закон даје могућност да приликом контроле инспектор може изврши увид у сваки спис и сваки доказ што је, како је нагласио, недопустиво. Он је истакао да је већина адвоката у систему ПДВ и да прима уплате за извршене услуге путем рачуна.

Мирза Телаловић, члан  Управног одбора Адвокатске коморе Федерације БиХ рекао је да изузимање адвокатске дјелатности из фискализације не угрожава јавне приходне али да ће ако се угрози адвокатска дјелатност бити угрожени грађани.

– Ако угрозимо адвокатски дјелатност грађанин нема заштиту индивидуалних права јер не постоји било која инсистуција која та права штити осим адвоката – рекао је Телаловић наглашавајући неопходност остављања самосталност адвокатуре и заштите професионалне тајне.

Градоначелник Брчког Синиша Милић поновио је жаљење због чињенице да допуне Закона о фискалним системима које су предвиђале одлагање фискализације адвоката на годину дана није прошле седмице добио потребну већину у Скупштини Дистрикта 

– Јасно је да ово већ сада превазилази границе Брчко дистрикта и да ће проблем обуставе рада адвоката врло вјероватно постати и проблем БиХ – рекао је Милић изражавајући жаљење што предложени Закон није добио подршку Скупштине.

Он је поновио да непоштивање договора о подршци понуђеном законском рјешењу доводи у питање и многе друге пројекте као и да неће нудити нова рјешења али да је увјерен да ће овај проблем морати да се ријеши.

Мирко Симић, члан протестног одбора брчанских адвоката рекао је да ће их колеге из ентитета подржати и материјално и финансијски и да ће адвокате који се не буду придржавали одлука кажњавати па чак и искључити из адвокатских комора.

Због обуставе рада адвоката на чекању је око хиљаду предмета, односно три хиљаде рочишта.

– То значи да око шест хиљада грађана Брчко дистрикта чека на остваривање правде – рекао је Симић.




(БН/Српскаинфо)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Сако

29.10.2019 16:31

Највеци лопови и привредни криминалци су адвокати. богате се на тудјој муци, ја би им удуплао порезе

ОДГОВОРИТЕ