До краја 2019. могућа реформа Изборног закона

Предсједник Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) БиХ Драган Човић који сутра преузима предсједавање Домом народа Парламентарне скупштине БиХ, најављује да ће наредних дана покушати направити једну нову динамику с члановима колегијума Дома народа, Бакиром Изетбеговићем и Николом Шпирићем, али и с Милорадом Додиком, како би створили могућност за успостављање извршне, а тиме и завршетак успостављања законодавне власти на нивоу БиХ.

Босна и Херцеговина 27.10.2019 | 12:43
До краја 2019. могућа реформа Изборног закона
"Ако бисмо успјели то урадити у наредних петнаестак дана, сматрам да би то био значајан искорак, јер смо се предуго надмудривали и јачали неповјерење. Крајње је вријеме да окренемо лист и пошаљемо поруку из Босне и Херцеговине свима у Европској унији који данас другачије гледају југоисточну Европу да и с нама рачунају када убудуће буду доносили одлуке", изјавио је Човић за Фену.

Он се осврнуо и на сутрашњи састанак делегација ХДЗ-а и СДА, за који вјерује да ће помоћи јачању повјерења између двије странке, али и хрватског и бошњачког народа те донијети "отварање разговора око Изборног закона и многих других питања која се тичу функционисања власти и агенде за наредни период".

"Ја ћу настојати да отворимо разговоре на врло конкретан начин, а то значи да тражимо рјешења која ће поштивати одлуке Уставног суда БиХ или начела који смо давно сви потписали, а то је да припадници једног народа неће бирати представнике другом народу. То је легитимна заступљеност конститутивних народа како је то дефинисао Уставни суд и постоји безброј рјешења која би задовољила тај и све друге критеријуме, а ја ћу настојати да конкретно разговарамо о Предсједништву, Дому народа, Граду Мостару и могуће о још неким политичким питањима. Нећемо ми то моћи на једном састанку ријешити, али ја ћу предложити да направимо једну динамику да у овој години кроз три или четири састанка договоримо изборни закон прије изборне године. Надам се да ћемо кроз неке друге односе које градимо између ХДЗ-а и СДА олакшати и доношење ових одлука", поручио је Човић.

Додаје да реформа изборног законодавства и успостављање Савјета министара нису повезани, јер су се, каже, три стране још раније договориле око Савјета министара и сада се чека сигнал да се крене у тај процес.

"Има надмудривања око тога што би ко требао урадити и што је чији први потез. Ја ћу предложити господину Изетбеговићу да идемо с иницијативом за безусловно успостављање Савјета министара, како би се у потпуности успоставила и законодавна власт. Тиме би убрзали процесе, па и оно што се поставља као услов за наш евроатлантски пут, а то је Годишњи национални план за НАТО. То треба урадити нови Савјет министара када преузме дужност. Има он довољно капацитета и довољно релевантних одлука које смо раније доносили. А будући је то процес који ће дуго трајати и око којег мора постојати консензус у БиХ, мој је став да што прије успоставимо Савјет министара и парламентарну већину која ће функционирати, укључујући успостављање парламентарних тијела", казао је Човић за Фену.

Он сутра од Бакира Изетбеговића преузима осмомјесечно предсједавање Домом народа Парламентарне скупштине БиХ. Човића ће на тој позицији, по истеку осам мјесеци, замијенити трећи члан Колегијума, Никола Шпирић.

(ФЕНА)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

@инспектор

27.10.2019 12:02

Ниста од тога Цовицу знас и сам прво АНП па вијеце Министара.Босњаци су прије попустали и теби и Додику да би БиХ била ефикаснија нема тога висе.Видис и сам нема попустања по цијену да ово стање траје ако треба до бесконацности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре инспектор

27.10.2019 12:58

Знаци теби није стало до БиХ....

Name

ИДЕМО ДАЉЕ

27.10.2019 13:11

ОН И БАЈА ЈОС УВЈЕК САЊАЈУ ПРОСО ЈЕ ВЛАК ПОПУСТАЊА ЦОВИЦУ БИЦЕ МАЊЕ И ДИРЕКТОРСКИХ МЈЕСТА ЗА АДЗ ЈЕР СТЕ СВЕ ФИРМЕ ПОКРАЛИ А ВРЈЕМЕ ЈЕ И ДА БАЈА ПОЛОЗИ РАЦУН СРБИМА ЗА ПРОПАСТ И БАНКРОТ СРПСКЕ

Name

Рале

27.10.2019 12:06

Није ни србима добро али и хрвати су биједни кад могу овог слусити и гледати. Треба сиротиња мало сама да се преиспита јер то је њихов избор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

27.10.2019 15:36

Реформа!? Уводите електронско гласање!?

Name

Ре

27.10.2019 12:19

Ко још чита или слуша шта каже “напредни оптимистични европљанин”? није добар у вугла

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вељко

27.10.2019 12:26

Џаба причаш Човићу. Никада вам Бошњаци неће дозволити промјене у Изборном закону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗНАЊЕ

27.10.2019 13:40

Поред тога што Бшђњацима не одговара промјена изборног закона, то не одговара ни Мили Додику, тако даод тога нема ништа. У БиХ не постоји ништа што свима одговара, тако да је то неуправљив систем и друштво.

Name

хаха

27.10.2019 15:07

У БиХ цак не постоји ни оно сто одговара барем два народа, од три конститутивна. А гдје онда да постоји да им свима несто одговара?!

Name

Коментатор

27.10.2019 13:09

Када це овај конацно схватити да они преговарају само у име својих странака, формирајте скупстинску вецину па напред, оставите се Устава и Дејтонског споразума то мијењају три народа договором

ОДГОВОРИТЕ
Name

цовицу

27.10.2019 15:02

Знас кад це то бити...никад а мозда ни тад.Засто никад ниси објелоданио колико хрвата има у Босни ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

27.10.2019 15:31

Ако бисмо успјели то урадити у наредних петнаестак дана,....којег мјесеца .које године...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Устаса

27.10.2019 16:13

Супља прице.Доцекат цес до лањског снијега.Само се ти тјеси а Велики Баја це ускоро свом народу србима морати полозити рацун.Зиви били оа доцекали.Цовица треба отјерати у ергелу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

27.10.2019 16:20

Нема му Додика у власти па се насекирао.АНП прво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.10.2019 17:03

Изборни закон ти први подрзајес то теби пасе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Загор Ба

27.10.2019 17:08

Како овога схватити озбиљно,сто год је рекао,слагао,и онда опет сири демагогију,тотално неозбиљан за своје године и полозај

ОДГОВОРИТЕ
Name

Расо

27.10.2019 17:31

Затворене листе и електронско гласање су једини спас за овај народ и земљу!

ОДГОВОРИТЕ